«Γενίτσαροι και Μπούλες»: Καθ’ οδόν προς το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Η εγγραφή του εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας βρέθηκε στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν στη Νάουσα, με αφορμή την υποβολή του φακέλου στην αρμόδια επιστημονική επιτροπή, ο Όμιλος «Γενίτσαροι και Μπούλες» και η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Η εγγραφή του εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας βρέθηκε στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν στη Νάουσα, με αφορμή την υποβολή του φακέλου στην αρμόδια επιστημονική επιτροπή, ο Όμιλος «Γενίτσαροι και Μπούλες» και η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Πολύ σημαντικό βήμα χαρακτήρισε την υποβολή του φακέλου – Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελος Τόλκας, ο οποίος από το 2013, με την ιδιότητά του τότε ως νομικού, πρωτοστάτησε στις προσπάθειες ένταξης του εθίμου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Έχει συνταχθεί και έχει κατατεθεί ο φάκελος και ξεκινά η διαδικασία για την ένταξη, δήλωσε ο κ. Τόλκας, τονίζοντας ότι μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο – Νοέμβριο θα ληφθεί η απόφαση για την εγγραφή του εθίμου της Νάουσας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
«Έχει μεγάλη σημασία για τη Νάουσα η εγγραφή του εθίμου που είναι συνδεδεμένο με τον τόπο. Με την εγγραφή περιγράφεται λεπτομερώς το δρώμενο, προστατεύεται από αλλοιώσεις και απομιμήσεις» υπογράμμισε ο κ. Τόλκας.
Τονίζοντας ότι το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» αναβιώνει μόνο στη Νάουσα, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι η εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι το πρώτο στάδιο για την ένταξη στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
«Με την υποβολή του φακέλου καταγράφεις την ιστορία του εθίμου και συμβάλλεις στη διάδοσή του για τις επόμενες γενιές» ανέφερε, σημειώνοντας ότι η εγγραφή στον κατάλογο συνεπάγεται και προσέλκυση τουριστών, που παρακολουθούν και επιδιώκουν να γνωρίσουν από κοντά στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και επιπλέον δημιουργεί αναπτυξιακές δυνατότητες.
Τη Σύμβαση για τη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τις πολιτικές για την εφαρμογή της στην Ελλάδα παρουσίασε ο προϊστάμενος του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Γιάννης Δρίνης.
Στην πρωτοβουλία του Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες» για τη δημιουργία φακέλου για εγγραφή του εθίμου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ομίλου, Αριστείδης Τόσιος.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς Χρήστος Λαναράς, εξετάστηκε επίσης η δυνατότητα υποβολής φακέλου για την εγγραφή των αμπελοοινικών παραδόσεων της Νάουσας στο Εθνικό Ευρετήριο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)