Έκθεση ζωγραφικής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Δημοσιεύτηκε στις 15/04/2019 13:42

Έκθεση ζωγραφικής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Η κ. Βελιγραντάκη με την συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου φέρνει στο Ηράκλειο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης την έκθεση με τίτλο «Επιφάνια».

Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης-Π.Ε. Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί η έκθεση «επιφάνια-Γαία Και Βλαστικοί Θεοί» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης από σήμερα Δευτέρα 15 έως Παρασκευή 19 Απριλίου. Η έκθεση με έργα της εικαστικού Καδιανής Βελιγραντάκη, αποτελείται από μία σειρά 24 εικαστικών έργων, δουλεμένα κυρίως με την τεχνική του λαδιού σε καμβά που από τη μία, αναδεικνύουν την χαμένη σύνδεση με τη γη και τις παραδόσεις και από την άλλη, προσελκύουν με την ζωντανή έκφραση των προσώπων και των μορφών, την επανασύνδεση μας με το φυσικό μας στοιχείο και περιβάλλον . Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα ζωγραφικής κυρίως σκίτσα και ακρυλικά σε ύφασμα οι Γιάννα Κυρέζη, Κατερίνα Χρονάκη, Ελένη Θεοδωράκη, Παρή Φασουλάκη από το τμήμα εικαστικών του Πολιτιστικού Συλλόγου Βραχόκηπου και οι μαθητές: Ελένη Κουγιουμουτζάκη, Αλέξανδρος Τσιμπούκας, Βασίλης Τσεντελιέρος, Γιώργος Ανδρουλιδάκης

Η έκθεση, με την στήριξη του πολιτιστικού συλλόγου «Αρτεμισία» θα πλαισιωθεί από μία σειρά εκδηλώσεων που ενισχύουν την γνώση και την αισθητική μας αντίληψη για τον τόπο, την μουσική, την συναίσθηση της εποχής που η γαία έχαιρε εκτίμησης και λατρευόταν στη θεϊκή της διάσταση μ’έναν συμβολικό τρόπο.

Συγκεκριμένα: οι δράσεις που θα πλαισιώσουν την εικαστική έκθεση είναι:

Δευτέρα 15/4, 6-8μ.μ. : εγκαίνια. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο Μακάκης Κωστής με αυτοσχεδιασμούς στη λύρα

Τετάρτη 17/4, 4-6μ.μ.: Βιωματικό εργαστήρι : Μητέρα Φύση – επιστροφή στις ρίζες μου με την ψυχολόγο Άννα Χρυσουλάκη

Παρασκευή 19/4, 7.30-8.00μ.μ.: Ομιλία για τα ιερά κορυφής με τον αρχαιολόγο και ξεναγό Κώστα Γεωργακόπουλο

Να σημειωθεί ότι σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη. Για το βιωματικό εργαστήρι θα πρέπει να δηλωθεί συμμετοχή έως την Τρίτη 16/4 στο τηλ.: 6972 113710 και στο e-mail: [email protected]   

Όσον αφορά την συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε για την εκδήλωση αυτή ο Αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, η εικαστικός Καδιανή Βελιγραντάκη, η διευθύντρια εκθέσεων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη αναφερόμενοι στην έκθεση δήλωσαν:

Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης:

«Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, έχει αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζει τον πολιτισμό και ιδιαίτερα στηρίζει τους Κρήτες καλλιτέχνες. Στηρίζουμε λοιπόν και αυτή την ποιοτική έκθεση ζωγραφικής που αναδεικνύει την σύνδεση του ανθρώπου με την φύση, το περιβάλλον, ενώ πλαισιώνεται με ποιοτικές παράλληλες εκδηλώσεις. Η Κρήτη, το Ηράκλειο είναι πλέον και πολιτισμικός προορισμός με ποιοτικές εκδηλώσεις όλο τον χρόνο. Προσκαλούμε τον κόσμο να επισκεφθεί την έκθεση και να παρακολουθήσει και τις παράλληλες εκδηλώσεις που είναι ανοιχτές για τους πολίτες».

Εικαστικός Καδιανή Βελιγραντάκη:

«Εμπνευσμένη από την δύναμη της κρητικής γης, τα κρυμμένα μυστικά που αν προσέξεις, μπορεί να τ’ακούσεις σ’ ένα φαράγγι, σε μια σπηλιά, σ’ενα ιερό κορυφής, “η κρουφή πατρίδα”, που λέει κι ο Καζαντζάκης.  Η ενέργεια που νιώθω στην κρητική φύση και που νοσταλγώ όταν είμαι μακριά της στάθηκε η κινητήριος έμπνευση αυτής της δουλειάς. Είναι μία δουλειά που ανοίγεται, που εξελίσσεται ακόμη, όσο έρχομαι κοντά της, τόσο “μου μαθαίνει” τα μυστικά της. Θέλω να τα μοιραστώ εδώ, σαν εισαγωγή, όσα έμαθα για τη γαία και τα παιδιά της…».

Διευθύντρια εκθέσεων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη: «Μια σημαντική έκθεση, και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στηρίζει την πραγματοποίηση της, η κα. Βελιγραντάκη μέσα από τα έργα της προσπαθεί να αναδείξει αυτό που έχουμε ξεχάσει χρόνια, τη σύνδεσή μας με τη φύση, με το περιβάλλον. Είναι γνωστό ότι, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης ευαισθητοποιούν τον κόσμο σε θέματα περιβαλλοντικά, είναι σημαντική αυτή η συνεργασία και ευχαριστούμε την εικαστικό για το έργο και την παρουσία της γιατί μέσα από μία τέτοια προσπάθεια πολιτισμού, μία τέτοια δράση πολιτισμού, μπορούμε πραγματικά να επανέλθουμε και να υπογραμμίσουμε την επανασύνδεση μας με το περιβάλλον και το φυσικό στοιχείο».