Έκθεση ιαπωνικής τέχνης στο μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού
Άγνωστες πτυχές του μακρινού ιαπωνικού πολιτισμού, που συνδέουν καλλιτεχνικές τάσεις και ιστορικές εξελίξεις και αναδεικνύουν τη διδακτική σχέση μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας, θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.
Στην έκθεση «Κοσμητικές Τέχνες στις περιόδους Meiji και Heisei: Σμιλεύοντας την Ομορφιά και τη Δεξιοτεχνία για 150 Χρόνια» που διοργανώνει από τις 14 Νοεμβρίου έως τις 12 Ιανουαρίου 2020 το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης του Τόκιο, θα εκτίθενται χαρακτηριστικά έργα χειροτεχνίας και τέχνης, όπως πήλινα σκεύη, πορσελάνες, δείγματα κεντητικής, κουτιά από λάκα, αντικείμενα από μέταλλο και μπαμπού, υφάσματα, αντιπροσωπευτικά των ιστορικών περιόδων Meiji (1868-1912) και Heisei (1989-2019), περιόδων ιδιαίτερης διπλωματικής και πολιτιστικής εξωστρέφειας της Ιαπωνίας, όπου έχουν καταγραφεί σημαντικοί εσωτερικοί κοινωνικοί, οικονομικοί και πολιτισμικοί μετασχηματισμοί, κάνει γνωστό η ιαπωνική πρεσβεία στην Ελλάδα.
Δημιουργίες 51 καλλιτεχνών
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, οι δημιουργίες των συνολικά 51 καλλιτεχνών από τις δύο συγκεκριμένες περιόδους προσφέρουν μία σφαιρική άποψη για την εξέλιξη των κοσμητικών τεχνών στην Ιαπωνία και καλούν τον ελληνικό κοινό να προσεγγίσει την ιαπωνική πολιτιστική κληρονομιά ως μάρτυρα της ιστορίας και ως πολιτισμικό ίχνος της ανθρώπινης παρουσίας.
Σημειώνεται, πως κατά την περίοδο Meiji, παράλληλα με τη συνέχιση παλαιότερων μορφών και τεχνικών, παρατηρείται ένα ρεύμα καλλιτεχνικής αναγέννησης βασισμένο στη νεωτερικότητα.
Οι κοσμητικές τέχνες, που γνώρισαν στην Ιαπωνία μοναδική άνθιση, εξακολουθούν να αντανακλούν το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, αισθητικών τάσεων, διακοσμητικής ποιότητας και μιας περαιτέρω μορφολογικής τελειοποίησης και εκλέπτυνσης που συνδιαλέγεται με διεθνή καλλιτεχνικά ρεύματα.
Η περίοδος Heisei
Η περίοδος Heisei, προστίθεται, σφραγίζεται από την προσωπική δημιουργικότητα καλλιτεχνών, ενεργών ήδη από τις αρχές του 20ού αι., που συμμετέχουν σε διεθνή κινήματα, αλλά την ίδια στιγμή δραστηριοποιούνται και στην τρέχουσα καλλιτεχνική βιομηχανία.
Οι παραδοσιακές τεχνικές και αισθητική αξιοποιούνται σε όλες τις τέχνες: την κεραμική, τη μεταλλοτεχνία, τις τέχνες του υφάσματος, τις κατασκευές από μπαμπού, επιδεικνύοντας μια σύγχρονη ευαισθησία που επαναπροσεγγίζει τη φυσική φόρμα μέσα από τις διακριτές επιλογές υλικών και τις δεξιοτεχνικές ικανότητες των δημιουργών, στα όρια χειροτεχνίας και καλλιτεχνίας.
Από ιαπωνικής πλευράς την επιμέλεια έχει αναλάβει ο Masanori Moroyama, πρώην επιμελητής του National Museum of Western Art.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ιαπωνίας-Ελλάδας και τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ