Δυναμικό παρών έδωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Σφάκας στο 4ο φεστιβάλ πολιτισμού παράδοσης και τεχνών

Δημοσιεύτηκε στις 14/07/2023 12:40

Δυναμικό παρών έδωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Σφάκας στο 4ο φεστιβάλ πολιτισμού παράδοσης και τεχνών

Δυναμικό παρών έδωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Σφάκας στο 4ο φεστιβάλ πολιτισμού παράδοσης και τεχνών που έλαβε χώρα το διήμερο 2 και 3 Ιουλίου στη Σητεία.

Ο σύλλογος εκπροσωπήθηκε στην διοργάνωση από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Νίκο Μαυροματάκη την γενική γραμματέα Ειρήνη Μαυροματάκη και το μέλος του Δ.Σ. Δέσποινα Φραγκιαδάκη .

Τα μέλη του συλλόγου υποδέχτηκαν τον κόσμο που βρέθηκε την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα στο χώρο της εκδήλωσης προσφέροντας τις νόστιμες συνταγές που είχαν ετοιμάσει αναδεικνύοντας έτσι τόσο την εγκάρδια φιλοξενία του χωριού όσο και την πλούσια γαστρονομία του.

Πιο συγκεκριμένα την πρώτη μέρα ο κόσμος που πέρασε από το τραπέζι της Σφακας είχε την είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει ψάρι (στείρα) αλιευμένο από τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά της θάλασσας του Μόχλου. Το ψάρι ως βασικό υλικό μαγειρεύτηκε λεμονάτο με συνοδευτικά αγκινάρες και πατάτες που καλλιεργούν οι κάτοικοι του χωριού στα μποστάνια τους. Να πούμε στο σημείο αυτό ότι το φαγητό αυτό παρασκευάστηκε από την συγχωριανή μας Ποπη Κουρουπάκη μια γυναίκα γέννημα-θρέμμα στο ψαροχώρι του Μόχλου που ξέρει πολύ καλά να αξιοποιεί τα παραπάνω ντόπια αγνά υλικά και προϊόντα έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να αγγίζει την τελειότητα σε γεύση και νοστιμιά. Από την πλευρά μας ως διοίκηση του πολιτιστικού συλλόγου Σφακας την ευχαριστούμε θερμά για την συμβολή της σε αυτή μας την προσπάθεια και της ευχόμαστε να είναι πάντα καλά. Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ το μενού στο τραπέζι τις Σφάκας περιλάμβανε ντόπιο αρνίσιο κρέας, από το όρος της Μονοκαράς , μαγειρεμένο κοκκινιστό στην κατσαρόλα με φρέσκα φασολάκια, πατάτες ,κολοκυθάκια, μελιτζάνες, και πιπεριές. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και «ένα λερωμένο μπριάμ».

Την συνταγή αυτή επιμελήθηκε η συγχωριανή μας Κατερίνα Μαυροματακη που ως κόρη δεξιοτέχνη κηπουρού και επί σειρά ετών σύζυγος κτηνοτρόφου γνωρίζει καλά να παντρεύει μαγειρικά την ποιοτική πρωτεΐνη με τα φρέσκα καλοκαιρινά λαχανικά και τους υδατάνθρακες για να προκύψει ένα άρτιο γευστικής και θρεπτικής αξίας αποτέλεσμα. Εκφράζουμε και σε εκείνη φυσικά τις πιο θερμές ευχαριστίες μας για την πολύτιμη βοήθεια της. Να επισημάνουμε εδώ ότι οι παραπάνω συνταγές επιλέχθηκαν γιατί αναδεικνύουν με το πιο ιδανικό τρόπο το συνδυασμό βουνού και θάλασσας ως συγκριτικό πλεονέκτημα του χωριού μας τόσο αναφορικά με την φυσική ομορφιά όσο και από γαστρονομικής άποψης.

Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύουν και τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες των προγόνων μας την εποχή που δεν υπήρχε επάρκεια και σε κρέας ή ψάρι οπότε και τα παράγωγα της γης από την παραγωγή στην κατανάλωση έπρεπε να συμπληρώσουν τις ανάγκες για σίτιση της τότε μέσης οικογένειας.

Συμπερασματικά να τονίσουμε ακόμα μία φορά ότι ως τοπικός, κοινωνικός και πολιτιστικός φορέας επικροτούμε και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και μέσα από το θεσμικό μας ρόλο τέτοιου είδους προσπάθειες που κάνουν πράξη την διασύνδεση του αγροτοδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναπτυξιακή προοπτική των μικρών τοπικών μας κοινωνιών και κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό συγχαίρουμε θερμά όλους τους συντελεστές αυτής της εκδήλωσης τους ευχαριστούμε για την πρόσκληση και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη διοργάνωση.