Βρετανικό Μουσείο: Παγκοσμίου φήμης ειδικός στις ελληνικές αρχαιότητες ο υπάλληλος που απολύθηκε

Δημοσιεύτηκε στις 18/08/2023 09:30

Βρετανικό Μουσείο: Παγκοσμίου φήμης ειδικός στις ελληνικές αρχαιότητες ο υπάλληλος που απολύθηκε

Γνωστά έγιναν τα στοιχεία του υπαλλήλου του Βρετανικού Μουσείου που απολύθηκε μετά την ανακοίνωση του Μουσείου για τα αρχαιολογικά ευρήματα που «έχουν κλαπεί, λείπουν ή έχουν χαθεί». Ο συγκεκριμένος άνθρωπος μάλιστα θεωρείται ως ένας από τους πιο γνωστούς ειδικούς, σε θέματα της Αρχαίας Ελλάδας και εργαζόταν στο Μουσείο εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Ο 56χρονος Πήτερ Τζον Χιγκς ο οποίος δεν έχει συλληφθεί από την αστυνομία, απολύθηκε καθώς θεωρείται ύποπτος για την κλοπή κοσμημάτων, πολύτιμων λίθων και μετάλλων που εξαφανίστηκαν από το μουσείο. Ο Χιγκς γεννήθηκε στο Στίβενεϊτζ του Hertfordshire, σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και στη συνέχεια έπιασε δουλειά στο Βρετανικό Μουσείο. Είναι ένα ιδιαίτερα γνωστό πρόσωπο καθώς συμμετείχε σε συνεντεύξεις για μεγάλες νέες εκθέσεις.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο Χιγκς περιγράφεται σαν ένας εκ των κορυφαίων ειδικών σε αρχαιότητες της Ελλάδας και της Μεσογείου. Μάλιστα ήταν έφορος για την έκθεση των Ελληνικών Αρχαιοτήτων, στην οποία περιλαμβάνονται και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ακόμα, ήταν ένα από μέλη της ειδικής ομάδας του Βρετανικού Μουσείου για τον εντοπισμό αντικειμένων αρχαιοκαπηλίας, με σκοπό είτε την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής τους, είτε την έκθεσή τους στο Λονδίνο. Τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας, αποκαλούνται ως «Άνδρες των μνημείων».

Πηγή: Daily Mail

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα πριν από τρία χρόνια είχε γίνει καταγγελία για πώληση αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου στο eBay. Συγκεκριμένα, κάποιος ειδικός είχε εντοπίσει ρωμαϊκά αντικείμενα όπως κοσμήματα σε ηλεκτρονική δημοπρασία. Ωστόσο, η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου δεν είχε προβεί τότε σε κάποια ενέργεια.

Επιμένει στην αθωότητά του

Η οικογένεια του 56χρονου επιμένει στην αθωότητά του, αμφισβητώντας ακόμα και την κλοπή και μάλιστα σκοπεύει να κάνει τα πάντα για να καθαρίσει το όνομά του.

Ο γιος του Χιγκς, Κρεγκ δήλωσε: «Δεν έχει κάνει τίποτα και δεν είναι χαρούμενος με όλα αυτά που έχουν συμβεί. Έχασε τη δουλειά του και τη φήμη του. Δεν πιστεύω ότι είναι δίκαιο. Δεν μπορεί να είναι αυτός και από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω δεν υπάρχει και κάτι που να λείπει».

Η Daily Mail προσπάθησε να έρθει σε επαφή με το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ο Κρεγκ που εργάζεται ως ναυαγοσώστης μίλησε στους «The Times» και ανέφερε πως ο πατέρας του δούλευε στο μουσείο εδώ και 35 χρόνια χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο συμβάν.

«Βασίζονταν πάνω του για τόσα πολλά πράγματα και μετά δεν ξέρω τι έγινε και άλλαξε. Είναι συντετριμμένος, γιατί βασικά ήταν η δουλειά της ζωής του. Δεν έχω γνωρίσει κάποιον άλλον στη ζωή μου που να είναι τόσο παθιασμένος με αυτό που κάνει. Εννοώ ότι είναι ένας παγκοσμίου φήμης ειδικός στον τομέα του», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν τον είχα δει ποτέ να κλαίει»

«Έχουν σύρει το όνομά του μέσα στη λάσπη και έχει δαιμονοποιηθεί. Είναι πολύ λυπηρό να τον παρακολουθείς τόσο αναστατωμένο όλο αυτό το διάστημα. Δεν τον είχα δει ποτέ να κλαίει πριν από αυτό. Είναι πραγματικά συντετριμμένος», προσέθεσε.

Ο Γκρεγκ Χιγκς  είπε στην Telegraph ότι ο πατέρας του απολύθηκε τον Ιούλιο και η έρευνα είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό.

Πηγή: Daily Mail

«Είναι με την οικογένειά του αυτή τη στιγμή που τον υποστηρίζει και είναι πολύ δύσκολο καθώς ξαφνικά χάσαμε το μισό εισόδημά μας. Αυτή τη στιγμή δεν ενδιαφέρεται τι πιστεύει ο κόσμος για τον ίδιο. Απλά θέλει μία ευκαιρία να ζήσει μία φυσιολογική ζωή», είπε ακόμα.

«Έχει χάσει την πίστη του στο Μουσείο. Το μόνο πράγμα που τον πονάει είναι ότι ακόμα και οι συνάδελφοί του δεν τον υποστήριξαν, πιθανώς επειδή δεν τους επετράπη. Πιθανώς δεν θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στους συναδέλφους του. Έχει πολλούς σπουδαίους φίλους εκεί», είπε ακόμα.

 

Τι ανέφερε το Μουσείο

Το Μουσείο διέταξε μια ανεξάρτητη αναθεώρηση της ασφάλειας και ένα «πρόγραμμα για την ανάκτηση των αντικειμένων που λείπουν».

Όπως ανέφερε το μουσείο, τα κλεμμένα αντικείμενα περιλαμβάνουν χρυσά κοσμήματα και πετράδια από πολύτιμους λίθους και γυαλί που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 19ο αιώνα μ.Χ.

Τα περισσότερα ήταν μικροαντικείμενα που φυλάσσονταν σε αποθήκη και κανένα δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα. Οι υποψίες έχουν πέσει στον υπάλληλο που απολύθηκε, ο οποίος όμως δεν έχει συλληφθεί ή ανακριθεί.

«Η προτεραιότητά μας είναι τώρα τριπλή: πρώτον, να ανακτήσουμε τα κλεμμένα αντικείμενα. Δεύτερον, για να μάθουμε τι, αν κάτι, θα μπορούσε να είχε γίνει για να σταματήσει αυτό, και τρίτον, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, με επένδυση στην ασφάλεια και τα αρχεία συλλογής, για να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά», δήλωσε ο πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

«Αυτό το περιστατικό απλώς ενισχύει την υπόθεση για τον επανασχεδιασμό του μουσείου στο οποίο ξεκινήσαμε», είπε ακόμα ο Όσμπορν. Το μουσείο είπε ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα κατά του απολυθέντος μέλους του προσωπικού και ότι το θέμα βρίσκεται υπό έρευνα από τη Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία του Λονδίνου.

Κάποιοι ειδικοί φοβούνται ότι τα κλεμμένα αντικείμενα μπορεί να βρίσκονται ήδη στα χέρια ιδιωτικών συλλεκτών ή να τα έχουν λιώσει συμμορίες για «γρήγορο χρήμα».

Το Μουσείο ή η αστυνομία δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες ή κάποια περιγραφή των απολεσθέντων αντικειμένων, ωστόσο μία πηγή ανέφερε πως αν γίνουν γνωστά «οι κλέφτες θα νιώσουν ντροπή».