Βόλος : Ο μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας σε μια «ζωντανή» τοιχογραφία
Από το Πήλιο έως τις ακτές της Κολχίδας και από τους άθλους των Αργοναυτών και τις μάχες του Ιάσονα με τον δράκο, ο μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης καλλιτεχνών και θέμα εικαστικών παρεμβάσεων.
Αυτή τη φορά, η περιπέτεια του Ιάσονα και των Αργοναυτών «μεταφέρεται» εικαστικά και αποτυπώνεται σε μια επιφάνεια – τοιχείο μήκους άνω των 400 μέτρων, στο πλαίσιο έργου που υλοποιεί η ομάδα UrbanAct.
Πρόκειται, όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συντονιστής προγραμμάτων της UrbanAct Κυριάκος Ιωσηφίδης, για ένα έργο που παίρνει σταδιακά «σάρκα και οστά» στην πόλη του Βόλου, όπου η UrbanAct έχει στήσει το μοναδικό στην Ελλάδα Υπαίθριο Μουσείο Τοιχογραφιών με πάνω από 60 τοιχογραφίες διάσπαρτες στον αστικό ιστό της πόλης, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, την εμπλοκή των πολιτών, τη στήριξη του δήμου, των τοπικών φορέων, εταιρειών κ.ά.
«Το 2017 εκκινήσαμε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο με την άδεια και αιγίδα του ΟΣΕ, να παρέμβουμε εικαστικά σε μια εξαιρετικά μεγάλη επιφάνεια-τοιχείο που καλύπτει τον χώρο του ΟΣΕ στην πόλη του Βόλου. Μια επιφάνεια μήκους πάνω από 1,5 χιλιόμετρο. Το εν λόγω τοιχείο ξεκινάει από την περιοχή του εμπορικού κέντρου OldCity και καταλήγει στην παλιά πόλη περνώντας μπροστά και από το Μουσείο Πόλης του Βόλου» ανέφερε ο κ. Ιωσηφίδης.
«Οι παρεμβάσεις -συνέχισε- ξεκίνησαν από την περιοχή του Μουσείου της Πόλης του Βόλου με τοιχογραφίες που αναφέρονται στην ιστορία του ΟΣΕ, σε πρόσωπα παλιάς εποχής της πόλης, στο παλιό λιμάνι, στις πρώτες εργατικές κινητοποιήσεις κ.ά».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Ιωσηφίδης, «φέτος, με την στήριξη της διεύθυνσης του εμπορικού κέντρου OldCity, ξεκινήσαμε την παρέμβαση στην άλλη άκρη της εν λόγω επιφάνειας. Επιλέχτηκε να υλοποιήσουμε τον μύθο της Αργούς και της Αργοναυτικής εκστρατείας. Η υλοποίηση του εικαστικού έργου είχε τις δυσκολίες της μιας και έπρεπε να αποδοθεί σε επιφάνεια με χαμηλό ύψος».
Αρχές Σεπτεμβρίου αποτυπώθηκε το πρώτο σκέλος που αφορούσε τα πρώτα εξήντα μέτρα της επιφάνειας και σε λίγες μέρες, όπως επισήμανε ο κ. Ιωσηφίδης, «ακολουθεί η συνέχεια του έργου στα επόμενα 60 μέτρα. Για το 2020 έχει προγραμματιστεί η συνέχεια της τοιχογραφίας, με μια θεματική που θα αφορά τον μύθο του Κένταυρου, την Κενταυρομαχία, για να ακολουθησει και μια αναφορά στον ελληνικό σιδηρόδρομο».
Στο προαναφερόμενο έργο της Αργοναυτικής εκστρατείας συμμετείχε ως δημιουργός, ο καλλιτέχνης της ομάδας Kez, ο οποίος προσέγγισε το έργο μέσα από το ιδιαίτερο και μοναδικό του στυλ, αυτό του γκράφιτι – χαρακτικό, με λιτά χρώματα που παραπέμπουν στην ιστορία του χώρου (πρώην εργοστάσια κ.α) αποπνέοντας μια ισορροπία ανάμεσα στο παλιό και στο σύγχρονο. Για την δημιουργία χρησιμοποιήθηκε ένας συνδυασμός σπρέι και ακρυλικών χρωμάτων.
Η τοπική κοινωνία «αγκαλιάζει» την εικαστική παρέμβαση
Η θεματική της εικαστικής παρέμβασης ξεκινάει με τον Φρίξο και την Έλλη, ακολουθεί ο Κένταυρος Χείρων, δάσκαλος του Ιάσονα, η θεά Αθηνά, η κατασκευή της Αργούς, τα ονόματα των Αργοναυτών, η Αργώ, οι Αργοναύτες, ο Ηρακλής που συμμετείχε στην Αργοναυτική εκστρατεία, οι Διόσκουροι, ο Ορφέας με τον Ιάσονα. Η δεύτερη ενότητα συνεχίζει με αναπαράσταση σημαντικών σκηνών από την Αργοναυτική εκστρατεία.
«Η εικαστική παρέμβαση έχει ήδη αποσπάσει τα θετικά σχόλια και τον έπαινο των κατοίκων και των εργαζόμενων στα καταστήματα της περιοχής. Γονείς διαβαίνουν την επιφάνεια εξηγώντας στα παιδιά τους την τοιχογραφία. Είναι σημαντικό ότι η υλοποίηση της τοιχογραφίας είναι ζωντανή, δηλαδή οι κάτοικοι έρχονται σε άμεση επαφή με τον καλλιτέχνη και βλέπουν την δημιουργία του εν εξελιξη έργου του και συνομιλούν μαζί του» τόνισε ο κ. Ιωσηφίδης.
Επισήμανε επίσης ότι «η δράση αποτελεί -πέρα από μια συμβολή στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης, στην προβολή της ιστορίας της- και μια ευκαιρία στους πολίτες να γνωρίσουν την τέχνη από μια άλλη οπτική γωνία, καθώς και να έρθουν σε επαφή με τους δημιουργούς οι οποίοι παρεμβαίνουν στο δημόσιο χώρο».
Προγράμματα δημόσιων τοιχογραφιών σε όλη την Ελλάδα
H UrbanAct υλοποιεί ποικίλα προγράμματα δημόσιων τοιχογραφιών ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό από το 1998. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι το «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια», το «CityCall» φεστιβάλ τοιχογραφιών, το «Χρώμα στα Νησιά» κ.ά, είπε ο κ. Ιωσηφίδης.
Αναφερόμενος στην πόλη της Θεσσαλονίκης σημείωσε: «Η ομάδα μας συνεχίζει το πρόγραμμα: Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια-Θεσσαλονίκη. Έχουμε δεχτεί στη διάρκεια του τρέχοντος έτους περισσότερες από δέκα προσκλήσεις από σχολεία της πόλης, δηλαδή αιτήσεις από Διευθύνσεις σχολείων και συλλόγους γονέων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμά μας. Στη διάρκεια του 2019, έχουμε υλοποιήσει το πρόγραμμα ‘Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια’, στο 80o Δημοτικό και στο 12ο Γυμνάσιο».