Αναδρομική έκθεση του Αλέξη Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη
Από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 17 Νοεμβρίου.
Το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση «Τσίκι-Τσίκι» για τα 80 χρόνια από τη γέννηση και τα 25 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξη Ακριθάκη
Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη παρουσίαση της ομότιτλης σειράς έργων του καλλιτέχνη, αφιερωμένη αποκλειστικά σε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες τεχνικές του, το «τσίκι-τσίκι», όπως την αποκάλεσε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας Κώστας Ταχτσής στα μέσα του ’60.
Τα έργα της σειράς «Τσίκι-τσίκι» φιλοτεχνήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Στην έκθεση όμως παρουσιάζονται και έργα του Ακριθάκη, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας για τη δημιουργία, την εξέλιξη και τη διαφοροποίηση της χαρακτηριστικής τεχνοτροπίας του σε όλη τη διάρκεια της εικαστικής του πορείας.
Στην έκθεση οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τους επιμελητές της έκθεσης, Xλόη Geitmann-Ακριθάκη και Αλέξιο Παπαζαχαρία, στις ακόλουθες μέρες και ώρες:
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 12:00
Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 12:00
Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 12:00
Σάββατο 16 Νοεμβρίου στις 12:00
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ στο τηλέφωνο 2103671014, Δευτέρα – Πέμπτη, 10:00 – 15:00.
Ακριθάκης: Πάντα το σχέδιο σημείο αναφοράς
Ο Αλέξης Ακριθάκης (Αθήνα 1939-1994) έζησε στο Παρίσι και το Βερολίνο και πραγματοποίησε εκθέσεις στην Ευρώπη (Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο, Τορίνο, Γενεύη) και την Ελλάδα. Πέρα από τη ζωγραφική ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων, τη σκηνογραφία και το design.Πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Το 2003 η Νέα Πινακοθήκη του Βερολίνου (Neue Nationalgalerie) πραγματοποίησε μεγάλη αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη.
Η δουλειά του ανέκαθεν ξεχώριζε για την χαρούμενη πολυχρωμία, τη μαγική αφηγηματικότητα και την παιδική γραφή. Αγαπημένα του μοτίβα τα ζωάκια, οι βαλίτσες, τα παιχνίδια. Όλες οι μορφοπλαστικές αναζητήσεις του ξεκινούσαν από το σχέδιο, το οποίο παρέμεινε πάντα σημείο αναφοράς.