6ο Φεστιβάλ WIFT GR: 50/50 Ισότητα στον κινηματογράφο, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
WIFT GR σημαίνει Women in Film and Television Greece (Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα). Ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που φέτος διοργανώνεται για 6η χρονιά και πραγματοποιείται από τις 24-27 Νοεμβρίου 2022 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ελεύθερη είσοδο.
To Φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη του έργου των γυναικών δημιουργών και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας, ενότητας και αλληλεγγύης στις γυναίκες που εργάζονται στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.
Διαβάστε επίσης: Όλο τον χειμώνα ο Μπέργκμαν έχει την τιμητική του στον κινηματογράφο «Ανδόρα»
Συναντήσαμε τη Μιρέλλα Λεγάκη, μέλος ΔΣ WIFT GR και μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Κινημ/φικών Λεσχών Ελλάδας και μας μίλησε για την ιδέα:
Μιλήστε μας για το 6ο κινηματογραφικό φεστιβάλ WIFT GR, My body my rights
Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ επιλέγει να συμπίπτει ημερολογιακά με την Παγκόσμια Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου) και η φετινή θεματική του στρέφει την προσοχή του κοινού στο επίκαιρο ζήτημα της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος.
Το WIFT GR και η οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ, ασπαζόμενες το παλιό αλλά επίκαιρο φεμινιστικό σύνθημα «My Body my rights», επιδιώκουν να προβάλουν ταινίες με θέμα την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος, εστιάζοντας στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην άμβλωση, η αντισύλληψη, τα ζητήματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και παρένθετης μητρότητας.
Θα προβληθούν πάνω από 12 ταινίες σκηνοθετημένες από γυναίκες που διακρίνονται για την αιχμηρή τους ματιά και αντικατοπτρίζουν την πολιτική διάσταση του θέματος.
Ποιες ταινίες θα προβληθούν αυτές τις μέρες και ποιο θα είναι το περιεχόμενο τους
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η «Βροντή» της Κάρμεν Ζακιέ που απέσπασε το Βραβείο WIFT GR στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το αμερικανικό ντοκιμαντέρ «Οι Janes», για την ιστορία της ομώνυμης παράνομης οργάνωσης αμβλώσεων στο Σικάγο στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Οι ταινίες είναι μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ από διάφορες χώρες.
Αξιόλογη θα είναι η ελληνική παρουσία στο Φεστιβάλ.
Σε ειδική προβολή θα προβληθεί η ταινία «Πίσω Από Τις Θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου που τιμήθηκε με εξι βραβεία στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Ταινία λήξης θα είναι η ταινία «Ακουσέ με» της Μαρίας Ντούζα που έχει ήδη ξεκινήσει την διεθνή πορεία της σε φεστιβάλ του εξωτερικού.
Μια καινοτομία της φετινής 6ης διοργάνωσης είναι η προβολή αποσπάσματος της υπό δημιουργία μικρού μήκους ταινίας «Mommies» της Μαρίας Σιδηροπούλου και της Ελβίρας Κρίθαρη.
Θα υπάρξουν και άλλες παράλληλες δράσεις;
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ οργανώνεται συζήτηση με θέμα «Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, η αυτοδιάθεση του σώματος και ο ρόλος της τηλεόρασης και του κινηματογράφου» με πάνελ γυναικών που εκπροσωπούν τον ακαδημαϊκό, καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο.Η δημοσιογράφος και σεναριογράφος, Μαρία Λούκα συνομιλεί με τις: Φαίδρα Βόκαλη (παραγωγός – σκηνοθέτρια), Άννα Βουγιούκα (ερευνήτρια/ gender expert του Κέντρου Διοτίμα), Νατάσα Γιάμαλη (δημοσιογράφος – παρουσιάστρια), Μαρκέλλα Γιαννάτου (ηθοποιός), Σοφία Καϊτατζή – Γουίτλοκ (καθηγήτρια στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Μαίρη Μπούλη (σκηνοθέτρια), τη Δανάη Παπαδάκη, δότρια ωαρίων και κεντρικό πρόσωπο στο εν εξελίξει ντοκιμαντέρ παρατήρησης «Δεν Κοστίζει Τίποτα» της Μαίρης Μπούλη.
Ποιες είναι οι δράσεις του WIFT.gr
Το WIFT GR είναι το κορυφαίο δίκτυο γυναικών και εν γένει θηλυκοτήτων που εργάζονται σε όλους τους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων στην Ελλάδα και αποτελεί μέρος ενός διεθνούς δικτύου με περισσότερα από 50 παραρτήματα σε έξι ηπείρους, που εκπροσωπούν περισσότερα από 15.000 μέλη και εργάζονται για τον ίδιο στόχο: την ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.Eνδυναμώνει τις γυναίκες φωτίζοντας τα επιτεύγματά τους, παρέχοντας πρόσβαση σε μια υποστηρικτική κοινότητα ομοίων που δρα υπέρ των συμφερόντων των γυναικών.
in.gr