15η Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

Δημοσιεύτηκε στις 15/10/2021 13:22

15η Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» που συνεχίζει δυναμικά τις δράσεις ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα», διοργανώνει όπως κάθε χρόνο, την 15η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» σε 38 μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021. 

 

Κεντρικός άξονας της δράσης είναι ότι «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί», ενώ το μήνυμα είναι η προτροπή στις παρέες να ορίσουν ένα άτομο που δεν θα καταναλώσει ποτό εκείνη τη βραδιά, αλλά και υιοθετώντας το γενικότερα, να αναλάβει το ρόλο του «οδηγού της παρέας» φορώντας ένα ειδικό βραχιολάκι που θα του το θυμίζει.

 

Οι πόλεις της Κρήτης που συμμετέχουν και τα σημεία της δράσης για το 2021 είναι:

 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ Parko Urban Café-Bar,

ΡΕΘΥΜΝΟ Φράουλες,

XANIA Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων

 

 

Οι διοργανωτές στέλνουν το μήνυμα: «Το να μείνεις νηφάλιος είναι τόσο απλό όσο να φορέσεις ένα βραχιολάκι! Απλά κάν’ το. Η ζωή είναι ωραία, μη τη χάσεις για ένα ποτό!». Όπως επίσης σημειώνουν: «Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, κοινού και οδηγών, για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, είναι ένα σημαντικό μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε όσο πιο μακριά γίνεται, ώστε να σωθούν ζωές. Κάθε χρόνο αρκετές χιλιάδες οδηγοί, κυρίως νεαρής ηλικίας, συμμετέχουν σε αυτήν τη βραδιά, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με το Ινστιτούτο, τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και άλλους θεσμικούς φορείς, για την προστασία της ζωής όλων αλλά, κυρίως, των νέων ανθρώπων στους δρόμους της χώρας τους.»

 

Η  δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της Κ.Ε.Δ.Ε. (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη συνδιοργάνωση των Περιφερειών Αττικής,  Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κρήτης, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας, την αρωγή της ΕΛ.ΑΣ. και τη συμβολή της Τροχαίας στις κατά τόπους εκδηλώσεις.  Πολύτιμοι συνεργάτες η Συμμαχία για την ασφάλεια και τον πολιτισμό στο δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον», το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός,  το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Μεταφορών & Λήψης Αποφάσεων  του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Επίσης, οι κατά τόπους δράσεις υλοποιούνται με την υποστήριξη-συνεργασία των παρακάτω φορέων:

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε, Δήμος Τρικκαίων, Δήμος Καλαμάτας, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Φάος», Ι.Ε.Κ ΟΡΙΖΩΝ, , Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Εθελοντικό Σωματείο Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι. Ηράκλειο Κρήτης, Δήμος Ρεθύμνης, Ομάδα Εθελοντών «ΡΕθελοντώ», Ομάδα Εθελοντών στα Χανιά «Με οδηγό: τη ζωή», Δήμος Ναυπακτίας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Χαλκίδας, Δήμος Αμυνταίου, Δήμος Λαμιέων, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Περιφερειακό Τμήμα Λαμίας, Δήμος Αίγινας, Δήμος Άνδρου, Δήμος Σερρών, Λέσχη Lions  Κω, Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και Κοινωνικό Φαρμακείο της Equal Society Κέρκυρας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αρκαδίας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Περιφερειακό Τμήμα Αμαλιάδας, Πύργου, Σερρών, Μεσολογγίου, Ναυπλίου, Άργους, Ε.ΚΑΤ.Ο Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Φλώρινας και Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας, Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου Κορινθίας.

 

Σύντομες πληροφορίες για την υλοποίηση της δράσης θα βρείτε εδώ, καθώς και τα αποτελέσματα της, περσινής, 14ης Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Ατυχήματα εδώ. Στόχος των διοργανωτών φέτος, τα αποτελέσματα να είναι ακόμα καλύτερα, καθώς όπως τονίζουν είναι πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας για την Οδική Ασφάλεια.

Η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον τομέα διασύνδεσης της Περιφέρειας με εθελοντικές οργανώσεις και συνεργαζόμενους φορείς, κ. Γεωργία Μηλάκη σημειώνει: «Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει σε κάθε προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, ώστε να μάθουμε όλοι να είμαστε υπεύθυνοι οδηγοί και να έχουμε συνείδηση οδηγικής συμπεριφοράς. Η Κρήτη διεκδικεί μία θλιβερή πρωτιά σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Ο βασικότερος παράγοντας για τα μεγάλά ποσοστά́ (κυρίως νεανικής) θνησιμότητας, μόνιμης αναπηρίας και σοβαρού τραυματισμού́, είναι η ελλιπής ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα οδικής ασφάλειας. Η καλλιέργεια κυκλοφοριακής συνείδησης και παιδείας ξεκινά́ από́ την οικογένεια και το σχολείο σε μικρή́ ηλικία και συνεχίζεται διά βίου. Η συνεχής εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση των ανθρώπων όλων των ηλικιών (παιδιών, εφήβων και ενηλικών) για θέματα ασφάλειας και πρόληψης δυστυχημάτων στους δρόμους, αποτελεί́ μονόδρομο για τον περιορισμό́ τους.

Όπως συμπληρώνει η κ. Μηλάκη: «Η χρήση αλκοόλ αποτελεί μία σημαντική αιτία τροχαίων ατυχημάτων. Στη χώρα μας το αλκοόλ αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Η Ελλάδα έχει αναλογικά τους περισσότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων είναι πολλά. Το σημαντικότερο όμως απ’ αυτά είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά. Η ανθρώπινη συμπεριφορά καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, κοινωνικούς και πολιτιστικούς, αλλά και προσωπικούς. Η ανθρώπινη συμπεριφορά επηρεάζεται, επίσης, σημαντικά από την κατανάλωση αλκοόλης. Πολλά οδικά ατυχήματα, ορισμένες μελέτες αναφέρουν περισσότερα από τα μισά, οφείλονται στο αλκοόλ.»