Την Γαύδο ως χώρο υποδοχής προσφύγων μελετά η Κυβέρνηση

Ο Μάκης Βορίδης από την πρώτη κι όλας ώρα,όπως έχει γράψει ξανά η στήλη, έχει πέσει με τα μούτρα στον επανασχεδιασμό της μεταναστευτικής πολιτικής.
Οι αλλαγές που ήδη εξετάζονται σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου είναι πολλές και μάλιστα θα είναι και γρήγορες χωρίς να υπάρχει πίσω από αυτό η πίεση του χρόνου.
Σκοπός της κυβερνητικής πολιτικής είναι να μεταβεί τους επόμενους μήνες σε ένα νέο περιβάλλον γνωρίζοντας καλά τις ανάγκες, τα δεδομένα αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν.
Στον ευρύτερο σχεδιασμό φαίνεται μεταξύ άλλων να έχει απλωθεί ένας χάρτης της Ελληνικής Επικράτειας όπου ο κύριος Βορίδης και οι εξειδικευμένοι συνεργάτες του έχουν βάλει τρεις κόκκινες πινέζες.
Η μία από αυτές όπως σας αποκαλύπτουμε σήμερα είναι η νήσος Γαύδος όπου τα σχέδια της κυβέρνησης είναι μεγαλεπήβολα και άμεσα.
Η δημιουργία υποδομών στο νησί για την φιλοξενία πάνω από 1500 μετανάστες και πρόσφυγες που αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των νοτιοανατολικών συνόρων της και με βάση τα δεδομένα της πολιτικής της κυρίας Μελονι για την γειτονική Ιταλία καθιστούν το ακριτικό μας νησί ως σημαντικό σημείο υποδοχής.
Και καθόλου άδικα σχολίαζε μόλις προχτές κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου που συμβουλεύει στενά από την πρώτη ώρα τον νέο Υπουργό.
Η κίνηση αυτή θα δώσει πνοή στο νησί όλο τον χρόνο, θα δημιουργήσει νέες υποδομές εντός του καλοκαιριού και θα φέρει έσοδα για του φιλόξενους κατοίκους του ενώ θα δώσει στους ακρίτες μας την δυνατότητα να αποδείξουν στην πράξη αυτό που όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε για τις ευαισθησίες τους που είναι αδιαμφισβήτητες προς τον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο.
Το Υπουργείο φαίνεται να έχει ήδη συμφωνήσει στην ναύλωση ενός παροπλισμένου εντός ελληνικού λιμένα κρουαζιεροπλοίου που θα φιλοξενήσει μετά το Πάσχα περίπου χίλιους επιστήμονες και εργάτες αφού καταπλεύσει σε υπάνεμο σημείο του νησιού χωρίς να δέσει όμως αφού τα βαθικά του δεν το επιτρέπουν ώστε να μπορούν με λάντζες να ανεβοκατεβαίνουν οι εργαζόμενοι για την δημιουργία του κέντρου που επιθυμεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής.
Ο χώρος υποδοχής θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει ως τα τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου όπως είχε συμβεί και επί ΣΥΡΙΖΑ όπου σε χρόνο μηδέν στήθηκαν σε άλλα ακριτικά νησιά αντίστοιχοι χώροι υποδοχής.
Η Γαύδος θα αναδειχθεί έτσι σε μια νέα ιδιαίτερη αποστολή καθαρά ανθρωπιστική.
Εκεί θα παραμένουν όσοι πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις ενώ οι υπόλοιποι θα γυρνούν πίσω στις χώρες τους όπως ήδη έχει κατ επανάληψη δηλώσει ακόμα και πρόσφατα απ’ τις Βρυξέλλες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Το κέντρο θα προβλέπεται να σηκώσει ως και 3.000 φιλοξενούμενους σε εξαιρετικές συνθήκες όπως ορίζουν οι κανονισμοί και οι διεθνείς φορείς μετανάστευσης και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από κονδύλια της Ε Ε που σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις ανώτερου υπηρεσιακού παράγοντα του αρμόδιου Υπουργείου, έχουν εξασφαλιστεί.
Έτσι η πανέμορφη ακριτική μας Γαύδος, θα αποκτήσει μια ακόμα αναγνώριση και θα συνδράμει στην σπουδαία αποστολή για την πατρίδα που έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν χάριν και στην Κρητική φιλοξενία των κατοίκων της που θα δουν μια νέα πραγματικά διάσταση της δικής τους πραγματικότητας.
Η πολυπολιτισμικότητα θα αυξήσει και το τουριστικό ρεύμα στο νησί όπως μας έλεγε άνθρωπος που εκπροσωπεί γνωστό φορέα τουρισμού, ο οποίος και αναμένεται στο νησί τις επόμενες εβδομάδες, σε μια πραγματικά ειδικού τύπου αποστολή, ώστε να διαφυλαχθούν οι ισορροπίες και οι κανόνες ομαλής, ασφαλούς και απρόσκοπτης συνύπαρξης, των ντόπιων, των τουριστών και των φιλοξενούμενων μεταναστών από τις χώρες της Αφρικής και του Αραβικού κόσμου κατά κύριο λόγο.
Μεταξύ άλλων θα υποστηριχθεί και η θρησκευτική πίστη των αλλοθρήσκων κατά κύριο λόγο Μουσουλμάνων, όπως επιθυμεί και η ίδια η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος με ένα μεγάλο χώρο προσευχής και με σεβασμό στον άνθρωπο και τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.