Μπέρδεψε τις διεθνείς συμβάσεις για την έρευνα και διάσωση ο Νότης Μηταράκης
«Το Λιμενικό δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του, την οποία «ανέβασε» στη συνέχεια στο Twitter, αναφορικά με το πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου.
Δύσκολα μπορεί κανείς να αναπαράξει τις απαντήσεις χρηστών του μέσου, που περνούν… «γενεές 14» τον κ. Μηταράκη για τους ισχυρισμούς του, καθώς γίνεται προφανές ότι ο πρώην υπουργός συγχέει τη δυνατότητα σύλληψης σκάφους, με την υποχρέωση παροχής βοήθειας – κάτι που διευκρινίζει στην ανάρτησή του ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.
Ας δούμε, όπως, πρώτα τι υποστηρίζει ο κ. Μηταράκης στην ανάρτησή του.
Η ανάρτηση Μηταράκη
«Το Λιμενικό δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα. Υπάρχει η Διεθνής Σύμβαση των δικαιωμάτων της Θάλασσας, η UNCLOS η οποία είναι σε ισχύ από το 1994 και έχει υπογραφεί από 168 κράτη-μέλη. Αυτή ορίζει ότι το Λιμενικό Σώμα έχει δικαίωμα να σταματήσει ένα σκάφος, να το ελέγξει για παράνομη δράση εντός χωρικών υδάτων.
»Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος σε εκείνο το σημείο είναι 12 ναυτικά μίλια. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρχει μία ζώνη επιπλέον 12 μιλίων, η συνορεύουσα ζώνη, η οποία δεν υπάρχει στο Ιόνιο, και να φτάσει τη δικαιοδοσία του Λιμενικού στα 24 μίλια. Εν πάση περιπτώσει εδώ μιλάμε για 49 μίλια εκτός από την ακτογραμμή της Ελλάδος. Εκεί το Λιμενικό δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα.
»Όπως δεν μπορούν άλλες χώρες να σταματήσουν ελληνικά πλοία που πλέουν ανά τον πλανήτη σε διεθνή ύδατα, έτσι και το ελληνικό λιμενικό δεν μπορεί προληπτικά να σταματήσει ένα σκάφος για έλεγχο για μία παράνομη πράξη όπως είναι η παράνομη μετανάστευση, εκτός χωρικών υδάτων».
Το Λιμενικό δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα
Υπάρχει η Διεθνής Σύμβαση των δικαιωμάτων της Θάλασσας, η UNCLOS η οποία είναι σε ισχύ από το 1994 και έχει υπογραφεί από 168 κράτη-μέλη. Αυτή ορίζει ότι το Λιμενικό Σώμα έχει δικαίωμα να σταματήσει ένα σκάφος, να το… pic.twitter.com/mfAnajC6Nm
— Νότης Μηταράκης – Notis Mitarachi (@nmitarakis) June 16, 2023
«Αριστεία, όχι αστεία…»
«Επικαλείσθε λάθος Σύμβαση!», απαντά στον Νότη Μηταράκη ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος παραθέτει στη δική του ανάρτηση την Διεθνή Σύμβαση για τη ναυτική Έρευνα και Διάσωση του 1979, η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα με το ν. 1844/1989 (ΦΕΚ Α’ 100/1989).
Όπως σημειώνει ο κ. Κασσελάκης και αναφέρεται στη σύμβαση και στο ΦΕΚ, »με τη λήψη πληροφορίας ότι ένα άτομο βρισκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα σε μια περιοχή όπου ένα Μέρος μεριμνά για το συνολικό συντονισμό των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, οι υπεύθυνες αρχές του Μέρους αυτού θα λάβουν άμεσα μέτρα για να παράσχουν την καταλληλότερη διαθέσιμη βοήθεια».
«Αριστεία», όχι αστεία…@nmitarakis επικαλείσθε λάθος Σύμβαση!
Εφαρμογή έχει η «Διεθνής Σύμβαση για τη ναυτική Έρευνα και Διάσωση» του 1979, η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα με το ν. 1844/1989 (ΦΕΚ Α’ 100/1989), σύμφωνα με την οποία:
2.1.9. Με τη λήψη πληροφορίας ότι ένα… pic.twitter.com/hD4SWeEOxh
— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@StefanosNY) June 16, 2023
Κι όπως όλα δείχνουν ο πρώην υπουργός, αρμόδιος για το μεταναστευτικό μπερδεύει την υποχρέωση κάθε χώρας να παρεμβαίνει άμεσα για να σώσει ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν στη θάλασσα με ενέργειες των αρχών που αφορούν στη σύλληψη ενός πλοίου. © πηγή: in.gr