Ολα όσα έγιναν στο ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε στις 24/11/2019 22:54

Ολα όσα έγιναν στο ΠΑΣΟΚ

Ήταν ένα συνέδριο που τα είχε όλα: αλλαγές στο καταστατικό, «συγχρονισμός» του ΠΑΣΟΚ με του ΚΙΝΑΛ, επέκταση της θητείας της Φώφης Γεννηματά, αλλά και πυρά από τον Παύλο Γερουλάνο και τον Νίκο Ανδρουλάκης.

Το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), ολοκληρώθηκε σήμερα σε θετικό κλίμα, αλλά με τους καπνούς του εμφυλίου να αιωρούνται πάνω από το ιστορικό κόμμα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ ενοποιούνται μ’ αυτά του Κινήματος Αλλαγής, με τον μηχανισμό των δύο κομμάτων να καθίσταται ενιαίος.

Παράλληλα, η θητεία της Φώφης Γεννηματά ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ παρατείνεται έως το 2021, όταν και εκπνέει η θητεία της ως προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Ωστόσο, ισχυρές ήταν και οι φωνές αμφισβήτησης απέναντι στην κυρία Γεννηματά.

Οι αλλαγές που εγκρίθηκαν

  • Πλήρης ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με το Κίνημα Αλλαγής, μέσω του «συγχρονισμού της πολιτικής λειτουργίας των δύο πολιτικών φορέων».
  • Αυτό θα ισχύει και για τα θεσμικά όργανα, όπως ο πρόεδρος, το Εθνικό Συμβούλιο, τα Κεντρικά Όργανα κ.α.
  • ​Ειδικά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι αλλαγές προβλέπουν ότι επικεφαλής της παράταξης θα είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, «για όλη τη διάρκεια της θητείας του – εφόσον είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ».

ΠΑΣΟΚ@pasok

Διαβάστε το Σχέδιο Διακήρυξης για την πορεία της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης για το 11ο http://pasok.gr/sxedio-diakhryxhs/ 

Σχέδιο Διακήρυξης για την πορεία της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης | ΠΑΣΟΚ

11ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ Σχέδιο Διακήρυξης για την πορεία της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης   Για κόμματα και παρατάξεις που ριζώνουν βαθειά στη δημόσια ζωή και επιδεικνύουν αντοχές σε διαδρομές…

Η Φώφη Γεννηματά πέταξε το γάντι στους επικριτές της

 

Κατά την ομιλία της, την πρώτη μέρα του συνεδρίου, η Φώφη Γεννηματά απάντησε στη κριτική που δέχεται για τον τρόπο σύγκλισης του συνεδρίου.

«Όταν θες να συνθέσεις, να ενώσεις, να δημιουργήσεις κάτι μεγαλύτερο, αυτό σημαίνει και υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Τους οποίους τόλμησα να κάνω, ώστε σήμερα το ΠΑΣΟΚ να παραμένει ζωντανό και να έχουν κάποιοι την πολυτέλεια να λένε λόγια του αέρα εκ του ασφαλούς.»

» Εκ του ασφαλούς όταν εκλέγονται ή στηρίζονται από το Κίνημα Αλλαγής, αλλά θυμούνται το ΠΑΣΟΚ για να συντηρήσουν μια εσωστρέφεια που δεν λέει κάτι διαφορετικό, θολώνει το στίγμα μας και διχάζει τον κόσμο μας. Καλωσορίζω την αμφισβήτηση. Ζητώ την κριτική. Δεν έχω το αλάθητο. Όποιος άλλωστε δεν τολμά, δεν πετυχαίνει τίποτα και βουλιάζει στη στασιμότητα. Αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του».

Εξήγησε γιατί το έκτακτο συνέδριο γίνεται με τη συγκεκριμένη διαδικασία επικρίνοντας για υποκρισία όσα στελέχη εξέφρασαν ανοιχτά τις διαφωνίες τους κατηγορώντας την για απόπειρα ηγεμονικής κυριαρχίας.

«Ακόμη και αυτοί που υποκριτικά σχίζουν τα ιμάτιά τους, που όψιμα έγιναν Πασοκολάγνοι, για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Αρκετά. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπούν αυτονόητες επιλογές σε τεχνητή κρίση.»

» Γιατί κανείς, μα κανείς ως τώρα δεν έθεσε διαφορετική πρόταση για τις κεντρικές Πολιτικές επιλογές και την στρατηγική της παράταξής μας», τόνισε και κάλεσε όσους δεν θέλουν την αυτόνομη πορεία της παράταξης να βγουν να το πουν ανοικτά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρή απέναντι στους αμφισβητίες της.

Δεν δίστασε, δε, να προειδοποιήσει εμμέσως ακόμη και με διαγραφές «από Δευτέρα», λέγοντας ότι «θα έχουμε μηδενική ανοχή σε εσωστρέφεια και υπονομεύσεις».

«Είμαι αποφασισμένη να φέρω εις πέρας, να μην προδώσω την εντολή της βάσης, να μη συμβιβαστώ με τα οποιαδήποτε συμφέροντα, να διασφαλίσω ότι ο πολιτικός μας χώρος θα επιτελέσει το καθήκον του όχι μόνο προς τον κόσμο της παράταξης, αλλά και προς την πατρίδα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο ζήτημα της επέκτασης της θητείας της, η Φώφη Γεννηματά έδωσε ραντεβού με τους αντιπάλους της το 2021.

Πετώντας στους διαφωνούντες επειδή δεν βάζουν θέμα ηγεσίας, προανήγγειλε ουσιαστικά ότι θα διεκδικήσει τότε την επανεκλογή της: «Θα είμαι εκεί και θα τους περιμένω», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ήδη έκανε αρκετούς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Ο Παύλος Γερουλάνος έθεσε θέμα ηγεσίας

«Φωτιά» στο συνέδριο έβαλε ο Παύλος Γερουλάνος με την ομιλία του, στην οποία έθεσε θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

«Θέλουμε ηγεσία με αυτοπεποίθηση που συνθέτει και δεν διχάζει. Τέτοια ηγεσία δεν έχουμε. Ψηφίστε ό,τι θέλετε σήμερα. Ούτως ή άλλως δεν υπάρχει απαρτία» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε αυστηρό ύφος.

Μάλιστα στην ομιλία του έθεσε και θέμα με την απαρτία των συνέδρων και αν μπορεί λόγω της χαμηλής συμμετοχής να πάρει το συνέδριο αποφάσεις.

Απευθυνόμενος προς τους συνέδρους, διερωτήθηκε αν «είστε με αυτούς που θα θάψουν το ΠΑΣΟΚ ή με αυτούς που θα το αναγεννήσουν».

«Μας ζητούν να θάψουμε το ΠΑΣΟΚ με προσυνεδριακές απειλές, προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Σας έφερα εδώ 2.000 υπογραφές που είναι περισσότερες από αυτό εδώ το Σώμα» συνέχισε, αναφερόμενος στη διαδικτυακή πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή ενός «πραγματικού, δημοκρατικού και ανοιχτού συνεδρίου».

Στο ίδιο πλαίσιο, υπενθύμισε ότι «τη μάχη κερδίζει αυτός που την δίνει», ενώ υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο τα λάθη του». Σημείωσε δε, ότι ιδεολογικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ είναι η Νέα Δημοκρατία, ενώ πολιτικός αντίπαλος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αιχμές Ανδρουλάκη κατά Γεννημάτα

Αντίστοιχου ύφος και τόνου ήταν και η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος έκανε για ένα συνέδριο μη αντάξιο της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας ευθύνες στην ηγεσία.

«Είναι συνέδριο fast track, χωρίς συμμετοχή της βάσης, αντάξιο της ιστορίας του. Στο συνέδριο θα έπρεπε να συζητήσουμε για το εκλογικό αποτέλεσμα πολιτικά και για να καθορίσουμε τη στρατηγική μας», σημείωσε

Σε ηπιότερο τόνο, ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε θέμα προοπτικής χώρου και άσκησε κριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου.

Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης αυστηρή κριτική για τους χειρισμούς της κ. Γεννηματά και της ηγεσίας επειδή δεν αξιοποίησαν τη μαζική συμμετοχή των 212.000 πολιτών που ανταποκρίθηκαν στην ίδρυση του ΚΙΝΑΛ.