Οι τακτικισμοί,τα «φάουλ» και στο βάθος…ελπίδες για αλλαγή κουλτούρας
Το πρώτο «φάουλ»
Κι όμως ο Βασίλης Λαμπρινός πριν «σκοράρει» διευρύνοντας το αποτέλεσμα με την εκλογή Πασπάτη ,αφού η παράταξη του είχε μόνο 12 ψήφους και κατάφερε σχεδόν να τις διπλασιάσει στην εκλογική διαδικασία ξεπερνώντας και το ψυχολογικό όριο της δύναμης της παράταξης Κουράκη που έχει 18 δημοτικούς συμβούλους, σημείωσε το πρώτο πολιτικό «φάουλ» της νέας περιόδου. Στη προσπάθεια του ο Δήμαρχος Ηρακλείου να επιχειρηματολογήσει γιατί δεν ευοδώθηκε η συνεργασία με την παράταξη Κουράκη , επιβεβαίωσε όλες τις φήμες αφού παραδέχθηκε δημοσίως ότι λόγοι προσωπικών διενέξεων με κάποιους εκ των συμβούλων των δυο παρατάξεων δεν του το επέτρεψαν. Όπως ήταν φυσικό ο Γιάννης Κουράκης δεν άφησε αυτή την παραδοχή να πέσει κάτω επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί προσωπικά ζητήματα να αποτελούν τροχοπέδη για πολιτική συνεργασία με γνώμονα τη πόλη.Μπορεί ο Δήμαρχος Ηρακλείου να εμφανίστηκε ειλικρινής αλλά ταυτόχρονα «χρεώθηκε» ότι λειτουργεί και πέρα των πολιτικών κριτηρίων.
Μεγάλοι τακτικισμοί από τις μικρές παρατάξεις
Αντιστρόφως ανάλογοι της δυναμικής τους ήταν οι τακτικισμοί που επιχείρησαν οι παρατάξεις Κουκιαδάκη,Σχοιναράκη και Ινιωτάκη. Βάσει του «Κλεισθένη» οι έδρες τους δεν δικαιολογούν συμμετοχή στις επιτροπές οικονομικών και ποιότητας ζωής. Ωστόσο ο νομοθέτης προβλέπει ότι εφόσον υπάρχουν ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι ικανοί σε αριθμό να δικαιολογήσουν συμμετοχή στις συγκεκριμένες επιτροπές , έχουν τη δυνατότητα να λογιστούν ως ενιαία ανεξάρτητη ομάδα και να υποδείξουν τον εκπρόσωπο τους για κάθε επιτροπή. Εφόσον κάτι τέτοιο συνέβαινε τότε η παράταξη Σισαμάκη θα έχανε την εκπροσώπηση αφού διαθέτει τέσσερις συμβούλους ενώ οι ανεξάρτητοι θα ήταν έξι. Οι τρεις παρατάξεις έγειραν το ζήτημα επιχειρώντας να το αξιοποιήσουν προς όφελος τους ωστόσο διαπίστωσαν ότι ο τακτικισμός που επιχειρούσαν για να αποκτήσουν «εξώδικος» εκπροσώπηση στις επιτροπές , τους οδηγούσε σε πλήρες αδιέξοδο. Κι αυτό γιατί για να συμβεί αυτό έπρεπε να διαλυθούν οι τρεις παρατάξεις και να γίνουν ανεξάρτητοι οι έξι συνολικά σύμβουλοι που τις απαρτίζουν( από δυο η κάθε παράταξη). Όταν το αντιλήφθηκαν οι επικεφαλής ότι ο νόμος επιβάλει πρώτα τη διάλυση τους χωρίς τη δυνατότητα να επανασυγκροτηθούν, αντέκρουσαν πρύμνα και απλώς ανακοίνωσαν ότι δε θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Ο τακτικισμός αυτός έθεσε σε κίνδυνο τη λειτουργία των παρατάξεων τους και προδιέγραψε την γραμμή που ενδέχεται να ακολουθήσουν του «εντός,εκτός και επί τα αυτά»
Στο βάθος…αλλαγή κουλτούρας
Από τις λίγες αχτίδες φωτός για τα όσα θα ζήσουμε στο νέο δημοτικό συμβούλιο είναι η διάθεση κάποιων δημοτικών συμβούλων και δυστυχώς ελάχιστων παρατάξεων να υπερβούν γραμμές,αντιπαραθέσεις και «εγώ».
Οι επικεφαλής των παρατάξεων «Ηράκλειο για όλους» και «Ηράκλεια Πρωτοβουλία» έδειξαν και στη πράξη τις διαθέσεις τους. Η ανακοίνωση του Γιώργου Σισαμάκη στο σώμα ότι η παράταξη του θα στηρίξει και θα ψηφίσει όλες τις επιλογές των κ. Λαμπρινού,Κουράκη και Λυγερού για τις θέσεις του προέδρου,αντιπροέδρου και γραμματέα αντιστοίχως , δρομολόγησαν εν πολλοίς και την αλλαγή τακτικής των υπολοίπων παρατάξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βασίλης Λαμπρινός παρότι φάνηκε ότι δεν το είχε συζητήσει με τη παράταξη του ακολούθησε στη γραμμή αυτή και ζήτησε και εκείνος με τη σειρά του από τους συμβούλους του να ψηφίσουν τους υποψήφιους των παρατάξεων Κουράκη και Λυγερού.Στο ίδιο μήκος κύματος ακολούθησαν και οι άλλες παρατάξεις με εξαίρεση μόνο την εκλογή προέδρου όπου εκεί Κουράκης,Λυγερός και Ινιωτάκης δεν στήριξαν παρότι στηρίχθηκαν οι υποψήφιοι των δυο πρώτων από όλες τις άλλες παρατάξεις. Ήταν εμφανές ότι την προσπάθεια για αλλαγή κουλτούρας εκτός από τη παράταξη Σισαμάκη , ενισχύει και η παράταξη του Μανώλη Βασιλάκη , ο οποίος εμφανίστηκε ενωτικός και με διάθεση συνεργασίας με όλους.
Με δεδομένη τη πολιτική τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης και τη σφοδρή κριτική για τις αλλαγές στο νόμο «Κλεισθένη» αλλά και στη δημοτική αρχή που όπως σημειώνουν τον υπηρετεί χωρίς αντίδραση , στα θετικά καταγράφεται και η παρέμβαση του επικεφαλής Δημήτρη Βρύσαλη ο οποίος παρότι η παράταξη του θα μπορούσε να εκπροσωπηθεί εφόσον ανεξαρτητοποιούνταν οι παρατάξεις Κουκιαδάκη, Σχοιναράκη και Ινιωτάκη, τελικώς απείχε από τη διαδικασία αρνούμενοι να συμμετάσχουν σε τακτικισμούς και πιστοί στη πολιτική τους θέση κατήγγειλαν τη διαδικασία και το νόμο.