Κοινή πρόταση απο τον Δήμο Μαλεβιζίου στο πρόσωπο του Γ.Κουράκη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών
Κάτω από τα αυτοδιοικητικά και όχι μόνο ραντάρ φαίνεται οτι πέρασε η κοινή πρόταση συμπολίτευεσης και μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Μαλεβιζίου για να οριστεί μέλος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Περιφερειών ο Γιάννης Κουράκης.
Ο πρώην Δήμαρχος Ηρακλείου φαίνεται οτι αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο για τον Δήμαρχο Μενέλαο Μποκέα και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρη Πιτσικάκη, οι οποίοι και συμφώνησαν τις προηγούμενες ημέρες να λάβουν από κοινού τη σχετική απόφαση.
Παρά το γεγονός οτι ο Γιάννης Κουράκης δεν είναι πλέον εν ενεργεία αυτοδιοικητικός, που αποτελεί προϋπόθεση για τον ορισμό στην συγκεκριμένη επιτροπή,φαίνεται οτι μια απο τις διατάξεις του κανονισμού ανοίγει το σχετικό “παράθυρο” αρκεί να υπάρχει ομόφωνη απόφαση ενος τουλάχιστον Δήμου.
Έτσι ο έμπειρος αυτοδιοικητικός δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί μέσω της συγκεκριμένης πρότασης απο την Κυβέρνηση για να εκπροσωπήσει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών.
Τί είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) είναι συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ αποτελούμενο από τοπικούς και περιφερειακούς εκλεγμένους εκπροσώπους και των 27 κρατών μελών. Μέσω της ΕτΠ, οι εκπρόσωποι αυτοί μπορούν να εκφέρουν γνώμη για τις νομοθετικές πράξεις της ΕΕ που έχουν άμεσο αντίκτυπο στις περιφέρειες και τις πόλεις των κρατών μελών.
Η ΕτΠ δίνει στις περιφέρειες και τις πόλεις τη δυνατότητα να διατυπώνουν επίσημα τη γνώμη τους κατά τη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ, μεριμνώντας ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις και οι ανάγκες των περιφερειακών και τοπικών αρχών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλουν να ζητούν τη γνώμη της ΕτΠ κατά την κατάρτιση νομοθεσίας για θέματα που αφορούν την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η απασχόληση, η κοινωνική πολιτική, η οικονομική και κοινωνική συνοχή, οι μεταφορές, η ενέργεια και η κλιματική αλλαγή.
Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, η ΕτΠ μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Μόλις η ΕτΠ λάβει μια νομοθετική πρόταση, προετοιμάζει και εκδίδει γνωμοδότηση την οποία διαβιβάζει στα αρμόδια όργανα της ΕΕ.
Η ΕτΠ εκδίδει επίσης γνωμοδοτήσεις με δική της πρωτοβουλία.
Τα μέλη της ΕτΠ είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι τοπικών ή περιφερειακών αρχών. Κάθε χώρα ορίζει μέλη της επιλογής της, τα οποία διορίζονται με ανανεώσιμη θητεία πέντε ετών από το Συμβούλιο της ΕΕ. Ο αριθμός των μελών ανά χώρα εξαρτάται από το μέγεθος του πληθυσμού της χώρας.
Τα μέλη από μια χώρα απαρτίζουν την εθνική αντιπροσωπεία η οποία αντικατοπτρίζει τις πολιτικές, γεωγραφικές, περιφερειακές και τοπικές ισορροπίες αυτής της χώρας.