Είναι γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση στον Δήμο Ηρακλείου θυμίζει ανταριασμένη θάλασσα. Το Δημοτικό “καράβι” πλαγιοκοπείται από τα τεράστια κύματα που έχουν εκδηλωθεί από τους ανέμους που σηκώθηκαν από την προηγούμενη οικονομική και πολιτική στοχοθεσία. Ο Καπετάνιος παρότι νέος δείχνει ότι και θέλει και μπορεί να οδηγήσει το “καράβι” σε απάνεμο λιμάνι. Θα είναι εύκολο; Σίγουρα όχι. Αλλά οι μέχρι σήμερα επιλογές και ο σχεδιασμός του Δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού αν όχι προεξοφλούν, σίγουρα θέτουν τις βάσεις για έναν πιο ασφαλή προορισμό.
Αν παρακολουθούσαν οι δημότες τις τελευταίες επίμαχες συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής και πολύ περισσότερο του Δημοτικού Συμβουλίου που άναψε το πράσινο φως για την δανειοδότηση του Δήμου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την πολιτική αλλά και τεχνοκρατική ανάλυση του Δημάρχου ,θα είχαν όλες τις απαντήσεις , τόσο γιατί φτάσαμε ως εδώ αλλά κυρίως για το γεγονός ότι με τους χειρισμούς Καλοκαιρινού μπορεί να διασφαλιστεί το “αύριο”.
Ακόμη και η ενημέρωση που έγινε προς τους εκπροσώπους του τύπου, όπου αναλύθηκαν σημείο προς σημείο τα “πώς” και τα “γιατί” χωρίς σκιές και κρυφά σημεία ,επιβεβαιώνουν την σοβαρά μελετημένη αντιμετώπιση του ζωτικότερου προβλήματος που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ηρακλείου, όπως είναι η οικονομική του βιωσιμότητα, την οποία καλείται να εγγυηθεί η νέα δημοτική αρχή.
Η διέξοδος του δανείου για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του 2024 δεν ήταν καθόλου εύκολη επιλογή με το αντίστοιχο πολιτικό κόστος που ανέλαβε χωρίς να του αναλογεί ο νέος Δήμαρχος. Όπως εξηγήθηκε «σύμφωνα με το νόμο, αν ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει καταθέσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μέχρι 31 Μαρτίου 2024, η μοναδική οικονομική δραστηριότητα στην οποία θα μπορεί να προβεί είναι η καταβολή των μισθών των υπαλλήλων. Δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει καμία άλλη οικονομική ανάγκη. Ούτε για την παιδεία, ούτε για την κοινωνική πρόνοια, ούτε καν για τα καύσιμα των απορριμματοφόρων».
Επιπροσθέτως το σχέδιο Καλοκαιρινού με μοχλό το δάνειο, εξασφαλίζει και κάτι ακόμη εξαιρετικά πολύτιμο. Χρόνο. Για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών από την αδυναμία εξεύρεσης και απορρόφησης πόρων από χρηματοδοτούμενα προγράμματα, γεγονός που οδήγησε στην εύκολη λύση των ίδιων πόρων ,η οποία κατ΄ επέκταση προκάλεσε και την σημερινή οικονομική φουρτούνα.