Γ. Λογιάδης: Εντυπωσιακά ευέλικτο το Υπ. Πολιτισμού στο θέμα των ανεμογεννητριών της Ιεράπετρας
Το ΜέΡΑ25 τάσσεται εξ αρχής υπέρ των ΑΠΕ, όπως οι ανεμογεννήτριες , αλλά διαφωνεί στην εγκατάσταση τους σε χερσαίο έδαφος όπως στην προκείμενη περίπτωση.
«Την ώρα που το υπουργείο Πολιτισμού πολλές φορές έχει φρενάρει ιδιωτικά και δημόσια έργα, βλέπουμε ότι είναι ιδιαίτερα ευέλικτο ως προς τις αποφάσεις που λαμβάνει για την επένδυση του αιολικού πάρκου στην Επισκοπή, Ιεράπετρας.
Αυτό τουλάχιστον διαπιστώσαμε από την απάντηση που λάβαμε από το αρμόδιο Υπουργείο, στη σχετική ερώτηση που καταθέσαμε με αφορμή τις κινητοποιήσεις που έγιναν στην περιοχή από κατοίκους που αντιδρούν με το έργο», αναφέρει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης.
Πέρα από το γεγονός ότι παραμένει αταλάντευτο στις θέσεις του, όπως και το υπουργείο Ενέργειας που έχει κάνει πολύ εύκολη τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων , παρατηρούμε ότι διευκολύνει τους επενδυτές για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Όπως για παράδειγμα στο θέμα με τις εργασίες βατότητας και διαπλάτυνσης του αγροτικού δρόμου που οδηγεί προς την κορυφογραμμή ‘Σμαϊλόγγοσι’, Δ.Δ.
Κάτω Χωριού, Δήμου Ιεράπετρας.
Στην απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού που φέρει την υπογραφή της υπουργού Λίνας Μενδώνη, υπάρχει η παραδοχή ότι οι εργασίες, από πλευράς επενδυτών, ξεκίνησαν χωρίς εγκρίσεις και επίβλεψη: «….Οι αιτούμενες εργασίες ξεκίνησαν και σε μεγάλο βαθμό υλοποιήθηκαν, χωρίς να
έχει χορηγηθεί η απαιτούμενη έγκριση από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ και χωρίς να έχει γίνει η απαιτούμενη επίβλεψη των εκσκαφών”
Στην ίδια απάντηση, ωστόσο, σημειώνεται ότι, δεν υπάρχει κατ’ αρχάς αντίρρηση, εφόσον εξασφαλιστούν οι εγκρίσεις, καθώς δεν διαπιστώνεται καταστροφή αρχαιοτήτων ή βλάβη στις υφιστάμενες αρχαιολογικές θέσεις και το περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου Ισθμού Ιεράπετρας: «Σε σχέση με τη διατήρηση του ως άνω δρόμου για λόγους ασφάλειας του
δικτύου και εξυπηρέτησης της τοπικής κοινότητας, δεν υπάρχει κατ’ αρχάς αντίρρηση, εφόσον εξασφαλιστούν οι σχετικές εγκρίσεις που απαιτούνται, καθώς δεν διαπιστώνεται καταστροφή αρχαιοτήτων ή βλάβη στις υφιστάμενες αρχαιολογικές θέσεις και το περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου Ισθμού Ιεράπετρας, σύμφωνα με τα άρθρα 10 και12 του ν.3028/2002. Επίσης, το εν λόγω έργο δεν εμπίπτει στους περιορισμούς της υπ’ αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΛΑΣ/462079/329995/5050/25-9-2018 απόφασης, η οποία αφορά αποκλειστικά στη χωροθέτηση και εγκατάσταση του αιολικού σταθμού εντός του ορισμένου πολυγώνου, όπου δύνανται να συνεχιστούν οι εργασίες συναρμολόγησης των Α/Γ και ολοκλήρωσης της εγκατάστασης του αιολικού σταθμού».
Για το ίδιο θέμα η Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντά ότι: «Ειδικότερα όσον αφορά στην αναφερόμενη στην Ερώτηση του θέματος περιοχή, σας ενημερώνουμε καταρχήν ότι, σύμφωνα με το Παράρτημα VI του ΕΠΧΣΑΠΕ, η περιοχή του Νομού
Λασιθίου ανήκει στις Περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας (Π.Α.Κ.).
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του γεωπληροφοριακού συστήματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (διαθέσιμο στην ιστοσελίδα http://www.rae.gr/geo), ο αναφερόμενος στην Ερώτηση
του θέματος, αιολικός σταθμός στην περιοχή της Επισκοπής Ιεράπετρας, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης και συγκεκριμένα κατέχει άδεια εγκατάστασης, είναι ο εξής:
– Α.M. ΡΑΕ : ΑΔ-00339
– επωνυμία εταιρείας : ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.
– θέση: «ΣΜΑΪΛΟΓΓΟΣΙ», του Δήμου Ιεράπετρας, Π.Ε. Λασιθίου, Περιφέρειας Κρήτης
– ισχύς άδειας παραγωγής : 3 MW
αριθμός ανεμογεννητριών : 4».
Το ΜέΡΑ25 τάσσεται εξ αρχής υπέρ των ΑΠΕ, όπως οι ανεμογεννήτριες , αλλά διαφωνεί στην εγκατάσταση τους σε χερσαίο έδαφος όπως στην προκείμενη περίπτωση.
Ακράδαντα πρεσβεύει ότι πρέπει να ακολουθηθεί το μοντέλο της Δανίας και η τοποθέτησή τους να γίνει στη θάλασσα, με τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων.