Αποκλειστικό: Παραδίδεται σε εμπορικό κολοσσό το νεοκλασσικό της παλαιάς Αστυνομικής Διεύθυνσης;
Έπειτα από 137 χρόνια όποτε και στη θέση των βενετσιάνικων στρατώνων του Αγίου Γεωργίου του 16ου αιώνα, που είχαν στο μεταξύ υποστεί ζημιές από σεισμούς, κατασκευάστηκε για να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες του τουρκικού στρατού, το ιστορικό κτίριο όπου στεγαζόταν πριν από μια δεκαετία η αστυνομική διεύθυνση Ηρακλείου επι του πεζόδρομου της Δικαιοσύνης , εξετάζεται σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο να περάσει σε ιδιωτικά χέρια!
Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι βρίσκονται προχωρημένες συζητήσεις για να εγκατασταθεί στο κτίριο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και επομένως προστατευόμενο από την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων,γνωστός Ελληνικός εμπορικός κολοσσός της …Αττικής που δραστηριοποιείται στο κλάδο της ένδυσης και υπόδησης στα πρότυπα εμπορικού κέντρου-πολυκαταστήματος φιλοξενώντας επώνυμα προϊόντα διαφορετικών εταιριών με τη μέθοδο του “shops in a shop”.
Οι συζητήσεις φέρονται να προχωρούν μετά τη παραχώρηση του κτιρίου στη Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου σε συνεννόηση και με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης όπου το διαχειριζόταν.
Η χρονική στιγμή μόνο τυχαία που δεν είναι αφού ολοκληρώνεται η ανάπλαση του πεζόδρομου της Δικαιοσύνης και ήδη εταιρίες πλέον εξετάζουν το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεσαι στα πρότυπα μιας «μικρής Ερμού».
Ωστόσο, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν σοβαρά ζητήματα για τη στάση που έχουν τηρήσει διαχρονικά εμπλεκόμενα υπουργεία,υπηρεσίες και πολύ περισσότερο Περιφέρεια και Δήμος Ηρακλείου. Στο σύνολο τους έχουν φανεί μέχρι σήμερα κατώτεροι των περιστάσεων για να αγκαλιάσουν και να διαφυλάξουν από την απαξίωση έως και την κατάρρευση το ιστορικό κτίριο του 1883. Έχουν αφήσει το χρόνο ανεκμετάλλευτο μπλέκοντας στη καλύτερη περίπτωση σε γραφειοκρατίες αγκυλώσεις,αν όχι σε σκοπιμότητες, που δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα να συντηρηθεί και να παραμείνει σε «δημόσια χέρια» στεγάζοντας δράσεις πολιτισμού ή ακόμη και υπηρεσίες όπου σήμερα Δήμος Ηρακλείου και Περιφέρεια καταβάλουν χιλιάδες ευρώ σε μηνιαία μισθώματα για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών.
Η πρακτική της προκλητικής αδιαφορίας έρχεται να «επιβάλλει» τη λύση των ιδιωτών. Ο χρόνος φαίνεται ότι κυλά αντίστροφα και αν και τώρα δεν διεκδικηθεί με ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανακατασκευής,συντήρησης και αξιοποίησης, καταρχάς από το Δήμο Ηρακλείου ,τότε δεν αποκλείεται να συζητάμε σύντομα για μια ακόμη ιδιωτική επένδυση που «διασώζει» τον αρχιτεκτονικό πλούτο της πόλης… με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.