Η Κρήτη και η ομπρέλα πυραυλικής προστασίας

Δημοσιεύτηκε στις 22/11/2024 08:41

Η Κρήτη και η ομπρέλα πυραυλικής προστασίας

Στα χέρια των ισραηλινών της SIBAT της διεύθυνσης Αμυντικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ βρίσκεται η τελική αναλυτική λίστα με τα οπλικά συστήματα που έχει ζητήσει το ΓΕΕΘΑ για τη συγκρότηση του ελληνικού αντιπυραυλικού θόλου που θα καλύπτει όλη την επικράτεια από τον Έβρο μέχρι τη Κρήτη.

Το ΓΕΕΘΑ, φαίνεται να έχει ζητήσει όπως έχει διαρρεύσει, διαθεσιμότητες και τιμές για συγκεκριμένα οπλικά συστήματα και ραντάρ από τις δύο εταιρείες την IAI με το BARAK MX και την Rafael με το spyder, χωρίς να βρίσκεται στη λίστα το περιβόητο νέο ισραηλινο-αμερικάνικο σύστημα David sling ή γνωστή Σφεντόνα του Δαυίδ λόγω πολλών ζητημάτων που έχουν προκύψει.

Στόχος είναι να καλυφθεί:

– η ηπειρωτική χώρα με το νέο σύστημα της IAI, το BARAK ΜΧ με ένα τύπο πυραύλου καθοδηγούμενο ηλεκτρομαγνητικά σε τρεις εκδόσεις που θα καλύπτουν όλες τις επιχειρησιακές απαιτήσεις σε αποστάσεις (μικρά, μεσαία, μεγάλη, πολύ μεγάλη με το ίδιο στην ουσία τύπο) και σε είδος απειλής, (αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους, drones) (πρόσφατα το απέκτησε και η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία).

Στις προβλέψεις του συστήματος εντάσσονται και η Κρήτη με τα νησιά του Αιγαίου με το παλιό σύστημα της Rafael, το Spyder, (γνωστό από το ισραηλινό iron dome) σε μία ευέλικτη κατασκευή όπου όλα τα υποσυστήματα Radar, θάλαμος ελέγχου και εκτοξευτές θα είναι πάνω σε όχημα.

Το κόστος έχει υπολογιστεί στα 2 δισ. ευρώ όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Οι διαδικασίες, όπως φαίνεται, τρέχουν και οι Ισραηλινοί αναμένεται να έχουν στείλει απάντηση για τιμές και διαθεσιμότητες μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις άμεσα και τον Ιανουάριο να υπογραφούν οι συμβάσεις.

Όπως είναι αντιληπτό, στις διαπραγματεύσεις που, αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο θα παίξουν κρίσιμο ρόλο τέσσερις σημαντικοί παράγοντες:

Α. Το συνολικό κόστος

Β. Ο χρόνος παράδοσης

Γ. Η εγχώρια συμπαραγωγή

και

Δ. Το πως θα εξασφαλιστεί η ύπαρξη αποθέματος πυραύλων που θα δώσουν οι δύο εταιρείες.

Στον χάρτη που παρουσιάζουμε είναι ξεκάθαρη η ομπρέλα προστασίας από τα νέα δεδομένα εφόσον αποκτηθούν.

Αντιλαμβανόμαστε ότι δύο επιπλέον δις ευρώ δεν περισσεύουν από το κρατικό ταμείο ωστόσο η Ελλάδα έχει επιλέξει να ακολουθήσει το παλιό δόγμα ανάμεσα “σε βούτυρο και κανόνια” τα κανόνια αφού ως γνωστόν για να έχεις βούτυρο πρέπει να έχεις κανόνια.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια περιοχή με ευαίσθητες ισορροπίες.

Κίμων ο ετοιμοπόλεμος


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook