«Υπο-στηρίζω Αρκαλοχώρι+»:Μια πρόταση που μπορεί να δώσει λύση για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτιρίων

Δημοσιεύτηκε στις 11/02/2025 11:09

«Υπο-στηρίζω Αρκαλοχώρι+»:Μια πρόταση που μπορεί να δώσει λύση για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτιρίων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση με την ονομασία «Υπο-στηρίζω Αρκαλοχώρι+», που αφορά σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης μελετών αποκατάστασης και ενίσχυσης της σεισμικής ασφάλειας των κτιρίων κατέθεσε ο Σύλλογος των Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα», στα αρμόδια υπουργεία: Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Υποδομών & Μεταφορών, και η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματικό εργαλείο στην αποκατάσταση σεισμόπληκτων περιοχών, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος Κώστας Γκαντάτσιος μιλώντας στην εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη στον politica 89.8.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προτείνουμε να εφαρμοστεί από την Πολιτεία, βασισμένο σε voucher (κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης), το οποίο διατίθεται στους δικαιούχους για να καλύψουν:

1. Σύσταση φακέλου αποκατάστασης – Έκδοση αδειών, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για κάθε επισκευή.
2. Μελέτες στατικής επάρκειας για τα σεισμόπληκτα κτίρια.
3. Προληπτικό πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο για όλα τα κτίρια.

Το πρόγραμμα που προτείνουμε δεν θα χρηματοδοτεί κατασκευαστικές εργασίες ούτε αποτελεί αποζημίωση, αλλά θα βοηθά τους σεισμόπληκτους να καλύψουν τα έξοδα των απαιτούμενων μελετών/φακέλων/αδειών, χωρίς τις οποίες καμία αποκατάσταση δεν μπορεί να προχωρήσει. Αντίστοιχη στόχευση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει δοθεί σε Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία.

Κατηγορίες χρηματοδότησης μέσω voucher

α) Για όσα κτίρια απαιτούν σύσταση φακέλου αποκατάστασης:

  • Χορήγηση voucher ύψους 2.000 ευρώ.

β) Για όλο το κτιριακό δυναμικό:

  • Χορήγηση voucher 300 ευρώ ανά κτίριο για πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο, στα πρότυπα του ΟΑΣΠ για τα δημόσια κτίρια, που ήδη είναι σε εξέλιξη (Αρ. Φύλλου 2943 Β 04/05/2023).

γ) Σε περιπτώσεις που απαιτείται τεκμηριωμένα στατική μελέτη:

  • Χορήγηση voucher ύψους 2.500 ευρώ σε περιπτώσεις κατοικιών και επιχειρήσεων
  • Χορήγηση voucher 5.000 ευρώ σε περιπτώσεις κτιρίων που είναι δημόσιας χρήσης (πχ ιεροί ναοί, αίθουσες)

Να σημειώσουμε ότι η πρότασή μας μπορεί να μην καλύπτει το συνολικό κόστος για τις απαραίτητες εργασίες των μηχανικών ωστόσο αποτελεί σημαντική ενίσχυση, η οποία δεν υπήρχε προηγουμένως και δύναται να ενταχθεί σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο έχει μεγάλο περιθώριο να απορροφήσει κονδύλια.

Και επιστολή στην δημοσιογράφο Σια Κοσιώνη

Ο κ. Γκαντάτσιος αναφέρθηκε επίσης στην επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου “ΕΛΠΙΔΑ” για την αναφορά της κας Κοσιώνη στο Αρκαλοχώρι στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ στις 06/02/2025 και έχοντας καλεσμένο τον πρόεδρο του Ο.Α.Σ.Π κ. Ευ. Λέκκα ειπώθηκε από εσάς το εξής: «.. η Σαντορίνη δεν είναι Αρκαλοχώρι…»

Αν και πολλοί παρερμήνευσαν την ανωτέρω φράση, εμείς θεωρούμε ότι η σύγκριση έγινε με καλή πρόθεση από μέρους σας.

Θα θέλαμε με την ευκαιρία της αναφοράς σας στην περιοχή μας, να σας ενημερώσουμε για την υφιστάμενη κατάσταση τέσσερα (4) χρόνια μετά το σεισμό. Με το δεδομένο ότι είχαμε την μεγαλύτερη καταστροφή σε αριθμό κτιρίων τα τελευταία 25 χρόνια στη χώρα και ότι πραγματοποιήθηκαν 8.500 αυτοψίες σε κτίρια, μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε των αριθμό των ανθρώπων των οποίων η ζωή επηρεάστηκε.

Σας παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένα στοιχεία που αφορούν το γεγονός του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στο Αρκαλοχώρι, καθώς και την υφιστάμενη κατάσταση:

  • Σεισμός της τάξεως των 6.0 ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.
  • 4.500 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί ως μη κατοικήσιμα είτε κατεδαφιστέα γεγονός που αποτελεί τεραστίου μεγέθους κοινωνικό πλήγμα το οποίο επηρέασε κατά βάσει χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά και έχει οδηγήσει σε μόνιμο εκτοπισμό πληθυσμού, οικογένειες να μένουν σε κοντέινερ καθώς και σε ακατάλληλα και επικίνδυνα προς κατοίκηση σπίτια.
  • Τρία (3) σχολεία στεγάζονται πλέον σε κοντέινερ τέσσερα (4) χρόνια μετά τον σεισμό, και επτακόσια (700) παιδιά δεν θα δουν πραγματικό σχολικό κτίριο στη διάρκεια του σχολικού βίου τους.
  • Δεκατέσσερις (14) προσλήψεις ανέφεραν οι υποσχέσεις των υπουργών και αντ’ αυτού έχουμε επτά (7) παραιτήσεις στελεχών από την αρμόδια υπηρεσία αποκατάστασης. Το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει καλείται να διαχειριστεί 8500 υποθέσεις. Δεν αποτελεί επομένως περίεργο γεγονός, το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η επισκευή σε ούτε ένα σπίτι με την διαδικασία της «Κρατικής Αρωγής».
  • Δύο (2) μόνον άτοκα δάνεια φιλοτιμήθηκαν οι τράπεζες να εγκρίνουν -παρόλο που είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου- αλλά πενήντα δύο (52) κατασχετήρια είχαν το θράσος να επιδώσουν. Στα παραπάνω η πολιτεία είναι απλός παρατηρητής.

Αυτή είναι η κατάσταση κα. Κοσιώνη που βιώνουμε στο Αρκαλοχώρι και παρακαλούμε όπως μεταφέρετε την αγωνία μας στους τηλεθεατές σας, αλλά πρωτίστως την συμπαράστασή μας στους αγωνιούντες κατοίκους της Αμοργού, της Σαντορίνης και των Κυκλάδων. Η σκέψη και οι ευχές μας είναι με αυτούς.

Μακάρι να είχαμε φτιάξει τα σπίτια μας και να μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους αυτούς εδώ.

Ακούστε τι είπε:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook