Xρ. Λιονής: Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων στην Κρήτη αλλά δεν θα γίνουμε Θεσσαλονίκη
Την πεποίθηση πως το σύστημα υγείας θα αντέξει και πως θα υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στην Κρήτη, χωρίς όμως να δούμε εικόνες σαν αυτές που παρατηρήθηκαν στην Θεσσαλονίκη εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα ο καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστος Λιονής.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν η Κρήτη θα φτάσει τον αριθμό κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο κ, Λιονής υπογραμμίζει πως: “Το νησί της Κρήτης θα αντέξει, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το σύστημα υγείας δεν πιέζεται μόνο από τους ανθρώπους που προσβάλλονται από κορονοϊό, δέχεται πιέσεις κι από άλλες αίτιες. Θα πρέπει δηλαδή οι άνθρωποι που το υπηρετούν, να διαχειριστούν κι ασθενείς με άλλου είδους νοσήματα κι όχι μόνο με αυτά που έχουν να κάνουν με τον κορονοϊό. Συζητήσαμε αρκετά για την πανδημία παραμερίζοντας άλλα χρόνια ζητήματα που το απασχολούν. Δεν θα δούμε την εικόνα της Θεσσαλονίκης ή της Αθήνας στην Κρήτη, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. “
Καθοριστικό στοιχείο στην εξάλειψη της πανδημίας που οδήγησε τη χώρα σε δεύτερο lockdown ήταν το επικοινωνιακό κομμάτι σύμφωνα με τον κ. Λιονή. Χαρακτηριστικά αναφέρει άλλωστε πως: “Ενδεχομένως θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνιακή τακτική του μηνύματος της σημασίας της πανδημίας και των επιπτώσεων της στη Δημόσια υγεία, η κυβέρνηση. Η νοοτροπία, οι διαφορετικοί πληθυσμοί σε ύπαιθρο και πόλη και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους επηρέασαν να περάσει το επιθυμητό επικοινωνιακό μήνυμα. Αρκετά μεγάλη μερίδα κόσμου δεν αντιλήφθηκε την σημασία της ευλαβικής τήρησης των μέτρων και των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού σε όλη τη χώρα. Ενδεχομένως απαιτούνταν από την κυβέρνηση μια καλύτερη συνεργασία με τους φορείς της Περιφέρειας ως προς την επικοινωνιακή τακτική του μηνύματος.”
Μεταξύ άλλων ο κ. Λιονής θεωρεί απαραίτητη την κοινωνική αναμόρφωση της χώρας προκειμένου να είναι έτοιμη να αποφύγει παρόμοιου είδους καταστάσεις μαθαίνοντας μέσω τέτοιου είδους κρίσεων όπως αυτή της πανδημίας του κορονοϊού. “Δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη μέριμνα προς τους ηλικιωμένους που αποτελούν και αυξημένες ομάδες κινδύνου πέραν του τελευταίου χρονικού διαστήματος. Υπήρχαν δηλαδή αχίλλειες πτέρνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Χρειαζόμαστε νέους ρόλους, νέες υπηρεσίες και νέους θεσμούς. Πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα την κοινωνία της χώρας μας, να στήσουμε ένα καλύτερο κοινωνικό δίκτυο”, ανέφερε
Να χρησιμοποιηθούν οι μελέτες αντισωμάτων σε επαναλαμβανόμενα δείγματα πληθυσμού της Κρήτης, ζητά ο κ. Λιονής προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ιχνηλάτηση αλλά και εικόνα της ανοσίας του νησιού. Κι αυτό διότι το νησί διαθέτει ακαδημαϊκά ιδρύματα και μελετητές που έχουν ξεκινήσει έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση και θα συμβάλλει καλύτερα και ταχύτερα στο έργο του ΕΟΔΥ.
Ακούστε τον κ. Λιονή: