Γιάννης Χαρωνίτης:”Τρέχουν” 11 εκ ευρώ σε μελέτες για την Κρήτη από τις Κτιριακές Υποδομές
Σε έναν απολογισμό του έργου που άφησε φεύγοντας πριν από λίγες ημέρες στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. προχώρησε Γιάννης Χαρωνίτης, πρώην πλέον διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που φιλοξενήθηκε στον politica 89.8 και στην εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη.
“Οπως είναι γνωστό πριν από περίπου 15 μέρες έγινε η αλλαγή σκυτάλης, καθώς ήταν αναμενόμενο μιας και ήμουν από τους τελευταίους που αποχώρησε, έπειτα από την αλλαγή κυβέρνησης. Αυτό με τιμά, καθώς τέλειωσε με καλές εμπειρίες και σχέσεις η θητεία μου και εύχομαι για το καλό όλων μας, ο συνάδελφος που με αντικατέστησε να τα καταφέρει κι ακόμα καλύτερα, μας λέει ο κ. Χαρωνίτης.
Αναφερόμενος στα έργα που αναλαμβάνει η εταιρεία τόνισε πως οι Κτιριακές Υποδομές, είναι μια ΔΕΚΟ του Δημοσίου, προήλθε από την συνένωση 3 οργανισμών του Δημοσίου. Ξεκίνησε ως εταιρία από τι 2013, κι έχει να κάνει με τα νοσοκομεία, τα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια.
Τον Μάρτη είχαμε συζήτηση με τον τότε Υπουργό και Σπίρτζη, προετοιμάσαμε ένα φάκελο με έργα 50 εκ ευρώ σε μελέτες, δηλαδή τουλάχιστον 510 εκ ευρώ σε έργο. Δεσμεύσαμε αυτό το πόσο και ξεκινήσαμε επαφές με τους δήμους. Στην Κρήτη εντάξαμε 21 έργα, από το σύνολο των 130 έργων για το ΕΣΠΑ 21-27, μας είπε.
Για την Κρήτη, οι περισσότερες μελέτες, αφορούν έργα σε σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομικά κτίρια, κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής. Είχαμε ξεκινήσει κι ένα έργο για τον Άγιο Μηνά, το οποίο δυστυχώς κάπου έχει μπλοκάρει και μένει να διευθετηθεί από τον νέο διευθύνων σύμβουλό. Οι ρυθμοί αυτοί είναι αρκετά γρήγοροι, κινούνται πιο πολύ σε επίπεδο ιδιωτικού τομέα κι όχι τόσο σε επίπεδο Δημοσίου. Κάλεσα τους υπεύθυνους πριν αποχωρήσω για προγραμματική συμφωνία, προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα της συντήρησης του Αγίου Μηνά. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ιεράπετρα και για τον λόγο αυτό τέθηκε η πρόταση να γίνει εκκλησιαστικό μουσείο, στο κτίριο δίπλα από τον Μητροπολιτικό ναό της Ιεράπετρας”.
Σχετικά με τα υπόλοιπα έργα στην Κρήτη είπε: Το Δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου το τρέχει το Υπουργείο μαζί με άλλα δύο μέγαρα μέσω ΣΔΙΤ, είναι σε καλό δρόμο. Το σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας προχωρά, χρειάζεται να ανέβει ο οικοδομικός συντελεστής και πρέπει να γίνει από το Δήμο και το Πανεπιστήμιο. Το έργο έχει προϋπολογισμό τα 25 εκ ευρώ. Αν λυθεί το ζήτημα με τον οικοδομικό συντελεστή το έργο θεωρείται άμεσα υλοποιήσιμο.
Η αστυνομική διεύθυνση Ρεθύμνου, αποτελεί άλλο ένα έργο στο οποίο η μελέτη έχει γίνει από την αστυνομία και αυτό έχουμε εγκρίνει. Είναι ένα έργο που προχωρά.
Το Ηράκλειο είχε ευαισθητοποιηθεί, μας έστειλαν οικόπεδα, για την κατασκευή σχολείων και πρώτο μου μέλημα ήταν τα σχολεία ειδικής αγωγής κι έπειτα όλα τ’ άλλα. Υπάρχουν τα οικόπεδα, αλλά πρέπει να χαρακτηριστούν.
Απαντώντας σε ερώτηση αν ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από την θητεία του είπε:
Αισθάνομαι ικανοποιημένος, ήθελα να έχω περισσότερο χρόνο για να κάνω περισσότερα, χαίρω της εκτίμησης των δύο Υπουργών, πράγμα που δείχνει πως το έργο των Κτιριακών Υποδομών ήταν σημαντικό, αφού όταν ανέλαβα τη θέση στις Κτιριακές, η εταιρία ήταν άγνωστη και πλέον ο κόσμος την βλέπει, ξέρει τι είναι, βλέπει την δημιουργία των έργων της”.
Ο κ. Χαρωνίτης σχολίασε και τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν τα έργα στον τόπο μας λέγοντας: “Δεν γίνεται να προχωρήσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, χρειάζεται να επιταχύνουμε τον τρόπο που παράγουμε, πρέπει να προχωρήσουμε και τον ΒΟΑΚ και το Δικαστικό Μέγαρο στο Ηράκλειο, χρειάζεται αποφασιστικότητα και βούληση, όμως”.
Ας ακούσουμε τι είπε ο κ. Χαρωνίτης: