X.Tσιλιώτης: «Εκ των υστέρων δεν μπορούν να ακυρωθούν οι Σπαρτιάτες παρά την επίσημη παραδοχή για τον πραγματικό ηγέτη Η.Κασιδιάρη»

Δημοσιεύτηκε στις 26/06/2023 18:10

X.Tσιλιώτης: «Εκ των υστέρων δεν μπορούν να ακυρωθούν οι Σπαρτιάτες παρά την επίσημη παραδοχή για τον πραγματικό ηγέτη Η.Κασιδιάρη»

Τους λόγους για τους οποίους,  το κόμμα των Σπαρτιατών παρά το γεγονός πως παραδέχθηκε την σχέση που είχε με τον Η. Κασιδιάρη δεν μπορεί να ακυρωθεί εφόσον εκλέχθηκε και μπαίνει στη βουλή επεξήγησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Διευθυντής Ινστιτούτου Διαφάνειας και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Μέλος Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων ΔΣΑ Χαράλαμπος Τσιλιώτης στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.  

« Έίχαμε μιλήσει και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και για την απόφαση του Αρείου Πάγου που δεν επέτρεψε στον κασιδιάρη και τους συν αυτώ να κατέβουν ως ανεξάρτητοι, Συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων κατά τις τελευταίες εκλογές. Τελικά κατάφεραν να κατέβουν με το κόμμα Σπαρτιάτες. Υπό την τήρηση όμως της νομιμότητας απόδειξε ότι τελικά επετράπη σε αυτό το κόμμα να συμμετάσχει στις εκλογές και η συμμετοχή του πέρασε το 3% με αποτέλεσμα να εκπροσωπείται αυτή τη στιγμή και στη βουλή. Παρά την επίσημη παραδοχή της ηγεσίας των Σπαρτιατών ότι το καύσιμο για την είσοδο τους στις εκλογές ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, δεν υπάρχει νομικό ζήτημα. Και η θέση μου είναι κατηγορηματική απόδειξη ότι καθ όσον γνωρίζω κανένας εκ των συναδέλφων δεν έχει βγει να πει το αντίθετο. Είναι ξεκάθαρο ότι το κόμμα από τη στιγμή που επετράπη η είσοδός του με απόφαση του άρειου Πάγου στη Βουλή, κατέθεσε τη συμμετοχή στις εκλογές, κατέβηκε στις εκλογές. Συμμετείχε με τους συνδυασμούς, πήρε αυτό το ποσοστό δεν υπάρχει  θέμα αποκλεισμού του περαιτέρω με απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Πρέπει δε να πω ότι, εκτός του ότι έχουμε την περίπτωση εφαρμογής του νόμου που δεν προβλέπει κάτι τέτοιο έτσι αλλά και το Σύνταγμα προβλέπει αποκλειστικά και περιοριστικά τις αρμοδιότητες του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Ανώτατου Δικαστηρίου κατασταλτικά να απαγορεύει σε ένα κόμμα τη συμμετοχή τους στις εκλογές ή να ακυρώνει τη συμμετοχή του στις εκλογές. Όμως λέω και πάλι ότι εκ των υστέρων κατασταλτικά δεν μπορεί και δεν θα μπορούσε ο  νόμος να προβλέψει ακύρωση συμμετοχής ενός κόμματος εκλογές διότι δεν προβλέπεται μία τέτοια αρμοδιότητα από το νόμο. Ο νόμος, προέβλεψε την προληπτική απαγόρευση συμμετοχής μέσω της διαδικασίας αυτής από τον Άρειο Πάγο .Ακόμα και αν υπήρχε αυτή η παραδοχή πριν τις εκλογές όπου το ζήτημα θα έχρηζε διερεύνησης από τον Άρειο Πάγο πιστεύω ότι θα προσέκρουε στη δεύτερη προϋπόθεση, η οποία πρέπει να συντρέχει σωρευτικά με την πρώτη, δηλαδή ότι καταδικασμένος για το έγκλημα της εγκληματικής συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης δεν είναι ούτε ιδρυτικό μέλος, ούτε πρώην αρχηγός ούτε υποψήφιος βουλευτής, διότι δεν θα κατέβαινε. Άρα λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, δεν θα υπήρχε θέμα απαγόρευσης ούτε προληπτικά.»

Εξήγησε τους λόγους που δεν θεώρουσε σωστή τη νομοθετική πρωτοβουλία που ελήφθη πριν τις εκλογές για την είσοδο κομμάτων σαν την Χ.Α. στην βουλή και την κάθοδο τους στις εκλογές σημειώνοντας πως:  «Εγώ ήμουν επιφυλακτικός εξαρχής με όλη αυτή την αντιμετώπιση του κόμματος Κασιδιάρη, για συνταγματικούς και για πολιτικούς λόγους. Πολιτικά, αποδεικνύεται πως  όλες αυτές οι απαγορεύσεις μπορεί να φέρουν και το αντίθετο αποτέλεσμα. Όλη αυτή η κουβέντα νομίζω ωφελεί άτομα σαν τον Κασιδιάρη. Νομίζω ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές, τέτοιου είδους κόμματα θα πρέπει να το πολεμάς περισσότερο με πολιτικά μέσα, με πολιτική ατζέντα κι όχι με απαγορεύσεις.  Είναι προσωπική μου άποψη. Εν πάση περιπτώσει, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί νομικά.»

Για την είσοδο των δεξιότερων από τη ΝΔ κομμάτων στη βουλή ανέφερε πως: «Αυτά τα κόμματα τα χαρακτηρίζω ως κομμάτια της ανορθολογικής δεξιάς. Ούτε ακροδεξιά, ούτε φασιστική δεξιά είναι η ανορθολογική δεξιά, η οποία έχει πολλά χαρακτηριστικά άλλα κόμματα σε αυτήν, έχουν θέματα θρησκοληψίας, άλλα θέματα αντιεμβολιασμού, άλλα έχουν χαρακτηριστικά νεοναζισμού. Δεν ξέρω αν ο κόσμος έκανε στροφή συντιριτικοποίησης. Εκτιμώ πως, ο κόσμος απλούστατα κατάλαβε ότι όλα αυτά τα χρόνια ελέγχονταν κυρίως από το χώρο της αριστεράς και τα κόμματα αυτά τα απέρριψε γιατί δεν τα θέλει.»

Για το γεγονός πως δεν υπάρχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και για τα ζητήματα που αυτό δημιουργεί ανέφερε πως: «Είναι ανησυχητικό ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ισχυρός και αξιόπιστος αντιπολιτευτικός πόλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα και των 2 εκλογικών αναμετρήσεων έδειξε ότι δεν έχει πειστικό και αξιόπιστο πολιτικό λόγο, ο οποίος να μπορεί να αντιπαρατεθεί πειστικά στο λόγο και στις πράξεις της ΝΔ. Είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ πως θα δράσει. Εγώ βλέπω ότι οι πρώτες αντιδράσεις είναι εντελώς σπασμωδικές. Δεν είναι προς την κατεύθυνση του να μπορέσουν να έλθουν να επανεκτιμήσουν την κατάσταση προς την κατεύθυνση που χρειάζεται μέχρι να γίνουν ένας ισχυρός και αξιόπιστος πολιτικός πόλος, αντιπολιτευτικός στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και βέβαια είναι προβληματικό και για τη λειτουργία του πολιτεύματος. Πρώτον, διότι χρειάζεται η χώρα όπως κάθε χώρα δημοκρατική, χρειάζεται έναν ισχυρό κεντροαριστερό πόλο απέναντι στην κεντροδεξιά ή δεξιά. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν συγκεντρώνει βουλευτές για να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας. Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα κενό στην κεντροαριστερά υπάρχουν 2 κόμματα τα οποία έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν αυτά τα 2 κόμματα να καλύψουν το κενό της κεντροαριστεράς, πάντως το καθένα από μόνο του δεν μπορεί.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook