Χ. Σταμούλης: «Πάμε στα βράχια-Η απόφαση των Ιεραρχών δεν εκφράζει την αυτοσυνειδησία της εκκλησίας»
Την πεποίθηση πως η απόφαση των Ιεραρχών να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων, δεν εκφράζει την αυτοσυνειδησία της εκκλησίας, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο καθηγητής Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Χρυσόστομος Σταμούλης.
Για το αν η χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου, είχε καθαρά εκκλησιαστικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά, ο κ. Σταμούλης δήλωσε ότι «Κάθε απόφαση ενός συλλογικού οργάνου όπως είναι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά . Είναι και ένας θεσμικός φορέας, γι’ αυτό κάθε απόφασή της έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο η χθεσινή».
Σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη, έχει γίνει μία σειρά λαθών, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην χθεσινή απόφαση της Ιεραρχίας. «Η Ιεραρχία κατά κανόνα στήριξε τις επιλογές της πολιτείας όλο αυτό το διάστημα του πόνου και της θλίψης του ελληνικού λαού. Για την απόφαση του εορτασμού των Χριστουγέννων υπήρχε συνεννόηση της Συνόδου με την πολτεία, όμως για την χθεσινή απόφαση ευθύνεται από την μία πλευρά η μη ενημέρωση του Αρχιεπισκόπου και της Συνόδου από την ελληνική πολιτεία κι αυτό δημιούργησε την αντίδραση της Συνόδου, η οποία εκφράστηκε με την συγκεκριμένη απόφαση».
Θεολογικά και πολιτειακά αυτή η απόφαση δεν εκφράζει την αυτοσυνειδήσια της Εκκλησίας, τόνισε ο κ. Σταμούλης. «Ακόμη και αν διαφωνεί κάποιος με τους νόμους και υπήρξε μία μετατόπιση από την προηγούμενη συμφωνία, θα πρέπει η εκκλησία να κατανοήσει πως υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και να λειτουργήσει με τον τρόπο τον οποίο ζήτησε η πολιτεία».
Υπάρχει μία πίεση από τους πιο σκληρούς κύκλους της εκκλησίας προς την ηγεσία της εκκλησίας ανέφερε ο κ. Σταμούλης, ενώ μεταξύ άλλων συμπλήρωσε ότι η συζήτηση ήταν μεγάλη στην Ιεραρχεία και υπήρξαν πολλές διαφορετικές φωνές. «Υπάρχει μία διαδικασία ισορροπιών ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες. Περίμενα ότι σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, η εκκλησία να υπερβεί αυτή την διαδικασία. Ίσως γίνουμε μάρτυρες δύσκολων στιγμών μετά από αυτή την απόφαση και θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα μέχρι αύριο».
Δεν θα άλλαζε κάτι αν υπήρχε διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους επεσήμανε ο κ. Σταμούλης, διότι η εκκλησία ακόμα και αν έχει απόλυτη διαφωνία με αυτή την επιλογή της πολιτείας, οφείλει ως κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας, να εφαρμόζει τους νόμους όσο κι αν διαφωνεί με αυτούς. Μάλιστα, αν δεν υπάρξει αλλαγή στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο καθηγητής Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εκκλησία και η πολιτεία θα υποστούν τα πρόστιμα τα οποία προβλέπει η νομοθεσία. «Η εκκλησία σε επίπεδο πολιτειακό, είναι ένα κομμάτι της πολιτείας, γι’ αυτό θα πρέπει να συμμορφώνεται στις αποφάσεις της πολιτείας».
Ίσως υπήρξε ζήτηση και πίεση από τους πιστούς για να πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία εκτίμησε ο κ. Σταμούλης. «Η εκκλησία είναι ένα θεσμός που συγκροτείται από πρόσωπα, τα οποία έχουν τα πάθη τους. Συνεπώς μπορεί να εκφράζονται βαθύτερες αντιδράσεις προκειμένου να δηλωθεί η αλλαγή αυτής της συμφωνίας. Είναι η στιγμή να μπουν στο περιθώριο αυτές οι προσωπικές διαφοροποιήσεις και να προχωρήσουμε σε μία άλλη διαδικασία, διότι είναι κρίμα μετά από τόση προσπάθεια διαφύλαξης της ενότητας του ελληνικού λαού, να φτάσουμε σε μία σύγκρουση η οποία θα έχει χαρακτηριστικά που κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει που θα οδηγήσουν».
Για τον εορτασμό των Φώτων, ο κ. Σταμούλης ευχήθηκε «Να υπάρξει φωτισμός σε όλους, προκειμένου να βγάλουμε τον τόπο μας και όλο τον κόσμο από την τραγωδία που εδώ και πολύ καιρό έχουμε εισέλθει».