Το πλαφόν στις συντάξεις αντιμετωπίζει πρόβλημα νομιμότητας

Δημοσιεύτηκε στις 12/08/2019 18:12

Το πλαφόν στις συντάξεις αντιμετωπίζει πρόβλημα νομιμότητας

Για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση απασχολεί, με τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν και αυτή τη φορά στον εργασιακό τομέα.  Με αφορμή τις αλλαγές που επιχειρήθηκαν από την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς, γνωστός εργατολόγος, μίλησε στον Politica και τον Χρήστο Κώνστα.

Οι αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία αφορούν τις απολύσεις και τις διεκδικήσεις εργαζομένων εργολαβίας όπως τις υπερψήφισε η Βουλή, αλλά και το πλαφόν για τις συντάξεις το οποίο ορίζει ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλασιο της εθνικής σύνταξης, ποσό που βάσει της σημερινής σύνταξης διαμορφώνεται γύρω στα 4.600 ευρώ.

Κατατέθηκαν δύο τροπολογίες, μισή ώρα πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία, από το Υπουργείο Εργασίας. Έτσι σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ρωμανιά προκλήθηκαν αντιδράσεις διότι η κατάθεση τους ήταν εκπρόθεσμη αλλά παρόλα αυτά η κυβερνητική πλειοψηφία τις ψήφισε, και ακριβώς επειδή η διαδικασία ήταν τέτοια όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Βουλή όπου μάλιστα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη και να πει ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο δηλαδή να κατατίθεται τροπολογία, σε άσχετο νομοσχέδιο μισή ώρα πριν την ψηφοφορία.

Η πρώτη τροπολογία αναφέρεται στις εργασιακές σχέσεις, και καταργεί την διάταξη που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές. Αναφέρει πως δεν μπορεί να γίνει απόλυση αν δεν υπάρχει βάσιμος λόγος. Εδώ σύμφωνα με τον κ. Ρωμανιά υπάρχει ένα ζήτημα, διότι κατηγορείται η Κυβέρνηση ότι αυτό ήθελε το ΣΕΒ, το οποίο για του λόγου το αληθές, ισχύει.

Αυτό έδωσε αφορμή στην προηγούμενη Κυβέρνηση η οποία είχε κάνει μεγάλο αγώνα για τις αντεργατικές ρυθμίσεις.

Αυτό που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ στον εργαζόμενο ήταν το δικαίωμα να προσφύγει στην δικαιοσύνη, αλλά με ποια λογική μπορεί πλέον ο εργαζόμενος να το κάνει αυτό; Για να διεκδικήσει ξανά την πρόσληψη του σε μια δουλειά που δεν τον ήθελαν;

Το δεύτερο σκέλος είχε ψηφιστεί το 2018, πάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου αν ο εργοδότης προσλάμβανε κάποιον εργολάβο κι εκείνος με τη σειρά του προσλάμβανε τους υπαλλήλους του. Αν ο εργολάβος δεν πλήρωνε τους υπαλλήλους, είχε το δικαίωμα ο εργαζόμενος να προσφύγει και κατά του εργοδότη και κατά του εργολάβου, αυτό το κατάργησαν.  Βέβαια αυτό είναι παράλογο, γιατί ο κάθε εργοδότης δεν μπορεί να γνωρίζει τα οικονομικά του εργολάβου, έτσι σύμφωνα με τον κ. Ρωμανιά το κόλπο είναι να μπει στη σύμβαση ένας όρος που να αναφέρει ότι ο εργολάβος, αναλαμβάνει να πληρώνει το προσωπικό.

Ακόμη μια σκέψη από το Υπουργείο Εργασίας, τουλάχιστον για τις άμεσες πρωτοβουλίες του, που αφορά τον συνδικαλισμό και τον συνδικαλιστικό νόμο.

«Δεν έχει κατατεθεί ακόμη κανένα νομοσχέδιο. Έχουν ελεγχθεί ορισμένα πράγματα, κυρίως από δημοσιογραφικές πληροφορίες και από κουβέντες που γίνονται στο επίπεδο του Υπουργείου Εργασίας, κάτι συγκεκριμένο όμως δεν έχει κατατεθεί. Εκείνο που βγαίνει είναι ότι θα πρέπει για να γίνονται απεργίες να υπάρξει ένα μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων, και τον εργαζομένων και των εργοδοτών όπου θα παρακολουθείται η δυναμικότητα του σωματείου και η ψηφοφορία θα γίνεται ηλεκτρονικά» σημείωσε ο κ. Ρωμανιάς.

Όσον αφορά τις συντάξεις, ο κ. Ρωμανιάς τόνισε πως η διάταξη είναι πρόχειρη, έχει πολλά προβλήματα και δεν μπορεί να περπατήσει. Με τη διάταξη αυτή ανεβαίνει το ανώτατο όριο της σύνταξης, για κάποιον που πληρώνει εισφορές σε ένα ασφαλιστικό σύστημα και για κάποιον άλλο που πληρώνει σε δύο ή τρία.

Έτσι σε κάθε περίπτωση το πλαφόν είναι 4.600. Στον προηγούμενο νόμο δεν ίσχυε κάτι τέτοιο, ο νόμος Κατρούγκαλος δηλαδή έλεγε πως για μια σύνταξη φτάνει τις 2.000 το πλαφόν, για δύο συντάξεις και άνω 3.000 το πλαφόν είχε μια διάκριση, κάτι που δεν έχει η καινούρια διάταξη.

Ο κ. Ρωμανιάς ανέφερε πως αυτά περί τριών πυλώνων, τα λένε στην Ευρώπη εδώ και δύο δεκαετίες και τώρα ήρθε η στιγμή που η Ελλάδα τα θυμήθηκε. Πρώτος πυλώνας η κύρια σύνταξη, η επικουρική ο δεύτερος και η ιδιωτική ασφάλιση ο τρίτος.

Άρα λοιπόν, για το αν θα γίνουν απλώς κάποιες τροποποιήσεις ή αν καταργηθεί ο νόμος στο συνόλο του, την απάντηση έχει μόνο ο κ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες του κ. Ρωμανία, γίνεται λόγος για έξι με εφτά τροποποιήσεις, ως νόμος παραμένει εις το ακέραιον.

Ακούστε εδώ όσα είπε ο κ. Ρωμανιάς στον Politica89.8:

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook