Θ.Τοσουνίδης – Aν.Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΠΑΓΝΗ: «Mεγάλη ευκαιρία ενημέρωσης των πολιτών το 2ο Συνέδριο Υγείας CRETA MEDICAL»
Για την μεγάλη ευκαιρία που θα έχουν οι πολίτες να ενημερωθούν για διάφορα ιατρικά θέματα μέσα από το 2ο Συνέδριο Υγείας CRETA MEDICAL μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής από το ΠΑΓΝΗ Θεόδωρος Τοσουνίδης.
Για τον στόχο του του 2ου Συνεδρίου Υγείας στην Κρήτη υπό τον διακριτικό τίτλο “CRETA MEDICAL FORUM 2024” που είναι ανοιχτό για το κοινό της Κρήτης ο κ. Τοσουνίδης σημείωσε πως: «O στόχος του συνεδρίου αυτής της επιστημονικής συνάντησης είναι να ενημερωθεί το κοινό της Κρήτης, οι πολίτες της Κρήτης, για την πληθώρα και την ποικιλία των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται στη στο νησί μας και να αντιληφθεί ο κόσμος ότι το επίπεδο της ιατρικής είναι πολύ υψηλό κι ότι μπορεί ί να βασίζεται στους γιατρούς και τις δομές προκειμένου να έχει καλές παροχές υγείας, αντάξιες με όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας και σε πολλές περιπτώσεις πολύ υψηλότερες.»
Για την ορθοπεδική, τις σύγχρονες προσεγγίσεις του κλάδου και πόσο η έτοιμη είναι η Κρήτη να ανταποκριθεί σε αυτές, ο κ. Τοσουνίδης απαντά: «Η Κρήτη διαθέτει πολλά νοσοκομεία, με το ΠΑΓΝΗ και την ορθοπεδική κλινική να αποτελούν τη ναυαρχίδα, το μέρος τον τόπο που οι Κρητικοί, μπορούν να προσέρχονται για να έχουν καλές υπηρεσίες εφάμιλλες με άλλες περιοχές της Ελλάδος. Σε πολλά αντικείμενα είμαστε πρωτοπόροι κι αντιμετωπίζουμε τις ή τους ορθοπεδικούς ασθενείς με τεχνολογίες και αντιλήψεις διεθνούς επίπεδου, κι όπως θα ακούσετε στη συνεδρία που έχουμε, αυτό βρίσκει εφαρμογή σε πολλούς τομείς υποειδικότητες, όπως το τραύμα, τις αρθροπλαστικές, την αντιμετώπιση των παιδιατρικών περιστατικών και σε πολλές άλλες υποειδικότητες της ορθοπεδικής.»
Για τα νέα στον χώρο της ολικής αρθοπλαστικής του ισχίου ο κ. Τοσουνίδης αναφέρει: «Τα νέα που υπάρχουν στην ορθοπλαστική του ισχίου είναι πολλά. Σκοπός της ομιλίας μου θα είναι να ενημερώσουμε τους πολίτες για τις σύγχρονες αντιλήψεις όσον αφορά τα υλικά της, την ορθοπεδική, τις διάφορες προσπελάσεις που χρησιμοποιούνται να ξεδιαλύνουμε και να αποκρυσταλλώσουμε τις απόψεις σχετικά με ορισμένους μύθους που κυκλοφορούν και πολλές φορές, οδηγούν τους ασθενείς να ψάχνουν λύσεις οι οποίες δεν είναι δόκιμες ή που δεν είναι επιστημονικά τεκμηριώμενες. Για παράδειγμα, ό τι λάμπει δεν είναι χρυσός πάντα. Δηλαδή, υπάρχουν σε διάφορα site διάφορες διαφημίσεις που αφορούν τις αρθροπλαστικές που γίνονται με πολύ υψηλές τεχνικές ή ρομπότ ή διάφορες προσταλάσεις, οι οποίες έχουν δοκιμαστεί, ωστόσο δεν είναι πάντα ότι χρειάζεται ένας ασθενής ώστε να κατατρέξει σε τέτοιες λύσεις, που ως επί το πλείστον δεν προσφέρονται σε δημόσια νοσοκομεία αλλά σε ιδιωτικά και απαιτούν και διαφημιστικό κίνητρο. Είναι μύθος ότι η ρομποτική χειρουργική προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα στην αρθροπλαστική του ισχίου. Προωθείται, εφαρμόζεται, έχει ενδείξεις σε ορισμένες παθήσεις σε ορισμένες καταστάσεις, αλλά δεν είναι πανανάκια που θεραπεύει τα πάντα.»
Για το ποιοι είναι εκείνοι που εμφανίζουν ζήτημα αρθροπλαστικής του ισχίου ο κ. Τοσουνίδης τονίζει: «Η αρθροπλαστική του ισχίου, ενδείκνυται για παθήσεις όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, διάφορες ρευματοειδής παθήσεις, τα τραύματα του ισχίου. Η αρθροπλαστική, εφαρμόζεται σε ασθενείς που είναι άνω των 65-70 ετών και προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα αναφορικά με την κίνηση και τον πόνο που είναι τα 2 συμπτώματα που ταλαιπωρούν περισσότερο τους ασθενείς. Έχει εξαιρετική ασφάλεια, με την έννοια ότι οι επιπλοκές που συναντούμε είναι της τάξεως του 1%, είναι πολύ λίγες και η πλειονότητα των ασθενών πάνω από το 99% των ασθενών, έχει καλά αποτελέσματα και πραγματικά βελτιώνει την ζωή του. Θα ήθελα να προσθέσω ότι πολλοί ασθενείς μας ανήκουν και σε νέες ηλικίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως κατάγματα υποκεφαλικά στο ισχίο, παιδιατρικές παθήσεις, που δεν αντιμετωπίζονται κι έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο και χρειάζονται την αρθροπλαστική, όλες αυτές οι παθήσεις, έχουν καλά αποτελέσματα και οι ασθενείς είναι πολύ ευχαριστημένοι μετά από μία ολική αρθροπλαστική του ισχίου.»
Για τον σύγχρονο τρόπο ζωής κι αν επιβαρύνουν την κατάσταση των ισχίων μας παράγοντες όπως η καθιστική ζωή η πολύωρη εργασία κλπ, ο κ. Τοσουνίδης υπογραμμίζει πως: «Αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι επιστημονικά ότι είναι η αιτία, αλλά είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας. Η γενική καλή κατάσταση του μυϊκού συστήματος βεβαίως βοηθάει στο να μπορεί ένας ασθενής να ανταπεξέρχεται πολύ καλύτερα σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως και η αρθρίτιδα. Αλλά η ίδια η αρθρίτιδα είναι μια νόσος που αφορά τα οστά, το θύλακο τα μαλακά μόρια γύρω από την περιοχή και τις περισσότερες φορές είναι εκφυλιστικής αιτιολογίας. Είναι δηλαδή ασθένεια που εμφανίζεται συνήθως στον γηράσκοντα πληθυσμό και ως εκ τούτου είναι συνέπεια τις περισσότερες φορές της φυσικής εξέλιξης. Αν πιάσουμε και πούμε ότι τα κατάγματα του ισχίου τα οποία προκαλούνται από κακώσεις στα τροχαία βεβαίως ο σύγχρονος τρόπος ζωής τα επηρεάζει.»
Για το αν είναι μύθος η αλήθεια, το γεγονός ότι η κίνηση, το περπάτημα ή ακόμη και το τρέξιμο επιβαρύνει τα ισχία ή τα γόνατα ή αν τα βοηθάει, ο κ. Τοσουνίδης επισημαίνει: «Θα μπορούσα να πω πως είναι αστικός μύθος. Η ζωή είναι κίνηση κι η κίνηση είναι ζωή. Άνθρωπος ο οποίος είναι ακίνητος και δεν κινείται, έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει οποιοδήποτε μυοσκελετικό πρόβλημα. Βεβαίως θα πρέπει να είμαστε λογικοί και να κάνουμε την άσκηση μας στο σωστό περιβάλλον. Να τρέχουμε χιλιόμετρα πάνω στο τσιμέντο προφανώς δεν βοηθάει τις αρθρώσεις μας, ούτε τα ισχία ούτε τα γόνατα. Να τρέχουμε στο γρασίδι, στο χόρτο στο χώμα βεβαίως αυτό είναι πολύ καλύτερο. Πρέπει να είμαστε, ωστόσο, εντός των φυσιολογικών επιτρεπτών ορίων.»