Σπ. Επιτροπάκης: “Σε καλό δρόμο το πρόγραμμα υιοθεσιών και αναδοχών στην Κρήτη”
Σε καλό δρόμο βρίσκεται πλέον το νέο σύστημα υιοθεσιών και αναδοχών, όπως ανέφερε ο Διευθυντής Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης στον Politica 89.8 και την εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη, καθώς έχουν υποβληθεί 907 αιτήσεις, έχουν γίνει 2.500 επισκέψεις στην πλατφόρμα, 625 αιτήσεις βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας, από αυτές οι 123 για αναδοχή και οι 529 για υιοθεσία.
Ιδιαίτερα για την Κρήτη ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί 12 αιτήσεις για υιοθεσία παιδιών με αυστηρά κριτήρια που προβλέπονται από τον νέο νόμο, ενώ πραγματοποιείται ήδη εκπαίδευση θετών γονέων για υιοθεσία. Σε όλη την Ελλάδα ήδη έχουν υποβληθεί 907 αιτήσεις, έχουν γίνει 2.500 επισκέψεις στην πλατφόρμα, 625 αιτήσεις βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας, από αυτές οι 123 για αναδοχή και οι 529 για υιοθεσία .
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι καινοτομίες που καταγράφονται με το νέο σύστημα είναι ότι έγινε ενιαία η διαδικασία για την αναδοχή και την υιοθεσία σε όλες τις μορφές της, είτε το παιδί βρίσκεται σε ίδρυμα, σε νοσοκομείο, βρεφοκομείο ή είναι εγκαταλελειμμένο ή ακόμη και αν είχε συμφωνηθεί ιδιωτική νομοθεσία. Η δεύτερη καινοτομία αφορά την δυνατότητα – για πρώτη φορά – του υποψήφιου γονέα να παρακολουθεί από το σπίτι του μέσω της ειδικής πλατφόρμας όλη αυτή τη διαδικασία, την οποία παρακολουθεί και το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας, το οποίο απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες. Υπάρχει, δηλαδή, απόλυτη διαφάνεια. Τρίτη καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι όλα τα παιδιά αποκτούν ηλεκτρονικό φάκελο ο οποίος συμπληρώνεται από το Ατομικό Σχέδιο Οικογενειακής Αποκατάστασης Παιδιού.
Ο ηλεκτρονικός φάκελος που περιλαμβάνει τα στοιχεία του, συμπληρώνεται εντός 48 ωρών, ενώ ο Ατομικό Σχέδιο Οικογενειακής Αποκατάστασης Παιδιού (ΑΣΟΑ) συμπληρώνεται με πιο ειδικά στοιχεία. Για παράδειγμα, ένα παιδί δεν είναι πάντα έτοιμο για υιοθεσία ή αναδοχή για διάφορους λόγους κι αυτό πρέπει να αναφέρεται στο ΑΣΟΑ. Η Πλατφόρμα άνοιξε την Δευτέρα 3 Ιουνίου για τον ηλεκτρονικό φάκελλο του παιδιού. Όλα τα ιδρύματα υποχρεούνται εντός τριών μηνών να κάνουν ηλεκτρονικό φάκελο και ΑΣΟΑ για κάθε παιδί που φιλοξενούν, διαφορετικά υπάρχουν κυρώσεις. Για τα παιδιά που θα μπαίνουν στο εξής σε κάποιο ίδρυμα, ο ηλεκτρονικός φάκελος θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα σε 48 ώρες. Πέραν όλων των άλλων, έτσι ένα παιδί όταν ενηλικιωθεί θα μπορεί να βρει την καταγωγή του. Όλα αυτά αλλάζουν την νοοτροπία της κοινωνίας.
Η υιοθεσία και η αναδοχή είναι υπέρτατη πράξη αγάπης, δεν υπάρχει λόγος να κρύβεται ή να ντρέπεται κάποιος γι` αυτό. Μέχρι σήμερα είχαμε περιπτώσεις ενήλικων ανθρώπων, που όταν έχαναν τους γονείς τους μάθαιναν από κάποιο τυχαίο γεγονός πως ήταν υιοθετημένοι και δεν μπορούσαν να βρουν τις ρίζες τους. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά με αναπηρίες, προβλέπεται η «επαγγελματική αναδοχή» με ανθρώπους οι οποίοι εκπαιδεύονται γι αυτή τη δουλειά, εξετάζονται και ενισχύονται και οικονομικά γι αυτό. Μέχρι τώρα υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στην έρευνα καταλληλότητας του υποψήφιου γονέα γιατί δεν υπήρχαν κοινωνικοί λειτουργοί να την αναλάβουν.
Δημιουργήθηκε Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών που μπορεί να τους εκπαιδεύει και να τους πιστοποιεί ώστε να κάνουν την έρευνα αυτή και να πληρώνονται από το κράτος. Για πρώτη φορά εκπαιδεύτηκαν υποψήφιοι γονείς για όλες τις περιπτώσεις, με εκπαιδευτικό πρόγραμμα 30 ωρών. Κι αυτό γιατί το παιδί που θα πάρει μια οικογένεια μπορεί να έχει υποστεί τραύματα και πρέπει να ξέρουν πώς θα το αντιμετωπίσουν, πώς θα το βοηθήσουν και που θα προσφεύγουν αν υπάρχουν προβλήματα. Αφού κάποιος πιστοποιηθεί, ανεβαίνει στην πλατφόρμα και στα μητρώα του ΕΚΚΑ και τότε γίνεται το περιβόητο ταίριασμα, από το σύστημα.
Αμέσως μετά ο κοινωνικός λειτουργός που έκανε τον φάκελο του παιδιού επικοινωνεί με τον κοινωνικό λειτουργό που έκανε την πιστοποίηση του υποψήφιου γονέα για να διαπιστώσουν αν όντως μπορούν να ταιριάξουν. Δηλαδή πίσω από όλα είναι ο άνθρωπος, όχι ένα απρόσωπο σύστημα. Συνδέθηκαν δυο διαφορετικά νομικά καθεστώτα και τα δύο μητρώα και δημιουργήθηκε ένα μοναδικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη, το οποίο το επιτηρείται διαρκώς για να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα.
Τέλος όπως ανέφερε ο κύριος Επιτροπάκης, μέσα από το κοινωνικό πρόγραμμα της περιφέρειας γίνεται πιο εύκολη η πρόσβαση στις Δημόσιες Υπηρεσίες σε κωφούς ,τυφλούς και βαρήκοους.