Σπύρος Δανέλλης:”Παραμένω σταθερός στις απόψεις μου”
Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης και με αναφορές στις τελευταίες Ευρωεκλογές, στο Μακεδονικό ζήτημα, στους ανοικτούς λογαριασμούς με τους Βόρειους αλλά και εξ ανατολών γείτονες μας, κυρίως για τα ενεργειακά αλλά και το μεταναστευτικό μίλησε ο Σπύρος Δανέλλης που θα είναι όπως όλα δείχνουν υποψήφιος Βουλευτής Ηρακλείου με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Politica 89.8 και την εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη.
Με την ειλικρίνεια που τον διακρίνει ο κύριος Δανέλλης απάντησε στην ερώτηση που του έγινε από τον Νίκο Παπαδάκη για το τι ζήτα πλέον από τους ψηφοφόρους καθώς έχει διατελέσει Βουλευτής Ηρακλείου με τον Συνασπισμό, Δήμαρχος Χερσονήσου, Ευρωβουλευτής από το 2009 έως το 2014, βουλευτής με το Ποτάμι το 2014-2019 και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές λέγοντας τα εξής: “Είμαι ένας άνθρωπός με ανησυχίες που κινούμαι στον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστέρας και στον προοδευτικό χώρο έχοντας τις δικές μου πεποιθήσεις και τις δικές μου απόψεις για όλα τα σοβαρά θέματα”.
Τα σημαντικότερα σημεία όσων είπε ο Σπύρος Δανέλλης στον Politica 89.8 σχετικά με την Ευρώπη, την Ελλάδα και την Κρήτη
- Ο πολιτικός επαρχιωτισμός που μας διέκρινε πρέπει να ενταχθεί στην ευρύτερη πραγματικότητα και να αντιληφθούμε πλέον πως ότι γίνεται στην Ευρώπη μας αφορά όλους απόλυτα.
- Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη δεν εμπνέει όραμα στους νεότερους πολίτες.Κλονίζεται το όραμα της σοσιαλδημοκρατίας και καλούνται οι προοδευτικές δυνάμεις να πάρουν τα μέτρα τους και για να μην επικρατήσουν οι φιλελεύθερες απόψεις, γιατί επικρατεί η ακροδεξιά στην Ευρώπη πράγμα ανησυχητικό, αυτό έπρεπε να καταλάβει ο Ελληνικός λαός πράγμα που δεν έγινε ωστόσο με την ψήφο του.
- Στην θητεία μου από το 2009 έως το 2014 οι 22 τότε ευρωβουλευτές δουλεύαμε ομαδικά και δημιουργήσαμε μία αξιόμαχη ομάδα. Ο τρόπος με τον οποίο δούλεψαν οι προηγούμενοι ευρωβουλευτές με αυτούς της προηγούμενης θητείας δεν συγκρίνεται. Ακόμα και σήμερα παρά τις ανομοιότητες των κομματικών ομάδων των ευρωβουλευτών πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για το κοινό καλό στα μεγάλα προβλήματα της χώρας στην Ευρώπη.
- Το ότι η εθνική καθαρότητα θα λύσει τα ευρωπαϊκά προβλήματα έχει προκύψει από αυτό τον δηλητηριασμό της αβεβαιότητας που υπάρχει στον κόσμο, από τις ακροδεξιές και φιλελεύθερες ομάδες. Οι αγανακτισμένοι της χώρας μας ωστόσο είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτούς της Ευρώπης καθώς οι δικοί μας είχαν το χαρακτηριστικό της οργής.
- Αναφορικά με τις ευρωεκλογές είπε ότι: Οι 9 μίση μονάδες ήταν σοκ για όλους μας, δεν περίμενα ότι θα είμασταν μπροστά καθώς υπήρχε μια διαφορά που έλεγε ότι θα είμαστε πίσω αλλά δεν περίμενα και το αποτέλεσμα των 9 μίση μονάδων. Μειώθηκε η διαφορά από τα στοιχεία που υπήρχαν κάποιους μήνες πριν, πράγμα ελπιδοφόρο προς τους ψηφοφόρους μας κι εμάς.
- Η διαφορά ήταν διψήφια και ήταν πολύ μεγαλύτερη κάποιους μήνες πριν, καλύψαμε ένα μέρος της και θα προσπαθήσουμε να το διαχειριστούμε άμεσα, να το ανατρέψουμε και να έχουμε την απαιτούμενη συσπείρωση που αποτελεί και το μεγάλο μας πρόβλημα.
- Δεν ήταν απλή η ιστορία του να βγούμε από το μνημόνιο παρόλα αυτά τα καταφέραμε καθώς στο παρελθόν το ένα μνημόνιο διαδεχόταν το άλλο, και τώρα που βγήκαμε πρέπει να βρούμε ένα νέο οικονομικό πλάνο που να φανεί αυτό το πράγμα. Πρέπει να υπάρξει δηλαδή ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Η Νέα Δημοκρατία έχει την δική της αντίληψη και άλλη φιλοσοφία και συμφέροντα από τα δικά μας και αυτό πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες και να αποτελέσει το κριτήριο ψήφου τους.
- Είναι υποχρέωση και ευθύνη των πολιτικών φορέων του τόπου να ενημερώνουν τους πολίτες και όχι να ζητούν και να επικρίνουν το εκλογικό σώμα για την ψήφο του. Η δική μας ευθύνη έρχεται στα λάθη τα δικά μας με αποτέλεσμα το πολιτικό κόστος. Έχω πεποίθηση ότι μπορεί να ανατραπεί η διαφορά γιατί είναι μεγάλη η δεξαμενή των απαιτητικών πολιτών που δεν επέλεξαν να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία ενώ δεν υπήρξε και η συσπείρωση των κεντροαριστερών προοδευτικών δυνάμεων.
- Η εξαφάνιση του Ποταμιού οφείλεται στο ότι δεν θέλησαν να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους στάση , ήταν πόλος έλξης πολλών δυνάμεων και προσωπικοτήτων αλλά δεν έδειξε ποτέ την πολιτική του ταυτότητα σαν κόμμα. Δεν εξέφραζε κάποιες πολιτικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα την διάλυση όπως έγινε και με τους ΑΝΕΛ και με την Ένωση Κεντρώων. Το ποτάμι αρνήθηκε να αναπροσαρμόσει την πολιτική του και έκανε στροφή προς τα δεξιά με αποτέλεσμα και την αποχώρηση μου. Δεν έφυγα ποτέ από το Ποτάμι από μόνος μου το στήριξα μέχρι τέλους έως που με διέγραψαν.
- Το Μακεδονικό κόστισε, αλλά οι πολίτες δεν στήριξαν την Νέα Δημοκρατία λόγω αυτού, η διαφορά στις βόρειες περιοχές ήταν 2,5 μονάδες, δυστυχώς ο κόσμος επέλεξε να στηρίξει την ακροδεξιά κάτι που πρέπει να προβληματίσει. Δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε σωστά το έργο μας και υπήρξαν στρεβλώσεις. Οι επιθέσεις της Τουρκίας μας κόστισαν και έπρεπε να ασχοληθούμε πιο σοβαρά με αυτό το κομμάτι.
- Πρέπει να μην εφησυχάζουμε και αυτό πρέπει να είναι δεδομένο, οι διαφορές με την Αλβανία είναι διαχειρίσιμες, ωστόσο οι γείτονες μας είναι απρόβλεπτοι. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η Τουρκία που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, υπάρχει μια επιθετικότητα από πλευράς τους γι αυτό πρέπει να είμαστε συναινετικοί και να έχουμε το νου μας ώστε να είμαστε έτοιμοι αν συμβεί κάτι. Απευχόμαστε να γίνει το οτιδήποτε, όμως μας υπολογίζουν όσο ισχυροί είμαστε. Μέσω του Μακεδονικού έχουμε αποκτήσει άλλο κύρος καθώς έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος και ο λόγος μας, η καλή σχέση μας με τα Βαλκάνια ήρθε με την λύση του Μακεδονικού και μας έχει καταστήσει πιο ισχυρούς στα μάτια των Τούρκων, αποτελούμε ένα σοβαρό κράτος και μια σοβαρή κοινωνία. Παρολ’ αυτά λαβωθήκαμε από το μικροκομματικό συμφέρον σχετικά με την εξωτερική μας πολιτική και πρέπει να αλλάξει αυτό.
- Ανασχεδιάζεται ο ενεργειακός χάρτης ωστόσο η ενεργειακή προίκα φέρνει συμφέροντα εξωτερικά γι αυτό και πρέπει να έχουμε το νου μας , στα σύνορα. Είναι ορατό να δούμε το ενεργειακό έργο να υλοποιείται άμεσα στα επόμενα χρόνια.