Ροδούλα Καφτάκη: Τα social media φτιάχτηκαν από ενήλικες για ενήλικες και όχι για παιδιά.
Στον Νίκο Αγγελάκη και την εκπομπή «Τα λέμε το απόγευμα» μίλησε η κ. Ροδούλα Καφτάκη, εκπαιδευτικός Πληροφορικής, συγγραφέας του βιβλίου «Μαμά θέλω Τάμπλετ» και ιδρύτρια του ιστοτόπου safekidsproject.gr, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορευτεί στα παιδιά κάτω της ηλικίας των 15 ετών η πρόσβαση στα social media. Η κα Καφτάκη, χαρακτήρισε θετική την κατεύθυνση αυτή, διότι όπως φαίνεται η πολιτεία αναγνωρίζει επιτέλους τον κίνδυνο και δίνει στους γονείς πλέον το παράδειγμα, ώστε να αναγνωρίσουν και οι ίδιοι την κρισιμότητα του ζητήματος.
Ερωτώμενη η κυρία Καφτάκη για τις συνέπειες που έχει η ενασχόληση των παιδιών με τα social media, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι σαν να δίνουμε στα παιδιά μας ένα αυτοκίνητο να το οδηγήσουν χωρίς δίπλωμα ή σαν να τα πετάμε στη θάλασσα, χωρίς να ξέρουν κολύμπι. Θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τονίσει ότι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα παιδιά είναι τεράστιος. Και εντοπίζεται σε πολλούς τομείς όπως είναι η σωματική ανάπτυξη, που επιβαρύνεται με τους δείκτες της παχυσαρκίας να ανεβαίνουν, με την αύξηση των μυοσκελετικών παθήσεων σε παιδιά, ή με την επίδραση της βλαβερούς ακτινοβολίας, η ψυχική υγεία που επηρεάζεται αρνητικά από τις ξένες αξίες που προβάλλονται, η χειραγώγηση των παιδιών από τις όποιες απόψεις προβάλλονται ελεύθερα και ανεξέλεγκτα στα social media, η παραβίαση ζητημάτων ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων αλλά και οι συνέπειες στη γνωστική εξέλιξη των παιδιών που πλήττονται από έλλειψη συγκέντρωσης και από κενά μνήμης, εξαιτίας της πολύωρης ενασχόλησης με τα social media. Χωρίς να αποκλείει και τους κινδύνους για την ίδια τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών εξαιτίας των επικίνδυνων προκλήσεων που πολλές φορές τείνουν να υιοθετούν άκριτα ή εξαιτίας της ανεύθυνης και ανώριμης στάσης των παιδιών απέναντι σε αγνώστους. Είναι χαρακτηριστικό του κινδύνου ότι ένα στα τρία παιδιά συναντήθηκε με αγνώστους από το διαδίκτυο.
Για το ρόλο των γονέων στην αντιμετώπιση του κινδύνου, η κα Καφτάκη ανέφερε ότι η άγνοια των γονέων για το μέγεθος του κινδύνου είναι μεγάλη. Μάλιστα είπε ότι οι γονείς πλέον δεν έχουν τον πρώτο ρόλο στην κοινωνικοποίηση των παιδιών τους καθώς έχουν αντικατασταθεί από τα social media και επεσήμανε ότι η επίβλεψη και η θέσπιση ορίων και κανόνων από τους γονείς πρέπει να είναι πρωταρχικό τους μέλημα. Διότι τα ψηφιακά εργαλεία όπως το Kids Wallet, που προωθεί η κυβέρνηση ως εργαλείο για άσκηση γονεϊκού ελέγχου, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, απαιτείται ωστόσο η παροχή μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής παιδείας που θα επιτρέψει στους γονείς και τα παιδιά να αποκτήσουν έλεγχο στη χρήση των social media. Επομένως, ανέφερε η κα Καφτάκη, τα όρια ηλικίας, η ωριμότητα και οι γνώσεις θα είναι και τα κριτήρια για την ασφάλεια των παιδιών που, σε συνδυασμό με την γονική επίβλεψη, μπορούν να είναι ικανά μέτρα αντιμετώπισης του κινδύνου.
Κλείνοντας η κα Καφτάκη, επεσήμανε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στα κινητά τηλέφωνα που παρέχουν συνεχή και άμεση πρόσβαση στα social media και όχι στο διαδίκτυο αυτό καθεαυτό. Υπό την έννοια ότι το διαδίκτυο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας συναλλαγής και απαιτεί ψηφιακές δεξιότητες, όχι όμως και τα social media που φτιάχτηκαν από ενήλικες για ενήλικες και όχι για παιδιά.
Ακούστε τι είπε: