Πρόεδρος κτηνοτρόφων Μυλοποτάμου: «Eπ΄αόριστον αποκλεισμός του ΒΟΑΚ στην Ν.Αλικαρνασσό και σκέψεις για απόβαση στην Αθήνα»
Στις σκέψεις που υπάρχουν ακόμα και για απόβαση στην Αθήνα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και στον αποκλεισμό του ΒΟΑΚ που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα μείνει αποκλεισμένος επ αόριστον, αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Πρόεδρος κτηνοτρόφων Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης.
Ο κ. Παπαδάκης, αναφέρθηκε στον αποκλεισμό του ΒΟΑΚ που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα μείνει αποκλεισμένος επ αόριστον σημειώνοντας πως: «Ολοκληρώσαμε στην περιφέρεια τη συνάντησή μας παρόντος του κ. Αρναουτάκη, των βουλευτών του νησιού αλλά και των δημάρχων. Καταθέσαμε στον κύριο περιφερειάρχη τα αιτήματά μας, τον έντονο προβληματισμό για τον πρωτογενή τομέα. Από κει και πέρα είπαμε, η παγκρήτια συντονιστική θα κατευθυνθεί, ήδη τώρα που μιλάμε κατευθυνόμαστε, προς τον κόμβο της Αλικαρνασσού, ακριβώς πάνω από τον Μουστάκα, για να κλείσουμε την εθνική οδό. Από κει και πέρα θα συνεδριάσει ξανά η το Παγκρήτιο συντονιστικό για να δούμε τις αμέσως επόμενες ώρες και μέρες στο τι θα γίνει. Βρισκόμαστε σε τεράστια αγανάκτηση, έχει πλέον εξαντληθεί η υπομονή του κόσμου. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή έχει εξοργιστεί με όσα άκουσε από τις δηλώσεις που έχουν γίνει από τη μεριά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζητάει να κλείσουμε την εθνική οδό. Εκτιμώ μάλιστα πως το μπλόκο θα κρατήσει και 2-3 μέρες ή και περισσότερες. Ο κόσμος έχει φτάσει πλέον στο αμήν. Έχουμε συμμετάσχει διαχρονικά σε πάρα πολλά συλλαλητήρια, πραγματικά αυτό που έχει γίνει σήμερα και εγώ σαν συνδικαλιστής και εκπρόσωπος του πρωτογενή τομέα, δεν το έχω ξαναδεί. Μιλάμε για τεράστια συμμετοχή του κόσμου σε αυτό το παναγροτικό συλλαλητήριο που έχει δημιουργηθεί. Από την αστυνομία έχουμε πληροφορίες πως τα αυτοκίνητα μόνο που συμμετέχουν στην κινητοποίηση ξεπερνούν τις 3.500, αν σκεφτείτε και τα άλλα οχήματα, όπως τα τρακτέρ κι ότι σε όλα τα οχήματα δεν βρίσκεται μόνο ένας αλλά 4-5 άτομα, μιλάμε για πάνω από 8.000 – 10.000 κόσμου που διαμαρτύρεται. Τόσα χρόνια πραγματικά βλέπουμε τον κόσμο και έχει αγανακτήσει, δεν δέχεται άλλες απειλές για τον πρωτογενή τομέα. Φωνάζει ο κόσμος κι έχει δώσει ένα μήνυμα, αφήστε μας να ζήσουμε – Αφήστε μας να είμαστε κάτοικοι των σπιτιών μας, να ορίζουμε τις περιουσίες μας.»
Για τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνει ο παραγωγικός κόσμος στην Κρήτη, ο κ. Παπαδάκης σημειώνει πως: «Εδώ στην Κρήτη ειδικά, επειδή δεν είμαστε ένας κάμπος, αλλά είναι τέτοια η μορφολογία του εδάφους και το γνωρίζουν όλοι αυτό, κυριολεκτικά βιοπαλεύουμε για να τα καταφέρουμε όσοι ασχολούμαστε με τον πρωτογενή τομέα. Έχουμε περιουσίες που το έδαφος είναι τέτοιο και δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τα προϊόντα μας, ούτε με τα αυτοκίνητα και διανύουμε φορτωμένοι με τα προίοντα μας ατέλειωτα μέτρα με τα πόδια μέχρι να προσεγγίσουμε το όχημα μας. Αφήστε που σε πολλά σημεία, οι αγροτικοί δρόμοι είναι τέτοιοι που βάζουμε τα αυτοκίνητα μας κι αυτά καταλήγουν να κατασπάνε κι εμείς ανά 2 χρόνια να καλούμαστε να τα αλλάξουμε. Η ζωή στον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη δεν είναι εύκολη και το ξέρουν όλοι αυτό. Κάθε κτηνοτρόφος κι αγρότης κυριολεκτικά παλεύει για να τα βγάλει πέρα και να ανταπεξέλθει.»
Για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο κ. Τσιάρας επιδιώξει συνάντηση με τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους που μετέχουν στο συλλαλητήριο, ο κ. Παπαδάκης απαντά: «Εμείς έχουμε πει ότι θα δεχτούμε συνάντηση μετά το συλλαλητήριο. Τώρα αν ο κ. Υπουργός θελήσει να συζητήσουμε άμεσα κι έρθει εδώ να γίνει διάλογος, εμείς είμαστε σε θέση και σε διάθεση να συζητήσουμε και να κάτσουμε να λύσουμε τα προβλήματα. Ωστόσο, το Υπουργείο θα πρέπει να αφήσει αυτά τα κόλπα, ότι δεν γνωρίζει δηλαδή τα αιτήματα μας. Αυτό μας έχει εξοργίσει ακόμα περισσότερο. Είναι πράγματα που έχουν ειπωθεί, τα έχουμε επισημάνει και στην κάθοδο του κ. Κέλλα, πριν μερικούς μήνες, και με διάφορες επισκέψεις μας στο Υπουργείο και με e-mail τα έχουμε κατά καιρούς αποφασίσει. Αλλά δεν γίνεται το Υπουργείο να τα αρνείται. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι το σπίτι του κάθε παραγωγού και κτηνοτρόφου. Όταν το σπίτι σου σου λέει τέτοια πράγματα, είναι σαν εσύ να επισκέπτεσαι ένα σπίτι κι ο νοικοκύρης να είναι μέσα και να κάνει πως δεν σου ανοίγει. Αυτό είναι που μας έχει εξοργίσει ακόμα περισσότερο κι εμάς που εκπροσωπούμε τον πρωτογενή τομέα αλλά και τα κόμματα. Ας σταματήσει λοιπόν αυτή την τακτική το Υπουργείο κι ο κ. Τσιάρας, διότι όχι μόνο δεν ρίχνει νερό στη φωτιά, ρίχνει βενζίνα, ούτε καν λάδι.»
Για τα αιτήματα και το με πόσα από τα αιτήματα που κατέθεσαν θα είναι ευχαριστημένος αν πάρει ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης, ο κ. Παπαδάκης απαντά: «Είναι λιγοστά τα αιτήματα που καταθέσαμε, πρέπει να ληφθεί στο ακέραιο οτιδήποτε έχουμε καταθέσει. Από εκεί και πέρα όμως ο κόσμος βλέπετε ότι έχει τεράστια προβλήματα, δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουμε ακόμα και παράσταση διαμαρτυρίας ακόμα και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κόσμος μας το ζητάει, δεν αντέχει άλλο, έχει φτάσει σε απόγνωση. Είδαμε χθες κάποιες δηλώσεις του κυρίου Χρυσοχοΐδη ότι σκοπεύει να προβεί σε πάταξη της εκγληματικότητας και μείωση της ζωοκλοπής κλπ. Εμείς συμφωνούμε με αυτά, δεν είμαστε εγκληματίες, ζητούμε όμως ένα κομμάτι ψωμί να ζήσουμε και εμείς και τα παιδιά μας, με την πολιτική του όμως, το σπίτι μας, που προανέφερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δηλαδή, μας οδηγεί στο να γίνουμε οι εγκληματίες.»