Πρόεδρος κτηνοτρόφων Ηρακλείου: «Δεν θα κάνουμε πίσω αν κυβέρνηση δεν μας δώσει είτε ΠΟΠ για τη φέτα ,είτε ένταξη της Κρήτης στη νησιωτικότητα»
Δεν θα κάνουμε πίσω αν κυβέρνηση δεν μας δώσει είτε ΠΟΠ για τη φέτα ,είτε ένταξη της Κρήτης στη νησιωτικότητα, δήλωσε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων του Νομού Ηρακλείου Λευτέρης Τριανταφυλλάκης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην επικείμενο κάθοδο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κρήτη αλλά και στο Παγκρήτιο Παναγροτικοκτηνοτροφικό συλλαλητήριο της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου.
Ο κ. Τριανταφυλλάκης, αναφέρθηκε στα αιτήματα των κτηνοτρόφων και των παραγωγών σημειώνοντας πως: «Τα ζητήματα, που μας απασχολούν τα είχαμε στείλει στο Υπουργείο και τα έχουμε στείλει εδώ και χρόνια, αλλά απαντήσεις δεν έχουμε πάρει ακόμα. Έχουμε μείνει στο θα και το θα δούμε και τα σχετικά. Αποφασίσαμε πλέον Παγκρήτια οι Κτηνοτρόφοι, σήμερα θα αποφασίσουν κι οι αγροτικοί σύλλογοι για το αν θα μετέχουν μαζί μας στις κινητοποιήσεις. Από τις πληροφορίες που έχουμε, φαίνεται κι εκείνοι να συντάσσονται μαζί μας, οι περισσότεροι τουλάχιστον, ώστε να πάμε σε κινητοποιήσεις γιατί δεν μας μένει άλλος δρόμος. Το κόστος παραγωγής, είναι το πρώτο και κύριο αίτημα μας, η τιμή του γάλακτος, ότι δεν υπάρχει μια βοήθεια σε αυτούς που παράγουν από την κυβέρνηση. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, οδηγούμαστε σε αφανισμό, σε 3 χρόνια δεν θα υπάρχουν κτηνοτρόφοι, αν συνεχιστούν αυτά. Πουλάμε το γάλα για κάτω από 1 ευρώ και θέλει το κάθε πρόβατο για να συντηρηθεί 1,30 ευρώ. Το κάθε πρόβατο θα δώσει, 1.5 με 1.2 κιλά γάλα, αλλά σταδιακά η παραγωγή του θα πέσει στα 600 γραμμάρια. Επομένως, με αυτά καταλαβαίνεται ότι μπαίνουμε μέσα. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι ως Αγρότες και κτηνοτρόφοι και δεν θα υποχωρήσουμε στο είτε να μας δώσει η κυβέρνηση το ΠΟΠ για τη φέτα, είτε να ενταχθεί η Κρήτη στη νησιωτικότητα.»
Απαντώντας στο γιατί πρέπει να συμπεριφερθούν στην Κρήτη σαν νησί, ο κ. Τριανταφυλλάκης υπογραμμίζει πως: «Όλα τα νησιά παίρνουν κάποιο μέρος του κόστους πίσω, αυτοί που παράγουν, ωστόσο η Κρήτη, δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία άρα δεν παίρνει την επιστροφή μέρους του κόστους πίσω, γιατί την έχουν συμπεριλάβει στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Αφού λοιπόν, δεν συμπεριφέρονται στην Κρήτη ως νησί, ας μας δώσουν τη φέτα, ώστε να μην καθορίζει την τιμή του γάλακτος η μια εταιρία και κάθε εταιρία στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σήμερα, που μας λέει ότι το γάλα μας δεν είναι ΠΟΠ για φέτα, άρα θα πρέπει να το πάρουμε σε πιο χαμηλή τιμή. Αν η Κρήτη αποκτήσει ΠΟΠ στη φέτα, η τιμή του γάλακτος από τα 92-95 λεπτά που πωλείται σήμερα θα πάει στο 1,30 με 1,40.»
Για την επίσκεψη του κ. Τσιάρα ο κ. Τριανταφυλλάκης αναφέρει: «Ακούσαμε, πως θα έρθει ο Υπουργός, καλώς να ορίσει. Το συλλαλητήριο θα γίνει, όποιος και να έρθει στην Κρήτη, ακόμα κι ο ίδιος ο Πάπας, τουλάχιστον από πλευράς κτηνοτροφικού συλλόγου Ηρακλείου. Ανάλογα με το τι θα δώσει, θα φανεί, όμως το πόσο θα κρατήσει και που θα φτάσει. Το συλλαλητήριο θα γίνει στις 11 με 11μιση το πρωί της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου. Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους κι αγρότες, στο Παγκρήτιο Στάδιο, όπου θα γίνει η προσυγκέντρωση και θα ξεκινήσει η μηχανοκίνητη πορεία προς την Πλατεία Ελευθερίας και την Περιφέρεια Κρήτης.»