Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Ελλάδας: «O Πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε ενα “τίποτα”- Μονόδρομος η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων»

Δημοσιεύτηκε στις 15/02/2024 16:14

Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Ελλάδας: «O Πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε ενα “τίποτα”- Μονόδρομος η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων»

Ουσιαστικά μέτρα στήριξης κι όχι ένα “ τίποτα”, ζητά ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας που αναμένεται να κλιμακώσει τις κινητοποίησεις, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Παναγιώτη Πεβερέτο που μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.

Ο κ. Πεβερέτος, επεσήμανε για τις κινητοποιήσεις πως:  «Θα αποφασίσουν τελικά οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι κινητοποιήσεις υποστηρίζοντας και τους αγρότες που είναι στα μπλόκα ήδη. Από τη δική μας μεριά μετέχει ο Αντιπρόεδρος, του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που είναι και πρόεδρος του συνεταιρισμού Καστοριάς. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα κοπάδια μας, εμείς οι κτηνοτρόφοι, γιατί πρέπει κάθε μέρα να τα ταΐσουμε, να τα αρμέξουμε και λοιπά. Παρ όλα αυτά είμαστε μαζί με τους αγρότες γιατί έχουμε και κοινά συμφέροντα. Όταν εμείς απορροφούμε το 1/3 της φυτικής παραγωγής. Επομένως η κτηνοτροφία είναι κλειδί αν θέλετε για την οικονομία της χώρας για την παραγωγή προϊόντων, για τον καταναλωτή και ζητάμε και μέτρα να μειωθεί  το κόστος σε εμάς αλλά και για να μειωθούν και οι τιμές στον καταναλωτή. Σαν Σύνδεσμος, έχουμε εκδώσει ανακοίνωση, έχουμε τοποθετηθεί και θεωρούμε πλέον μονόδρομο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό την Τρίτη, οι παραγωγοί μας εκπροσώπησαν και πλέον πιο αποφασισμένα θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις όλοι μαζί.»

Για την συνάντηση που είχαν οι αγρότες με τον Πρωθυπουργό και για τα αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων ο κ. Πεβερέτος ανέφερε:  «Από τα 9 αιτήματα τα οποία είχαμε μόνο το ένα, μόνο το ένα μπορούμε να δούμε με κάποια θετική ματιά, το οποίο όμως και αυτό αν το δει κανένας προσεκτικά το τι επισημαίνεται, στην ουσία δεν δίνει τίποτα. Εμείς ζητούσαμε, την μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος ή να καθιερωθεί σταθερή χρέωση για αγροτικό ρεύμα, στα 7 λεπτά αντί στα 8-9 λεπτά που έχει σήμερα. Ζητούσαμε να μειωθεί ο φόρος πετρελαίου, όμως δεν κερδίσαμε ούτε εκεί κάτι. Ζητούσαμε, 160 εκατομμύρια αντί για 80 που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός προηγούμενες μέρες, και το μόνο που κάνει είναι να συνεχίζει να λέει 80 εκ ευρώ και να δίνει απλά συν 40 εκ ευρώ τώρα που ξεκινάνε οι καλλιέργειες.  Ζητάμε ένα πόσο ως αφορολόγητο σε ότι αφορά το πετρέλαιο. Ο καθένας από μας θα πάρει κάρτα ανάλογα με τα ζώα που έχει και την καλλιέργεια που έχει, σαν αυτό που εφαρμόζεται στην Κύπρο κι αποδείχθηκε πως εκεί που έλεγε το κράτος πως θα χάσει 110 εκ ευρώ τελικά χτυπήθηκε το μαύρο πετρέλαιο και πήρε το κράτος 180 εκ. Αυτά αναδείχθηκαν στον -πρωθυπουργό αλλά τελικά δεν υπήρχε θετική απάντηση.  Εμείς πρέπει να πιέσουμε και να πάμε σε συνέχεια των κινητοποιήσεων. Δεχόμαστε πιέσεις για πλειστηριασμούς από τα funds, έχουμε καταρρεύσει όσοι έχουμε κάνει επενδύσεις.  Τουλάχιστον η πρώτη κατοικία μας ζητάμε να μην κατασχεθεί, όπως και η καλλιέργεια μας και τα κοπάδια μας. Αν χαθούν αυτά θα υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες. Δεν παλεύουμε για να πλουτίσουμε παλεύουμε για να επιβιώσουμε.  Επίσης έχουμε και αιτήματα που δεν απαιτούν χρήματα από τον προϋπολογισμό του κράτους, όπως την εφαρμογή του ΑΡΤΕΜΙΣ 2 που μπορεί να χτυπήσει τις ελληνοποιήσεις των προϊόντων καθώς μέσω τσιπ θα ελέγξουμε την πορεία του γάλακτος ώστε να σταματήσουν οι ελληνοποίησεις. Ούτε αυτό γίνεται δεκτό, κι όχι γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα, αλλά γιατί υπάρχουν αυτοί που κερδίζουν από τις νοθείες και τις κομπίνες βάζοντας αγελαδινό γάλα μέσα στην παραγωγή για να παράγουν φέτα που είναι αρκετά πιο φθηνό από το αιγοπρόβειο.»

Για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες από την Κρήτη ο κ. Πεβερέτος ανέφερε: «Έχουμε ετοιμάσει ένα πλαίσιο ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της αγροδιατροφής και του τουρισμού στην Κρήτη και τις επόμενες μέρες θα το αναδείξουμε. Και στην Κρήτη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, γιατί οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν πιο ακριβά κατά 40% τα προϊόντα λόγω του μεταφορικού κόστους. Η Κρήτη έχει ξηρασία, έχει 1000 προβλήματα, και εντάξει δεν είναι πως δεν έγιναν οι κινητοποιήσεις κι εκεί. Μπορεί να ήταν πιο χαλαρές από άλλες φορές όμως έγιναν κινητοποιήσεις, αλλά από την άλλη σίγουρα δεν  καταστράφηκε η Κρήτη όπως καταστράφηκε, η Θεσσαλία, ο ‘Έβρος ή η Ρόδος.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook