Πρόεδρος ΕΑΣΗ: «Οι δηλώσεις Τσιάρα ρίχνουν λάδι στη φωτιά-Ευχαριστούμε τον Υπουργό που ενισχύει το συλλαλητήριο, το οποίο χαρακτηρίζει αχρείαστο»
Την άποψη πως οι δηλώσεις Τσιάρα ρίχνουν λάδι στη φωτιά και πως με αυτές, ενισχύεται το συλλαλητήριο το οποίο ο Υπουργός χαρακτήρισε ως αχρείαστο, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς.
Ο κ. Γαβαλάς, σχολίασε τις δηλώσεις του κ. Τσιάρα που επεσήμανε πως, τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα λύνονται μόνο με διάλογο κι όχι με συλλαλητήρια, σημειώνοντας πως: «Οι δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, βοηθούν στο να γίνει ένα ακόμα πιο δυναμικό συλλαλητήριο, διότι με αυτά που λέει ρίχνει λάδι στη φωτιά. Μπορεί να το κάνει άθελά του, όμως δεν μπορείς να κατηγορήσεις τους παραγωγούς που τόσα χρόνια περιμένουν λύσεις και δεν τις βλέπουν και να μην εκφραστούν μέσω ενός δυναμικού συλλαλητηρίου και να καταλάβει να πάρει το μήνυμα το Υπουργείο, ότι πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματά μας. Τον ευχαριστούμε για τις δηλώσεις του, τον κ. Τσιάρα, γιατί πραγματικά μας δίνει ακόμα περισσότερο δύναμη και για το αυριανό συλλαλητήριο.»
Για το ότι ενημερώθηκε μόλις χθες, ή δεν του είχαν γίνει γνωστά τα αιτήματα των παραγωγών, ο κ. Τσιάρας, ο κ. Γαβαλάς, αναφέρει: «Εδώ και πάρα πολύ καιρό υπάρχουνε τα αιτήματα μας. Τα έχουμε στείλει και με e-mai; υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Ο κ. Υπουργός, μπορεί να λέει ότι θέλει και εγώ μπορώ να λέω ότι θέλω ας αποδείξει ο καθένας ποιος λέει αλήθεια και ποιος λέει ψέματα. Αλίμονο αν ο υπουργός δεν γνωρίζει, τα προβλήματα, από τη στιγμή που βρίσκεται στο Υπουργείο Γεωργίας. Δεν ξέρει για το κόστος παραγωγής, δεν ξέρει για το μεταφορικό ιοσοδύναμο, δεν ξέρει για τους εργάτες γής, για τα κόκκινα δάνεια, για την έλλειψη σε νερό. Άμα δεν τα ξέρει, τότε κακώς βρίσκεται εκεί και προσπαθεί να δώσει λύσεις. Μα πλάκα κάνουμε τώρα που δεν ξέρει, ο Υπουργός, τα προβλήματα. Ας σταματήσουμε να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ένα δυναμικό συλλαλητήριο, το αυριανό, με κόσμιο τρόπο, ώστε ο υπουργός, αφού διαλαλεί ότι οι πόρτες του υπουργείου του είναι ανοιχτές για όλους μας, να μας καλέσει και να πάμε στο Υπουργείο να κάτσουμε 10 – 15 άτομα και όχι 200 που θα ναι σήμερα στην περιφέρεια σε μια σύσκεψη που έχει συγκληθεί για να τεθούν τα ζητήματα. Κι αυτό γιατί, σε μια τέτοια συνάντηση που θα κρατήσει μια ώρα αν είναι τόσα άτομα, δεν προλάβουμε καν να συζητήσουμε σοβαρά για τα ζητήματα του κλάδου και θα ασχολούμαστε με το πως θα χαμογελάμε και θα βγάζουμε φωτογραφίες. Περιμένουμε από εκείνον να μας δεχτεί στο Υπουργείο και να βάλουμε κάτω τα θέματα, όσοι πρέπει να είμαστε παρόντες σε μια τέτοια συνάντηση και να δούμε τι λύνεται και τι όχι.»
Για τα μέτρα που ανακοίνωσε από τη Δυτική Κρήτη, ο κ. Τσιάρας, ο κ. Γαβαλάς, αναφέρει: «Δεν ξέρω, αν τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι ασπιρίνες ή όχι, όπως ειπώθηκε από κάποιους. Δυστυχώς, όμως, ο υπουργός δεν έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, δεν έχει λάβει σοβαρά τα αιτήματά μας και εξαγγέλλει πραγματικά μέτρα που μπορεί κάποια να έχουν μια πολύ μικρή επίπτωση και θετικό αντίκτυπο για τον πρωτογενή τομέα, χωρίς, όμως να λύνουν το πρόβλημα. Τα προβλήματα τα σοβαρά είναι το κόστος παραγωγής, το είναι το μεταφορικό ισοδύναμο, οι εργάτες γης, τα κόκκινα δάνεια, η έλλειψη του νερού. Πρόσφατα, έγινε μια νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, μια λύση που μου άρεσε όταν την άκουσα. Δυστυχώς, όμως περιλαμβάνει, μόνο το 5-10% των αγροτών. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Εμείς προτείνουμε πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν αν υπάρχει πολιτική βούληση και θέληση. Δεν δημιουργείται από αυτά κανένα δημοσιονομικό κόστος. Πείτε, μου, αν καταφέρει το κράτος και φέρει εργάτες γης, όπου θα μειωθεί το κόστος που έχουμε στην παραγωγή και θα παράγουμε περισσότερα εξαγώγιμα προϊόντα, αυτό έχει κάποιο δημοσιονομικό κόστος ; Τη δυνατότητα να μπορέσουν οι παραγωγοί, μέσα από φωτοβολταικά πάρκα που θα έχουν στα χωράφια τους, να είναι ενεργειακά αυτόνομοι και να χρησιμοποιούν μέσω αυτών την ενέργεια που χρειάζονται, αυτό θα επιφέρει δημοσιονομικό κόστος; Αν σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις και μπει ένας έλεγχος, στα σύνορα και στα τελωνεία της χώρας, ώστε η γραβιέρα Κρήτης, να πάρει την τιμή που της αξίζει και να ξέρει ο κόσμος τι τρώει, αντί να καταναλώνει προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, θα φέρει κάποιο δημοσιονομικό κόστος ; Αν γίνει μια πιο δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων, εφόσον τα λεφτά είναι συγκεκριμένα, θα αλλάξει κάτι, στο δημοσιονομικό κόστος; Αν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούν να αντιμετωπιστούν πολλά από τα προβλήματα μας. Το να μας κατηγορεί, όμως ότι κάνουμε συλλαλητήρια κι αυτά δεν δίνουν λύση στα προβλήματα μας, ο Υπουργός, αυτό κάνει τη φωνή μας ισχυρότερη και τα συλλαλητήρια πιο δυναμικά.»