Πρόεδρος ΔΕΥΑΗ: «Μειώνουμε 30% το νερό που παίρνουμε από το φράγμα Αποσελέμη – Η πιο δύσκολη άσκηση επιβίωσης που έχω ζήσει»
Περαιτέρω μείωση κατά 30% του νερού που παίρνει από το Φράγμα Αποσελέμη, θα έχει ο Δήμος Ηρακλείου, μετά την απόφαση που πάρθηκε στην συνάντηση που είχε αποκαλύψει νωρίτερα το politica.gr, πως θα γινόταν μεταξύ του ΟΑΚ και των διοικήσεων των ΔΕΥΑ που αντλούν νερό από το φράγμα.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ηρακλείου Γιώργος Βουρεξάκης, μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, αναφέρθηκε στις αποφάσεις που ελήφθησαν για τη λειτουργία του φράγματος Αποσελέμη, σημειώνοντας πως: «Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα φέτος, το βλέπουμε όλοι έχει μείνει ελάχιστο νερό στο φράγμα μπορεί φέτος να έχουμε αρκετές βροχοπτώσεις περιμετρικά της Κρήτης, δεν έχουμε αρκετές, όμως στην περιοχή του οροπεδίου που ουσιαστικά αυτό τροφοδοτεί τον Αποσελέμη με νερό. Με αποτέλεσμα λοιπόν το νερό να είναι που κατεβαίνει από το οροπέδιο Λασιθίου στο Φράγμα, κληθήκαμε σήμερα, από τον ΟΑΚ όλοι οι υπεύθυνοι των ΔΕΥΑ των δήμων που υδροδοτούνται από το φράγμα κι αποφασίσαμε να πάμε σε περαιτέρω μείωση, καθώς υπάρχουν λιγότερα από 2.600.000 κυβικά, γεγονός που δημιουργεί μια οριακή κατάσταση για την υδροδότηση της Ανατολικής Κρήτης. Ειδικότερα, στο Δήμο Ηρακλείου, αποφασίστηκε να αντλούμε γύρω στα 200-250 κυβικά νερό από κει που αντλούσαμε 105 κυβικά περισσότερα και να κάνουμε περαιτέρω εξοικονόμηση για να περάσουν οι επόμενοι μήνες περιμένοντας μήπως έρθουν βροχοπτώσεις στην περιοχή καθώς οι προγνώσεις λένε πως αναμένεται μέχρι τον Απρίλιο να πέσουν 2.000.000 κυβικά νερό στο φράγμα, ώστε έπειτα να δούμε πως θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες μέχρι τον Οκτώβρη. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την κατάσταση και να προετοιμάσουμε ένα πλάνο για τη διαχείριση του νερού, ειδικά αν οι βροχές δεν είναι αρκετές. Αποφασίσαμε λοιπόν να πάμε σε μια μείωση κατά 30% στις ήδη μειωμένες ποσότητες που αντλούσαμε ως δήμος Ηρακλείου, ενώ το ανάλογο θα κάνουν κι οι Δήμοι Χερσονήσου κι Αγίου Νικολάου, μειώνοντας κι εκείνοι τις ποσότητες νερού που αντλούσαν από το Φράγμα. Μιλάμε για μια δύσκολη εξίσωση, ο Δήμος Αγίου Νικολάου, θα αντλεί από το φράγμα περίπου 50 κυβικά νερού κι η Χερσόνησος περίπου 100-150 κυβικά νερού. Είναι η πιο δύσκολη άσκηση επιβίωσης που έχω ζήσει από το 19 που έχω αναλάβει πρόεδρος στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου.»
Μεταξύ άλλων ο κ. Βουρεξάκης, αναφέρθηκε στο πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λειψυδρίας ο Δήμος Ηρακλείου σημειώνοντας πως: «Μας λείπουν, 2.000.000 κυβικά νερό. Το 1.000.000. από τα 3.000.000 εκ κυβικά νερό που χρειαζόμαστε θα το καλύψουμε από γεωτρήσεις που θα κατασκευάσουμε. Ήδη αντλούμε το 85% του νερού που καταναλώνουμε από γεωτρήσεις. Θα κάνουμε επομένως γεωτρήσεις στα Μάλλια, στο Γιούχτα και τον Άγιο Μύρωνα. Η πιο άμεση λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος της λειψυδρίας, άλλωστε είναι οι γεωτρήσεις. Έχουμε κάνει συζητήσεις με τον Δήμο Μαλεβιζίου, όμως μας προβληματίζει ο τρόπος με τον όποιον τρόπο θα δημιουργηθεί νέος αγωγός από το σημείο όπου θα γίνεται η αφαλάτωση από τον Αλμυρό και θα κατευθύνεται μέχρι τις κεντρικές δεξαμενές του Δήμου Ηρακλείου, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο το κόστος είναι υψηλό. Θα γίνει διαχείριση στην κατανάλωση του νερού στο δίκτυο, για τους θερινούς μήνες, ήδη γίνεται για να καταφέρουμε να μαζέψουμε αυτά τα 2.000.000 κυβικά νερού που χρειαζόμαστε .»