Πέτρος Παπαδάκης, Διευθυντής του Παιδικού Χωριού SOS: “Να δέσουμε μαζί τα χέρια και να σύρουμε το φορτίο της παιδικής κακοποίησης”

Δημοσιεύτηκε στις 03/02/2025 19:51

Πέτρος Παπαδάκης, Διευθυντής του Παιδικού Χωριού SOS: “Να δέσουμε μαζί τα χέρια και να σύρουμε το φορτίο της παιδικής κακοποίησης”

Για την αύξηση των φαινομένων παιδικής κακοποίησης αλλά και το σπουδαίο έργο προστασίας των παιδιών που επιτελούν τα Παιδικά Χωριά SOS, μίλησε στον Νίκο Αγγελάκη και την εκπομπή “Τα λέμε το απόγευμα” ο Διευθυντής του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης κ. Πέτρος Παπαδάκης.

Ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι η εικόνα στη χώρα μας είναι δυσχερής, καθώς μόνο μέσα στο 2024, τα Παιδικά Χωριά SOS κλήθηκαν να παράσχουν στήριξη σε 1.250 οικογένειες και 3.500 παιδιά, ενώ αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 800 νέα αιτήματα πανελλαδικά για παροχή στήριξης και προστασίας. “Πρόκειται για μία αύξηση τριπλάσια σε σχέση με τον Μ.Ο. της τελευταίας πενταετίας” δήλωσε ο κ. Παπαδάκης και επεσήμανε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρά περιστατικά καθώς όλα προέρχονται κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης.

Σε τοπικό επίπεδο, τα ποσοστά και οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί του πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα τόνισε ο κ. Παπαδάκης. Τα τρία προγράμματα που βρίσκονται τώρα σε λειτουργία στο Ηράκλειο παρέχουν πολλαπλές υπηρεσίες στήριξης σε πολλά παιδιά και οικογένειες. Ενδεικτικά, το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας υποστηρίζει σήμερα 120 παιδιά σε ετήσια βάση και σε βάθος χρόνου με υπηρεσίες μαθησιακής και ψυχολογικής υποστήριξης, με υγειονομικές παροχές, με παροχές σίτισης, υπόδησης και ένδυσης. Παράλληλα, το Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης υποστηρίζει 120 μαθητές και μαθήτριες, ενώ το Παιδικό Χωριό SOS Ηρακλείου φιλοξενεί ήδη 13 παιδιά, 5 παιδιά αναμένεται να εισαχθούν άμεσα στη δομή και 33 παιδιά έχουν επιστρέψει στις βιολογικές τους οικογένεις ή έχουν εισέλθει σε ανάδοχες οικογένειες.

Εκείνο που απαιτείται, τόνισε ο κ. Παπαδάκης, αναφερόμενος σε πολύ σπουδαίες κατά τη γνώμη μας προτάσεις, είναι να υπάρξει μια ενιαία συνεκτική στρατηγική παιδικής προστασίας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που θα επιτρέπει την πρόληψη, τον εντοπισμό, την παρέμβαση και την υποστήριξη των παιδιών. Ένα σοβαρό ζητούμενο, καθώς σήμερα η δράση των Παιδικών Χωριών στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές.
Επιπλέον, στις άλλες του προτάσεις συγκαταλέγονται η προώθηση της επαγγελματικής αναδοχής που θα συμβάλλει στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, η ενίσχυση της εκπαίδευσης επαγγελματιών και φορέων για αποτελεσματική διαχείριση της παιδικής κακοποίησης και τέλος ένα ενιαίο εθνικό σύστημα αναφοράς για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Εκείνο, όμως, που πρωτίστως απαιτείται, είπε ο κ. Παπαδάκης, είναι η πρόληψη που θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των οικογενειών, η συνεργασία και η εμπλοκή όλων των φορέων και των απλών πολιτών που πρέπει να ενεργοποιηθούν, διότι η μη εμπλοκή οδηγεί στα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε.

Ερωτώμενος για το θεσμό της αναδοχής ο κ. Παπαδάκης ξεκαθάρισε ότι στόχος της αναδοχής είναι η φιλοξενία παιδιών σε οικογένειες που εκπαιδεύονται για το ρόλο αυτό, γιατί τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε οικογένειες και όχι σε δομές προστασίας. Εκείνο που διαφοροποιεί το θεσμό της αναδοχής από αυτό της υιοθεσίας είναι ότι τα παιδιά μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να επιστρέψουν στη βιολογική τους οικογένεια ή στη δομή φιλοξενίας. Βασικό στοιχείο της αναδοχής, τέλος, είναι ότι υπάρχει ένα οικονομικό αποτύπωμα που καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του παιδιού στην ανάδοχη οικογένεια , ενώ οι πρώτες εφαρμογές του θεσμού έχουν ήδη ξεκινήσει με τις πρώτες εκπαιδεύσεις των οικογενειών. Ωστόσο εντοπίζεται μία δυσκολία στη συνολική εκκίνηση του συστήματος, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας ο κ. Παπαδάκης έδωσε το μήνυμα της κοινής σύμπραξης όλων μας προκειμένου να “δέσουμε μαζί τα χέρια και να σύρουμε το φορτίο της παιδικής κακοποίησης”. Να ανοίξουμε μάτια και αυτιά, όπως είπε χαρακτηριστικά, και να συμβάλλουμε στη μείωση του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης.

Ας ακούσουμε τα όσα πολύ ενδιαφέροντα μας είπε:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook