Πάσχα 2025: Ποιοι έλεγχοι γίνονται στην αγορά και τι πρέπει να προσέχουμε

Τι κρύβεται πίσω από την ασφάλεια των τροφίμων και την υγιεινή στις επιχειρήσεις που εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες τις ημέρες του Πάσχα; Πόσος κόπος απαιτείται και με πόσους πόρους γίνεται αυτό το αόρατο έργο; Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Σάββας Βουγιούκας, μίλησε στην εκπομπή “Τα λέμε το απόγευμα” με τον Νίκο Αγγελάκη και αποκαλύπτει όσα δεν γνωρίζαμε για τους εντατικούς ελέγχους της περιόδου.
«Δεν είμαστε αρκετοί», παραδέχεται με ειλικρίνεια. «Είμαστε εννέα επόπτες δημόσιας υγείας σε έναν από τους τρεις-τέσσερις πρώτους νομούς της χώρας, σε πλήθος επιχειρήσεων». Κι όμως, καθημερινά «τρία συνεργεία βρίσκονται στο πεδίο, ελέγχουν, οργώνουν όλο το νομό Ηρακλείου».
Οι εντατικοί έλεγχοι πριν από τις γιορτές, όπως εξηγεί, «επιδιώκουν μέσα σε μικρότερο χρόνο να γίνουν περισσότεροι ποιοτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος». Και ποιες είναι αυτές; «Από σουπερμάρκετ και εστιατόρια, μέχρι ζαχαροπλαστεία, βιοτεχνίες τροφίμων και αποθηκευτικούς χώρους». Όμως δεν μένουν μόνο εκεί. «Ελέγχουμε και γηροκομεία, παιδικούς σταθμούς, ξενοδοχεία που υποδέχονται τουρίστες. Και ενόψει Πάσχα, εντείνουμε τους ελέγχους σε χώρους όπου καταναλώνεται ή προετοιμάζεται τρόφιμο».
Η επιλογή των επιχειρήσεων που θα ελεγχθούν γίνεται βάσει επικινδυνότητας. «Δεν προλαβαίνουμε να πάμε παντού. Επιλέγουμε εκεί που, αν κάτι πάει στραβά, η επίπτωση στον πολίτη θα είναι μεγάλη: κρεοπωλεία, ψαράδικα, γαλακτοκομικά, ζαχαροπλαστεία», σημειώνει. Αλλά και στα εμφιαλωτήρια νερού και τα παγωτά, «οι έλεγχοι γίνονται δύο και τρεις φορές το χρόνο».
Ο κ. Βουγιούκας περιγράφει και τι περιλαμβάνει ένας τυπικός έλεγχος, π.χ. σε μονάδα παρασκευής κρέατος: «Από τους χώρους αποδυτηρίων και επεξεργασίας, μέχρι τα ψυγεία, τον εξοπλισμό, τη διαδικασία αποθήκευσης και τη φόρτωση του τελικού προϊόντος». Παράλληλα, η συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι καθοριστική: «Εμείς εντοπίζουμε τα μακροσκοπικά. Οι κτηνίατροι μπορούν να προχωρήσουν σε δέσμευση προϊόντος αν διαπιστωθεί κίνδυνος».
Ωστόσο, όπως τονίζει, δεν φτάνει μόνο ο έλεγχος. Μεγάλη βαρύτητα έχει και η συμπεριφορά του ίδιου του καταναλωτή. Γι’ αυτό και στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης –που ακολουθεί στο ηχητικό– αναλύει τι πρέπει να προσέχουμε εμείς οι ίδιοι στις αγορές μας, ειδικά αυτές τις ημέρες, αλλά και πως πρέπει να διαχειριζόμαστε τα τρόφιμα που θα καταναλώσουμε.
«Παρά τα προβλήματα στελέχωσης, προσπαθούμε να είμαστε παντού. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών», τονίζει. Και αυτό το “οφείλουμε”, το παίρνουν πολύ σοβαρά.
Ακούστε στο ηχητικό τη συνέχεια της συνέντευξης με πρακτικές οδηγίες για τις Πασχαλινές αγορές και τη σωστή συμπεριφορά του καταναλωτή απέναντι στα τρόφιμα.