Παράδειγμα προς μίμηση ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς (ΖAGORIN)
Ο Υπεύθυνος επικοινωνίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, κος Αντώνης Πολίτης, μίλησε στον Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη για την παραγωγή των περίφημων Μήλων Zagorin, τα οποία από το 1996 έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ετικέτα “Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης”, σε έναν από τους αρχαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδος με έτος ιδρύσεως το 1916 !
1. Ποια είναι τα οφέλη και οι όποιες αδυναμίες από τη λειτουργία του συνεταιρισμού, τόσο καλλιεργητικά όσο και στην προώθηση των προϊόντων;
Βρισκόμαστε σε ένα τόπο ευλογημένο, που όμως υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα στα πρώτα χρόνια ίδρυσης του συνεταιρισμού. Τότε όλα τα εμπορεύματα έφευγαν από την θάλασσα με αποτέλεσμα η μετακίνηση τους από τη Ζαγορά στο λιμάνι να είναι δύσκολη, δεδομένου ότι το οδικό δίκτυο ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Ωστόσο ο κόσμος στήριξε και συνέβαλε στην προσπάθεια του συνεταιρισμού μας να προωθήσει τα προϊόντα του.
2. Πόσο σημαντικό είναι για νέους ανθρώπους – αγρότες μιας περιοχής, να εντάσσονται σε έναν συνεταιρισμό με ισχυρή παράδοση και δυναμική, ενώ παράλληλα καλούνται να τον διαχειριστούν και ως μέλη της Διοίκησης;
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Ζαγοράς επένδυσε σε επιστημονικό και κατάλληλα καταρτισμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό σε σύντομο χρονικό διάστημα από την στιγμή της ίδρυσης του. Από την δεκαετία του ’80 κι έπειτα αξιοποιούνται ακόμα περισσότερο τα άτομα με τόπο καταγωγής το χωριό της Ζαγοράς. Πολλοί σπούδασαν και θέλησαν να ασχοληθούν με το προϊόν και είναι παραγωγοί του συνεταιρισμού έως και σήμερα.
3. Το 2021 κλείνετε τα 105 χρόνια του συνεταιρισμού,ο ελληνισμός θα γιορτάζει 200 χρόνια από την Επανάσταση, η χώρα θα συμπληρώσει 191 χρόνια αναγνωρισμένης ανεξαρτησίας, ενώ αρκετές περιοχές του σημερινού ελληνικού κράτους μετρούν λιγότερα χρόνια ενσωμάτωσης στον Εθνικό Κορμό ή περίπου τα ίδια με τα χρόνια του Συνεταιρισμού, όπως η Κρήτη που ενσωματώθηκε το 1913. Ο Συνεταιρισμός σας πως καταφέρνει να διατηρείται στον χρόνο;
Οι παράγοντες της επιτυχίας μας είναι πολλοί. Ο συνεταιρισμός μας ιδρύθηκε το 1916, λίγο μετά την ψήφιση του νόμου συνεταιρισμών στην Ελλάδα και λίγο πριν την περίοδο των 2 κυβερνήσεων του Εθνικού διχασμού στην χώρα μας, ενώ επιβίωσε ακόμα και στα δύσκολα χρόνια του Παγκοσμίου Πολέμου. Στο συνεταιρισμό μετείχαν άνθρωποι απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα της περιοχής και μπορεί να υπήρξαν κομματικές αντιπαραθέσεις που σε πολλές περιοχές να οδήγησαν πολλούς αγροτικούς συνεταιρισμούς στο λουκέτο, στην δική μας όμως περίπτωση όλοι οι συνεταιριστές, σε θέματα που αφορούσαν καθαρά τον συνεταιρισμό άφησαν εκτός κάδρου την κομματική τους ταυτότητα, για να μην επηρεαστεί η λειτουργία του. Άλλωστε από ανέκαθεν ο αγροτικός συνεταιρισμός της Ζαγοράς, είχε αυστηρούς θεσμούς λειτουργίας που τηρούνταν ευλαβικά. Από το 1935 έως και σήμερα ο κάθε συνεταιριστής οφείλει να παραδίδει στο συνεταιρισμό το 100% της παραγωγής του.
4. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Έχουμε τοποθετήσει 15 μετεωρολογικούς σταθμούς και επιθυμούμε να γίνουν 25. Θέλουμε να αυξηθεί περαιτέρω η παραγωγή βιολογικών προϊόντων και για τον λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει συσκευαστήριο πιστοποιημένο από το 2009.
5. Παρατηρείται τελευταία ότι εντείνονται οι αναφορές για την παγκόσμια επίδραση του πρωτογενή τομέα στη κλιματική αλλαγή. Από πλευράς Συνεταιρισμού πως αντιλαμβάνεστε το ζήτημα του φυσικού περιβάλλοντος που είναι άλλωστε βασικός παράγοντας για την παραγωγή;
Από το 2000 κι έπειτα γίνεται στροφή στις πρακτικές που ασκούνται προς το φυσικό περιβάλλον. Έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο φάσμα πρακτικών δημιουργώντας τεράστια προστιθέμενη αξία στο προϊόν αλλά και προστιθέμενη αξία στον τόπο για τις επόμενες γενιές. Όλες οι καλλιέργειες εντάσσονται υποχρεωτικά σε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης παραγωγής δηλαδή σε ένα φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο καλλιέργειας. Διαθέτουμε άλλωστε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψεκασμού για την καλύτερη δυνατή και ποιοτική παραγωγή μήλων.
6. Ποιο είναι, αν υπάρχει, το συγκριτικό πλεονέκτημα των προϊόντων σας έναντι άλλων που παράγονται σε άλλες περιοχές;
Ο κόσμος προτιμά τα μήλα μας για την μοναδική τους γεύση, το μοναδικό τους χρώμα , την εμφάνιση τους και αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε στο κόσμο είναι πως για να επιτευχθεί όλη αυτή η προσπάθεια υπάρχει μία τεράστια υποδομή για την παραγωγή των προϊόντων μας.
Οι Ποικιλίες Μήλων του Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου
Starking Delicious: Εισήχθη στην περιοχή Ζαγοράς Πηλίου στις αρχές τις δεκαετίας του 1950 από τον Ζαγοριανό Σαμσαρέλο Γεώργιο ο οποίος το μετέφερε από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Μέσα σε λίγα χρόνια η καλλιέργεια των Starking έγινε η κύρια καλλιέργεια της περιοχής. Από την δεκαετία του ’60 κι έπειτα το προϊόν άρχισε να γίνεται ευρεώς γνωστό. Αυτό που δίνει την μοναδική και χαρακτηριστική γεύση στα μήλα είναι η τοποθεσία της περιοχής που συνδυάζει το βουνό με την θάλασσα δημιουργώντας τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τα μήλα Ζαγοράς όπως το βαθύ κόκκινο χρώμα, το μασουράτο σχήμα και την εύγευστη σάρκα.
Golden Delicious: έχει καρπό μέτριου έως μεγάλου μεγέθους και κωνικό σχήμα. Τα ποιοτικά του Χαρακτηριστικά είναι: Σάρκα λευκοκίτρινη, συνεκτική, τραγανή, χυμώδης, ελαφρά υπόξινη-αρωματική και η Συγκομιδή του γίνεται στις Αρχές Σεπτεμβρίου ενώ συντηρείται πολύ καλά έως τις αρχές καλοκαιριού.
Royal Gala
Καρπός μεσαίου μεγέθους, στρογγυλός. Φλοιός μέτρια παχύς με ριγωτό κόκκινο χρώμα.
Ποιοτικά Χαρακτηριστικά: Σάρκα λευκή, σκληρή, τραγανή, ιδιαίτερα χυμώδης, γλυκιά.
Συγκομιδή:Αύγουστος
Συντήρηση:Πολύ καλή έως την άνοιξη.
Φυρίκι Πηλίου
Καρπός μετρίου μεγέθους, κουλορωειδείς (μακρόστενος). Φλοιός μέτρια παχύς, πρασινοκίτρινος με κόκκινο επίχρισμα (όπου το βλέπει ο ήλιος).
Ποιοτικά Χαρακτηριστικά: Σάρκα λευκοκίτρινη, συνεκτική, πολύ γλυκιά και αρωματική.
Συγκομιδή: Οκτώβριος
Συντήρηση: Πολύ καλή έως την άνοιξη.
Reinette Du canada
Καρπός μεγάλου μεγέθους, σφαιρικός-πεπλατυσμένος. Φλοιός μέτρια παχύς, κιτρινοπράσινος με πορτοκαλί ή καφέ επίχρισμα (στο τμήμα που βλέπει ο ήλιος).
Ποιοτικά Χαρακτηριστικά: Σάρκα κρεμ λευκή, συνεκτική, χυμώδης, υπόξινη.
Συγκομιδή: Σεπτέμβριος.
Συντήρηση: Πολύ καλή έως την άνοιξη.
Fuji
Καρπός μεσαίου – μεγάλου μεγέθους σφαιρικός, πεπλατυσμένος με ευρεία κοιλότητα κάλυκα.
Φλοιός μέτρια παχύς χρώματος ροζοκόκκινου.
Ποιοτικά Χαρακτηριστικά: Σάρκα κιτρινωπή, τραγανή, χυμώδης, ιδιαίτερα γλυκιά και αρωματική.
Συγκομιδή: Οκτώβριος.
Συντήρηση: Πολύ καλή ως αρχές καλοκαιριού.