Π. Καρκατσούλης: «H μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα είναι η έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού για την Πολιτική Προστασία»
Στις μεταρρυθμίσεις αλλά και στον σοβαρό σχεδιασμό που απαιτείται για την Πολιτική Προστασία της χώρας αλλά και την διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων που βιώνουμε, αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο καθηγητής δημόσιας διοίκησης Παναγιώτης Καρκατσούλης, με αφορμή την μονογραφία που συνέγραψε για την βελτιστοποίηση της απόδοσης των συστημάτων Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Καρκατσούλης, περιέγραψε την αφορμή που τον οδήγησε στην συγγραφή του βιβλίου με τίτλο «Διοίκηση κρίσεων και καταστροφών στο παράδειγμα της Πολιτικής Προστασίας», σημειώνοντας πως: «Η αφορμή για το εγχειρίδιο, ,είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια βρισκόμαστε σε μια δίνη κρίσεων, δηλαδή σε αλλεπάλληλες κρίσεις. Αυτές οι αλλεπάλληλες κρίσεις δεν είναι μόνο φυσικές καταστροφές, όπως είχαμε συνηθίσει να τις αποκαλούμε στο παρελθόν, αυτές δηλαδή που ένας άνθρωπος πάει και βάζει φωτιά ή ένας σεισμός. Έχουμε και καινούργια πράγματα όπως ο covid για παράδειγμα που η κοινωνία έπρεπε να έχει μηχανισμούς έγκαιρης αντιμετώπισης.»
Σε ότι αφορά το δικό μας σύστημα και σε εκείνα που πρέπει να αλλάξουν ο κ. Καρκατσούλης, ανέφερε πως: «Για να απαντήσεις σε τέτοια φαινόμενα, χρειάζεται οι κοινωνίες να είναι οργανωμένες, ενώ έχει σημασία και πως πρέπει αυτές να είναι οργανωμένες οι κοινωνίες. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και πως θα το κάνουμε αυτό αν οργανώσουμε το κράτος, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα τα οποία παράγουν συνεχώς γνώση και βεβαίως με την βοήθεια από την ιδιωτική οικονομία που θα είναι εκείνη που θα παράξει δηλαδή τις μηχανές που χρειάζεται για να αντιμετωπίσεις τα πράγματα. Ενώ βασικό στοιχείο είναι να αλλάξουμε νοοτροπία και η δική μας να έχει ένα σύστημα όχι υπερσυγκεντρωτικό, αλλά με έμφαση στην αποκέντρωση που να συνοδεύεται από πόρους και επιχειρησιακή διαθεσιμότητα. Δυστυχώς, όμως βλέπω να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Βλέπω να επιχειρείται ξανά συγκέντρωση προς τα πάνω, όχι απόσυγκέντρωση.»
Ο κ. Καρκατσούλης, εξήγησε το τι προσπαθεί να περιγράψει στο νέο του εγχειρίδιο με τίτλο «Διοίκηση κρίσεων και καταστροφών στο παράδειγμα της Πολιτικής Προστασίας», επισημαίνοντας πως: « Αυτό που προσπαθεί να πει αυτό το βιβλίο είναι ότι σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής, πρέπει να κάνουμε κάποιες αλλαγές που είναι οργανωτικές, αφορούν δηλαδή τον τρόπο που είναι οργανωμένο το σύστημα. Χρειάζεται ένα επιτελείο, το οποίο θα καταγράφει τους κινδύνους, θα επικαιροποιεί πρωτόκολλα, διαρκώς και θα είναι στο γραφείο του πρωθυπουργού, στην προεδρία της κυβέρνησης, για να λαμβάνονται ταχύτατες αποφάσεις. Σε μεγάλες καταστροφές, χρειάζεται πολύ μεγάλη υποστήριξη, ούτως ώστε να οργανωθεί αυτό το κομμάτι της πρόληψης. Δεν μπορεί δηλαδή άλλος να είναι υπεύθυνος να οργανώσει τα πράγματα, άλλος να είναι υπεύθυνος για την καταστολή και άλλος να είναι υπεύθυνος για την αποζημίωση, δεν γίνεται ο καθένας δηλαδή να βαράει το δικό του σκοπό. Θα πρέπει δηλαδή να προετοιμάζεται, η πολιτική προστασία για να μπορεί να αποκρούσει τέτοιου είδους επιθέσεις. Για να γίνει αυτό, απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός με έμφαση στην πρόληψη αλλά και πόροι. Δεν θέλω εγώ ούτε μάντης κακών να είμαι ούτε τίποτα, τα λέω αυτά διότι όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά η χειρότερη λύση για να ένα πρόβλημα είναι να πεις γιατί ο άλλος που είχε ανάλογο πρόβλημα το έλυσε. Δεν έχουμε ακόμα ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των κινδύνων, δηλαδή το χάρτη που να δείχνει από τι ο καθένας κινδυνεύει περισσότερο, με αποτέλεσμα να αντιδρούμε κάθε φορά σπασμωδικά »