«Όταν οι μυρωδιές της Κρήτης πλημμύρισαν τη Βιέννη»-Τι λέει ο σεφ, Αντώνης Κόκλας, για την εκπληκτική εμπειρία στο Κέντρο του ΟΗΕ

Η κουζίνα της Κρήτης βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς σκηνής χάρη σε μια ξεχωριστή αποστολή. Ο έμπειρος Σεφ, Αντώνης Κόκλας, ήταν στην ομάδα των έξι σεφ που βρέθηκαν στο Vienna International Center του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μαγειρεύοντας επί μία εβδομάδα (24-28/3) για χιλιάδες εργαζομένους και στελέχη από κάθε γωνιά του κόσμου. Για το συναρπαστικό αυτό γεγονός ο Αρχιμάγειρας μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Αγγελάκη, “Τα λέμε το απόγευμα”. Ήταν μια αποστολή που συνέστησε η Περιφέρεια Κρήτης και η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στην Αυστρία. Δείτε ΕΔΩ
Ήταν μια εμπειρία μοναδική, όπως λέει ο ίδιος: «Ήμασταν συνολικά έξι. Ο ένας ήταν ζαχαροπλάστης, γιατί έπρεπε να καλύψουμε και αυτό το κομμάτι. Δουλεύαμε σε έναν χώρο πολύ απαιτητικό, με πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα».
Παρά την πίεση, η φιλοξενία και η στήριξη ήταν εξαιρετική: «Στην Αυστρία ήταν πάρα πολύ καλοί. Μας βοήθησαν να εγκλιματιστούμε, να μάθουμε τους χώρους και να διαχειριστούμε τα προϊόντα».
Η ελληνική – και δη η κρητική – γαστρονομία προβλήθηκε με εντυπωσιακό τρόπο. «Το καλό ήταν ότι από εκεί περνούσαν όλοι. Όσοι ήθελαν να φάνε, περνούσαν κάποια στιγμή από τα station μας. Ό,τι μήνυμα ήταν να πάει, πήγε σε πάρα πολλούς αποδέκτες. Αυτό ήταν το πιο θετικό απ’ όλα».
Συνολικά σερβιρίστηκαν 12.000 πιάτα. Το μενού; Αυθεντικό και αντιπροσωπευτικό της κρητικής γης και παράδοσης: «Το αρνάκι με πατάτες λεμονάτες εξαφανίστηκε μέσα σε δύο ώρες. Έγινε χαμός. Βγάλαμε κοκόρα κρασάτο με ρεβίθια, μοσχαράκι με πατάτες και κολοκυθάκια, χοιρινό με πράσο και σελινόριζα, κριθαρώτο με απάκι…».
Ξεχωριστή αναφορά κάνει και στη σκορδαλιά, που προκάλεσε απορία αλλά και ενθουσιασμό: «Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έκανε εντύπωση. Το κουρκούτι το κάναμε στο χέρι, τη σκορδαλιά με φυσική πατάτα. Δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοια. Εκεί είναι πιο τυποποιημένα τα πράγματα».
Και το γλυκό; Επίσης παραδοσιακό, επίσης χειροποίητο: «Την τελευταία μέρα τους βγάλαμε κουμπάνια λασηθιώτικα, γλυκά του κουταλιού με ρεβίθια και γιαούρτι, και γλυκά τύπου κέικ με κρέμα μυζήθρας».
Τα προϊόντα, κατά κύριο λόγο, έφτασαν από την Κρήτη: «Είχαμε δώσει πολύ καιρό πριν τις παραγγελίες. Τα είχαν κανονίσει όλα. Ευτυχώς, ήρθαν σχεδόν όλα από την Ελλάδα».
Το σημαντικότερο όμως ήταν η αποδοχή: «Όλοι έμειναν πάρα πολύ χαρούμενοι. Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση. Μέχρι και ο σεφ που ήταν υπεύθυνος στην κουζίνα του ΟΗΕ είπε ότι θα ήθελε να το επαναλάβουμε».
Η κρητική γαστρονομία αποδείχθηκε, για άλλη μία φορά, πρεσβευτής πολιτισμού: «Η γαστρονομία είναι κάτι που ο τουρίστας το βιώνει με πολλές αισθήσεις. Τα προϊόντα είναι αυθεντικά και συνδέονται με τις αναμνήσεις των διακοπών. Αν προσέξει κανείς τον τρόπο που θα το κοινωνήσει, το αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται».
Η αποστολή στη Βιέννη ήταν μια γιορτή γεύσης, πολιτισμού και ελληνικής εξωστρέφειας. Ο Αντώνης Κόκλας μας θύμισε πόσο ισχυρό εργαλείο είναι η παράδοσή μας – αρκεί να την «σερβίρουμε» με σεβασμό και αγάπη.
🎧 Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό αρχείο που ακολουθεί.