“Όχι στην βάση του 10 – Αναπροσαρμογή στον αριθμό των εισακτέων”
Την ανάγκη για την αναπροσαρμογή στον αριθμό των εισακτέων με αφορμή και την ανακοίνωση των βάσεων που βρήκαν αρκετούς μαθητές με βαθμολογία κάτω της βάσης να εισάγονται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση εξέφρασε ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκος Κατσαράκης μέσα από τον Politica89.8 και τον Χρήστο Κώνστα , τονίζοντας πως και η θεσμοθέτησης της βάση του 10 δεν θα λύσει το πρόβλημα εισαγωγής των χαμηλής ποιότητας μαθητών στα Πανεπιστήμια.
Ανασχεδιασμό στον αριθμό των εισακτέων για ένα καλύτερο επίπεδο εισαγωγής μαθητών στα Ακαδημαϊκά ιδρύματα προτείνει ο κ. Κατσαράκης προσθέτοντας πως πρέπει να βρεθεί μία διέξοδος στους μαθητές που τελειώνουν το λύκειο ώστε όσοι δεν καταφέρουν να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια να φοιτούν σε επαγγελματικές σχολές διετούς φοίτησης που θα τους διδάσκει κάποια τέχνη. “Να δούμε το κενό που υπάρχει ανάμεσα στο λύκειο και τα Πανεπιστήμια” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα επαγγελματικά λύκεια θα έπρεπε να έχουν ένα πιο ενισχυμένο ρόλο στο εκπαιδευτικό σύστημα. “Αυτό θα μειώσει τον αριθμό των εισακτέων στα Ακαδημαϊκά ιδρύματα και θα δώσει λύση και στην χώρα που έχει ανάγκη από τεχνίτες” ,είπε ο κ. Κατσαράκης.
“Πρέπει να δούμε την κατανομή των μορίων στον αριθμό των εισακτέων, οι εισακτέοι καθορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τα τελευταία χρόνια είναι περίπου 80.000. Φέτος 9 στους 10 πέρασαν σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα. Τα ΑΕΙ της χώρας μειώθηκαν την τελευταία διετία από 37 σε 24, ωστόσο δεν μειώθηκαν τα τμήματα, τα οποία είναι λίγο παραπάνω από τα 400. Ο αριθμός των εισακτέων πρέπει να απασχολεί την πολιτεία και σίγουρα πρέπει να αναπροσαρμοστεί”.
Μάλιστα πάνω στο ζήτημα της αναπροσαρμογής του αριθμού των εισακτέων ο κ. Κατσαράκης υπογράμμισε πως το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν το Αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων της χώρας και να προσαρμόζει τον αριθμό των εισακτέων ανάλογα με τις προτάσεις των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Για την θεσμοθέτηση της βάσης του 10 ο κ. Κατσαράκης ανέφερε πως: “προτιμώ να υπάρξει ένας ανασχεδιασμός του αριθμού των εισακτέων από την θεσμοθέτηση της βάσης του 10 που κατ εμέ είναι ανάλογη με βάση τα θέματα των Πανελλαδικών εξετάσεων κάθε χρονιά. Φέτος τα θέματα είχαν ιδιαιτερότητες ήταν πολλά και δύσκολα με αποτέλεσμα οι βάσεις να πέφτουν, άρα η βάση του 10 σε ένα βαθμό είναι ρυθμιζόμενη από τα θέματα των Πανελλαδικών εξετάσεων”.
Στην συνέχεια ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου αναφέρθηκε στην σημαντική πτώση των βάσεων σε πολλές σχολές Πανεπιστημίων σε όλη την Ελλάδα, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα μας αφήνει μία γλυκόπικρη γεύση καθώς η πτώση των βάσεων σε άλλα Ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με εξαίρεση την πτώση που υπήρξε στο οικονομικό τμήμα.
“Για το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, τα τμήματα στις Επιστήμες Υγείας πήγαν καλά αρκετά, στην Κοινωνική Εργασία είχαμε αύξηση των βάσεων περίπου στα 14.000 μόρια, στη Νοσηλευτική και στο τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας στη Σητεία είχαμε διατήρηση των βάσεων δηλαδή πάνω από την βάση του 10, κάτι που μας χαροποιεί γιατί στο τρίτο πεδίο είχαμε δύσκολα θέματα. Είχαμε πτώση στους Μηχανικούς γύρω στα 2.000 μόρια και ανάλογα στο τμήμα Ηλεκτρολόγων 1.000, πράγμα που δεν μας χαροποιεί ιδιαίτερα αν σκεφτούμε την αναβάθμιση των τμημάτων και των προγραμμάτων. Πτώση είχαμε και στις Οικονομικές Επιστήμες πάνω από 1.500 μόρια ενώ είναι από τα τμήματα που έχουν ζήτηση από τους φοιτητές. Ενώ σημαντική πτώση παρουσίασε και το τμήμα της Γεωπονίας” ,ανέφερε ο κ. Κατσαράκης
Για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που έχει θέσει ψηλά τον πήχη ο κ. Κατσαράκης κάνει λόγο για την εφετινή χρονιά σημειώνοντας ότι: “Στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που πέρασαν 2.200 φοιτητές φέτος με τον πιο χαμηλόβαθμο μαθητή που εισάγεται να έχει συγκεντρώσει 5.000 μόρια και να περνά σε τμήμα του ιδρύματος μας στον Άγιο Νικόλαο. Παρόλ αυτά εμείς δεν θέλουμε κάτι τέτοιο να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους επιθυμούν να φοιτήσουν στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και θέλουμε να έχουμε ένα υψηλό επίπεδο σπουδών καθώς στοχεύουμε ψηλά ειδικά τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς έχουμε 3 τμήματα στα οποία η βάση είναι κάτω από το 10 κι υπάρχει σοβαρό ζήτημα, καθώς το επίπεδο των σπουδών είναι υψηλό κι ένας μαθητής με κακή βαθμολογία δεν ξέρουμε αν θα μπορεί να ανταποκριθεί στα ζητήματα των μαθημάτων του Ακαδημαϊκού ιδρύματος”.
Μιλώντας συμπερασματικά για την πτώση των βάσεων και τις Πανελλαδικές εξετάσεις ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου τονίζει πως” η εισαγωγή στα πανεπιστήμια είναι ένα ζήτημα πολυπαραγοντικό και σε πολλές περιπτώσεις η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τα Περιφερειακά κυρίως Πανεπιστήμια εφόσον, πλέον, οι γονείς και οι μαθητές λόγω της οικονομική κατάστασης διάλεξαν τμήματα γειτονικά κοντά στο σπίτι τους με αποτέλεσμα η εντοπιότητα δηλαδή τα τελευταία χρόνια παίζει κομβικό ρόλο. “Πρέπει το κράτος να ενισχύσει τα Περιφερειακά πανεπιστήμια το κράτος σε μέλη ΔΕΠ, σε επίπεδο υποδομών όπως την φοιτητική στέγη” .
Για την ετοιμότητα του Ελληνικού Πανεπιστημίου Κρήτης ο κ. Κατσαράκης επεσήμανε πως “είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχτούμε 2.200 φοιτητές στα 11 τμήματα μας, έχουμε δουλέψει σκληρά από το Μάιο κι έπειτα, έχουμε νέα προγράμματα σπουδών, τα οποία είναι αναβαθμισμένα με 5ετή φοίτηση, έχουμε νέα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με τα 10 από τα 15 μεταπτυχιακά προγράμματα να είναι δωρεάν ενώ από φέτος θα έχουμε και διδακτορικούς φοιτητές πλέον”.
Για την διαγραφή των αιώνιων φοιτητών από τα πανεπιστήμια, ο κ. Κατσαράκης σημείωσε ότι “η διαγραφή των φοιτητών από τα Ακαδημαϊκά ιδρύματα ,είναι ένα σοβαρό και δύσκολο θέμα, πρέπει να βοηθήσουμε τους φοιτητές να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ωστόσο το θέμα αυτό έχει να κάνει και με την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και με την ποιότητα των φοιτητών, και με τον αριθμό των εισακτέων , το μόνο σίγουρο όμως είναι πως πρέπει να σταματήσει να είναι το Πανεπιστήμιο εξεταστικό κέντρο”.
Κλείνοντας ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου έκανε λόγο για τις δομές του ιδρύματος τονίζοντας πως “έχουμε 300 κλίνες για τους φοιτητές μέσα στο Ηράκλειο, από τις οποίες κάθε χρόνο 60 με 80 είναι διαθέσιμες για φέτος ενώ θα διπλασιαστούν στο μέλλον καθώς έχει εγκριθεί μελέτη προς αυτήν την κατεύθυνση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σχετικά με τις φοιτητικές εστίες το έχουμε σε άλλες πόλεις κι όχι τόσο στο Ηράκλειο ωστόσο η λύση μπορεί να δοθεί με την βοήθεια των διάφορων τοπικών αυτοδιοικήσεων”.
Ακούστε εδώ όσα είπε ο κ. Κατσαράκης στον Politica89.8: