“Ο παιδικός καρκίνος είναι ιάσιμος στο 85% τουλάχιστον των περιπτώσεων χάριν της εξέλιξης της επιστήμης και της έγκαιρης διάγνωσης”

“Κανένα παιδί δεν είναι μόνο του στη μάχη με τον καρκίνο”.
Η Ανθή Φιλιππίδη, παιδίατρος MD PhD, μίλησε στον Νίκο Αγγελάκη και την εκπομπή “Τα λέμε το απόγευμα” με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου που έχει καθιερωθεί να είναι η σημερινή ημέρα, η 15η Φεβρουαρίου.
Στην Ελλάδα, η συχνότητα εμφάνισης παιδικού καρκίνου είναι 300-350 παιδιά το χρόνο ηλικίας ως 15 ετών και είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα, όπως ανέφερε, ενώ τα περιστατικά εμφάνισής του παγκοσμίως αγγίζουν τις 500.000 κάθε χρόνο.

Όσον αφορά τον έγκαιρο εντοπισμό του από τους γονείς, που είναι οι πρώτοι που θα αντιληφθούν ότι έχει υπάρξει μία αλλαγή στην εικόνα του παιδιού τους, η κυρία Φιλιππίδη ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις οι οποίες μπορούν να βάλουν τους γονείς σε μία διαδικασία έρευνας και συνεπώς γρήγορου εντοπισμού της νόσου. Οι ενδείξεις μπορεί να αφορούν σε συνεχείς πονοκεφάλους, σε έμετους κυρίως πρωινούς, σε αιμορραγίες και μελανιές που δεν υποχωρούν και δεν οφείλονται σε κάποιο τραυματισμό, σε διογκωμένους λεμφαδένες, σε αδυναμία βάδισης ή γενικότερη αδυναμία, στην πρόωρη ήβη, σε ένα ξαφνικό στραβισμό ή την πτώση του βλεφάρου, σε ανικανότητα ισορροπίας, σε αδυναμία εκφοράς λόγου κλπ. Ωστόσο, όπως επεσήμανε σε όλους τους τόνους, τα παραπάνω δε συνιστούν υποχρεωτικά και ύπαρξη καρκινικής νόσου, όμως είναι συμπτώματα που ο γονέας οφείλει να ερευνήσει με την παραπομπή του παιδιού στον παιδίατρο.
Η έγκαιρη διάγνωση, επομένως, και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά πρόληψη στον παιδικό καρκίνο, όπως συμβαίνει με τις μεγαλύτερες ηλικίες ασθενών, είναι πολύ σημαντική, όπως τόνισε, διότι επιφέρει μια πιο γρήγορη και πιο εύκολη θεραπεία με καλύτερα αποτελέσματα. Η κυρία Φιλιππίδη ανέφερε μάλιστα ότι σήμερα ο παιδικός καρκίνος είναι ιάσιμος με ένα ποσοστό τουλάχιστον 85% των περιπτώσεων να θεραπεύεται χάριν της εξέλιξης της επιστήμης και της έγκαιρης διάγνωσης. Και πρόσθεσε ότι ένα σημαντικό όπλο κατά του παιδικού καρκίνου είναι ο εμβολιασμός με τα κατάλληλα εμβόλια που κρατούν ασφαλή τα παιδιά, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με ογκογόνους ιούς.
Οι βασικές θεραπείες του παιδικού καρκίνου είναι η φαρμακευτική αγωγή όπως χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, που έχουν εξελιχθεί σημαντικά και επιφέρουν λιγότερες παρενέργειες, και οι επεμβάσεις, συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η κατάλληλη ψυχολογική στήριξη των παιδιών που νοσούν και των οικογενειών τους. Για το λόγο αυτό συνέστησε την προσφυγή των οικογενειών που αντιμετωπίζουν τη νόσο στα εξειδικευμένα ογκολογικά κέντρα όπου λειτουργούν ομάδες υποστήριξης στελεχωμένες από το κατάλληλο προσωπικό.
Σημαντικός όμως είναι και ο ρόλος της κοινωνίας, ανέφερε η κυρία Φιλιππίδη, μέσω των επαγγελματιών υγείας αλλά και μέσω της εκπαίδευσης που πρέπει να συμβάλλει όχι μόνο στην ομαλή επανένταξη του παιδιού στο σχολείο αλλά και να κάνει σαφές σε όλους ότι ο καρκίνος δεν είναι ταμπού και πρέπει να αντιμετωπίζεται με ενσυναίσθηση. Και βέβαια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κράτη πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε θεραπεία χωρίς πόνο και έγκαιρη διάγνωση, όπως ανέφερε.
Κλείνοντας η κυρία Φιλιππίδη έδωσε το μήνυμα στους γονείς ότι θα πρέπει πάντα να θυμούνται ότι ο παιδικός καρκίνος είναι ιάσιμος, ότι η επιστήμη έχει κάνει άλματα στη θεραπεία του και ότι θα πρέπει να μοιράζονται τα συναισθήματα που τους προκαλεί ένα τόσο συγκλονιστικό γεγονός. Και κατέληξε ότι “Κανένα παιδί δεν είναι μόνο του στη μάχη με τον καρκίνο”.
Ας ακούσουμε όσα μας είπε:
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου