Ο Κρητικός πιλότος του ΟΗΕ που πετά για την ειρήνη στο Μάλλι

Δημοσιεύτηκε στις 07/06/2019 15:35

Ο Κρητικός πιλότος του ΟΗΕ που πετά για την ειρήνη στο Μάλλι

Τις μοναδικές εμπειρίες που έχει ζήσει πετώντας πάνω από την Αφρική μετέφερε στους ακροατές του Politica 89.8 μέσω της εκπομπής “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη ο πιλότος Νίκος Φρουδαράκης, που μόλις επέστρεψε από το Μάλλι. 

Ο κύριος Νίκος Φρουδαράκης ένας από τους πλέον έμπειρους πιλότους της Πολιτικής Αεροπορίας είναι ένας από τους πολλούς συμπατριώτες μας που αναγκάστηκε να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό και μάλιστα στο Μάλλι όπου εδρεύει μεγάλη δύναμη του ΟΗΕ με σκοπό να προστατεύει τους κατοίκους της περιοχής που ζουν σε εμπόλεμη ζώνη.

Τα σημαντικότερα σημεία των όσων είπε ο Νίκος Φρουδαράκης στον Politica 89.8:

  • Αποφάσισα να πάω στο Μπαμάκο στο Μάλλι για οικονομικούς λόγους,ενώ η πρώτη εντύπωση που συναντά κανείς εκεί είναι αυτής της αφόρητης ζέστης.
  • Η θερμοκρασία φτάνει στους 47 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία οδοστρώματος είναι 60 βαθμοί Κελσίου. Τα σπίτια τους είναι πλήθυνα και τα φτιάχνουν από μόνοι τους.

    Πλίθινο σπίτι ντόπιων Αφρικανών όπως μας περιέγραψε ο κύριος Φρουδαράκης
  • Η καθημερινότητα τους είναι αρκετά απλή, κυκλοφορούν μηχανάκια χωρίς αριθμό, ο καθένας τους έχει ένα χωραφάκι με 10 ντομάτες , οι δρόμοι είναι από χώμα και δεν έχουν οργανωμένα πρατήρια καυσίμων ενώ βάζουν βενζίνη σε μπουκάλια πολλές φορές, είναι καλοί και καλοπροαίρετοι άνθρωποι και μιλούν Γαλλικά.
  • Στα αεροσκάφη του ΟΗΕ μπαίνουν μέσα στρατιώτες και γίνονται αεροδιακομιδές σε στρατιωτικές βάσεις και νοσοκομεία , τα αεροδρόμια στο Μάλλι και την Αφρική είναι μικρά, ενώ σε πολλά από αυτά,δεν υπάρχουν φώτα, ωστόσο υπάρχει μια σχετική πρόοδος σε επίπεδο υποδομών των αεροδρομίων τα τελευταία χρόνια από τον ΟΗΕ

    Ο Νίκος Φρουδαράκης ελέγχει το αεροπλάνο το οποίο πιλοτάρει
  • Είναι κάποιες βραδιές που σήμανε συναγερμός στο στρατόπεδο και έπρεπε να πάμε με αλεξίσφαιρο και κράνος σε καταφύγιο έως την λήξη του. Υπάρχουν πολλές στρατιωτικές δυνάμεις από πολλές διαφορετικές χώρες στο στρατόπεδο που βρίσκομαι.
  • Η διαμάχη που υπάρχει εκεί είναι αυτή ανάμεσα στις φυλές του Μάλλι και στους τζιχαντιστές, οι επιθέσεις είναι πιο συχνές στο Μόπτι το Τυμπουκτού. Πρόσφατα  σε  ένα χωρίο σκότωσαν 150  γυναίκες σε μία μέρα. Ο σκοπός του ΟΗΕ είναι να διαφυλάξει την ηρεμία και την ειρήνη στην περιοχή.
Βλέπουμε τον Νίκο Φρουδαράκη  στο Μάλλι με δύο Αφρικανούς

 

  • Το σημάδι στην ψυχή σε αυτούς που μαζεύουν τους τραυματίες είναι μεγάλο, πιστεύω ότι τους δημιουργείται ένα μετατραυματικό στρες. Έχω βιώσει μοναδικές εικόνες και εμπειρίες που δεν περίμενα να τις δω πότε φεύγοντας από τον πολιτισμό και την Ελλάδα
  • Το Χαμπού είναι η κόκκινη σκόνη που έρχεται και στην Κρήτη ως Αφρικανική σκόνη, σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα της εκεί μέχρι να εξασθενίσει, και εξασθενεί με την βροχή, αυτή η σκόνη εισχωρεί παντού.
Η Αφρικανική σκόνη Χαμπού όπως μας την περιέγραψε ο κύριος Φρουδαράκης

 

  • Όταν βρίσκομαι στον αέρα, ψηλά, δεν αντιμετωπίζω κάποια δυσκολία η κίνδυνο,υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα όταν προσγειωνόμαστε στο πολεμικό αεροδρόμιο ή κι όταν απογειωνόμαστε από αυτό, γιατί τότε έχουμε κλειστά τα φώτα στο αεροπλάνο για να μην γινόμαστε αντιληπτοί και να μην μας εντοπίζουν εύκολα.
  • Το τίμημα που πληρώνεις σε αυτή την δουλειά είναι βαρύ γιατί απέχεις από φίλους και οικογένεια. Είναι πραγματικότητα ότι τα νέα παιδιά της χώρας μας και όχι μόνο φεύγουν στο εξωτερικό, πολλά από αυτά επιστήμονες που δεν αξιοποιούνται από το κράτος. Μέσα στους τόσους που έφυγαν, έφυγα κι εγώ, σύντομα όμως θα επιστρέψω γιατί είναι δύσκολο να αντέξω όλη αυτή την κατάσταση.
  • Είμαστε ένας ξεχωριστός λαός ως Έλληνες, και έχω διαμορφώσει το σπίτι μου στην Αφρική έτσι που να μου θυμίζει την Ελλάδα, γιατί οι ώρες είναι πολλές και περνούν δύσκολα αν δεν εργάζεσαι. Κάθε φορά που έρχομαι η χαρά μου είναι απερίγραπτη, ζω σε ένα προκάτ φτιαγμένο από τα Ηνωμένα Έθνη στο οποίο έχω κάνει κι ένα μικρό κήπο. Οι άνθρωποι εκεί δεν παράγουν πράγματα, μέσα στις δυσκολίες που υπάρχουν εκεί αποκτάς επιχειρηματικές ιδέες για να βοηθήσεις την κατάσταση εκεί.
  • Όλες οι πόλεις στο Μάλλι είναι χτισμένες δίπλα στον ποταμό Νίγηρα, καθώς σε μία έκταση αχανή όπως την Αφρική υπάρχει ζέστη υπερβολική και έλλειψη νερού.
  • Είμαι σε ασφαλή χώρο δεν νιώθω τον κίνδυνο γιατί βρίσκομαι σε ένα στρατόπεδο, σε ένα χώρο που περιφρουρείται , βέβαια δεν μπορώ να πάω μέσα στην πόλη συχνά γιατί είναι επικίνδυνο να συναναστραφώ με ντόπιους, πιθανόν να υπάρχουν κατάσκοποι και κοντά στο στρατόπεδο γι αυτό και  ο ΟΗΕ μας έχει απαγορεύσει τις άσκοπες μετακινήσεις, υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος  να με απαγάγουν στην πόλη ή να με σκοτώσουν γι αυτό και δεν βγαίνω συχνά προς τα έξω.
Εδώ ο κύριος Φρουδαράκης σε κάποιο σημείο του στρατοπέδου στο οποίο ζει
  • Έχω λίγα χρόνια προϋπηρεσίας στο Νίκος Καζαντζάκης για το νέο αεροδρόμιο πιστεύω ότι κρύβεται κάποιο πολιτικό παιχνίδι, γι αυτό και υπήρχε η καθυστέρηση 30 χρόνων, το νυν αεροδρόμιο είναι παλιό το νέο ωστόσο δεν ξέρω για τα σχεδία και πως θα εξυπηρετήσουν τον κόσμο,  έχουν γίνει βελτιώσεις στο Ηράκλειο και καλώς έγιναν.
  • Υπάρχουν πολλές διάλεκτοι στην Αφρική είναι 3 με 4 αν δεν κάνω λάθος ενώ πολλές φορές δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ούτε οι ίδιοι μεταξύ τους.

    Ο Νίκος Φρουδαράκης στον Politica 89,8fm

 

 

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook