Ο Γιώργος Ταβερναράκης για ΒΟΑΚ και Καστέλι: “Ζητάμε ρεαλιστικές λύσεις που η ίδια η κοινωνία έχει ήδη υιοθετήσει”

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΑΚ), Γιώργος Ταβερναράκης, μίλησε στην εκπομπή “Τα λέμε το απόγευμα” με το Νίκο Αγγελάκη, Η συνέντευξη έγινε με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Νίκου Ταχιάου στο Ηράκλειο. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ προέβη σε επισημάνσεις και ενστάσεις για το παρόν και το μέλλον του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), αλλά και για τον σχεδιασμό γύρω από το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.
“Το πρώτο που θα μπορώ να ξαναπώ σκεφτόμενος τον βόρειο οδικό άξονα, είναι ότι μας χαλάει πρωτίστως πως το τμήμα Άγιος Νικόλαος – Σητεία δεν υπάρχει καν στον σχεδιασμό. Δεν υπάρχει στη διαγωνιστική διαδικασία, δεν υπάρχει στη χρηματοδότηση, δεν υπάρχει καν στον χάρτη», λέει με εμφανή ενόχληση, σημειώνοντας ότι παρά τις εξαγγελίες, ένα τόσο κρίσιμο κομμάτι της Ανατολικής Κρήτης έχει αφεθεί στο περιθώριο”, επισημαίνει.
Η αγωνία του για τις συνέπειες του υπάρχοντος σχεδιασμού δεν περιορίζεται στην Ανατολή. Όπως τονίζει, «με τον σημερινό σχεδιασμό, έχουμε διχοτόμηση των πόλεων του Ηρακλείου και του Γαζίου. Αυτό είναι καταστροφικό – για τη λειτουργία των πόλεων, για τους κατοίκους, για όλους». Κάνει λόγο για απουσία παράπλευρου οδικού δικτύου, για απουσία συνοδών έργων, ακόμα και για έλλειψη μέσου σταθερής τροχιάς.
«Αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει όταν μετά από δέκα χρόνια έχουμε 18 εκατομμύρια αφίξεις και αναχωρήσεις από το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και ο ΒΟΑΚ περνάει μέσα από την πόλη;» ρωτάει ρητορικά, φανερώνοντας την έλλειψη ολιστικού σχεδιασμού.
Δεν διστάζει να επιρρίψει ευθύνες: «Όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα, και το γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια. *Απλά δεν παίρνει κανείς πολιτικές αποφάσεις». Η αναφορά του είναι ξεκάθαρη: ο ίδιος, αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο, έχουν επισημάνει επανειλημμένα εναλλακτικές προτάσεις, έχουν φέρει στο φως μελέτες, έχουν διοργανώσει ημερίδες – και όμως, η πράξη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, απουσιάζει.
Ιδιαίτερη μνεία κάνει στην αναγνωριστική μελέτη για τη Δυτική και Νότια Περιμετρική Ηρακλείου, μια λύση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «14 χιλιόμετρα με μία διπλή σήραγγα 6 χιλιομέτρων, που περνά ανάμεσα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και του Γιούχτα». Πρόκειται για μια λύση μελετημένη και ώριμη, που έχει ήδη αξιολογηθεί ως προτιμητέα, αλλά παραμένει στα συρτάρια.
«Η Κρήτη είναι παραμελημένη σε πολλά επίπεδα. Δεν είναι μόνο το οδικό δίκτυο – αλλά όταν κάθε χρόνο χάνουμε εξήντα ανθρώπους στους δρόμους μας, κυρίως νέα παιδιά, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της τραγωδίας», λέει με έμφαση.
Το πρόβλημα, για τον Νεκτάριο Ταβερναράκη, δεν είναι απλά τεχνικό. Είναι πρωτίστως πολιτικό και κοινωνικό. Και γι’ αυτό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «δεν ζητάμε μαξιμαλιστικά πράγματα. Ζητάμε ρεαλιστικές λύσεις που η ίδια η κοινωνία έχει ήδη υιοθετήσει».
Η συνέντευξη που ακολουθεί δεν είναι απλώς μια τεχνική ανάλυση έργων. Είναι ένα κάλεσμα για δράση, ένα καμπανάκι για όλους όσοι θέλουν η Κρήτη να πάψει να μετρά απώλειες και να αρχίσει να μετρά βήματα μπροστά.