Νηστεία και μετάβαση στο πασχαλινό τραπέζι, με μέτρο: Συμβουλές διατροφής από τη Μαρίνα Παπάζογλου

Δημοσιεύτηκε στις 15/04/2025 08:01

Νηστεία και μετάβαση στο πασχαλινό τραπέζι, με μέτρο: Συμβουλές διατροφής από τη Μαρίνα Παπάζογλου

Καθώς διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα, πολλοί αναρωτιούνται αν η νηστεία μπορεί να γίνει αφορμή για μια πιο υγιεινή διατροφή – ή αν τελικά μετατρέπεται σε μια διατροφική παγίδα.

Η διατροφολόγος Μαρίνα Παπάζογλου, μιλώντας στην εκπομπή “Τα λέμε το απόγευμα” με τον Νίκο Αγγελάκη, βάζει τα πράγματα στη θέση τους και μας προτείνει ένα «γαστρονομικό μονοπάτι» που οδηγεί σε αποτοξίνωση, αλλά και ισορροπία.

«Βεβαίως και μπορούμε να τη δούμε σαν αποτοξίνωση, αρκεί να γίνεται με τον σωστό τρόπο», υπογραμμίζει. Το βασικό πρόβλημα; «Η αυξημένη κατανάλωση απλών υδατανθράκων, όπως το ψωμί, και η απώλεια μυϊκής μάζας όταν λείπει η σωστή αναπλήρωση των ζωικών πρωτεϊνών».

Η κυρία Παπάζογλου εξηγεί ότι δεν είναι ανάγκη να καταφύγουμε σε ακριβά θαλασσινά. «Τα τιμημένα όσπρια έχουν βγάλει τους Έλληνες ασπροπρόσωπους», λέει χαμογελώντας, προτείνοντας κλασικούς συνδυασμούς όπως φακόρυζο και ρεβιθόρυζο, που προσφέρουν πλήρη αμινοξέα. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι φυτικές πρωτεΐνες δεν σταματούν στα όσπρια: «Ξηροί καρποί, τόφου, σόγια, μανιτάρια – είναι όλα επιλογές που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας αυτές τις μέρες».

Κι όμως, το αίσθημα κορεσμού παραμένει πρόκληση. «Τρώμε συνεχώς, νιώθουμε ότι δεν χορταίνουμε. Αυτό συμβαίνει γιατί βασιζόμαστε σε λευκά άλευρα που δεν μας κρατάνε», εξηγεί. Αντί γι’ αυτό, συστήνει σύνθετους υδατάνθρακες: ψωμί και μακαρόνια ολικής άλεσης, που προσφέρουν ενέργεια με διάρκεια και αποτρέπουν τα σκαμπανεβάσματα της πείνας και της επιθυμίας για γλυκό.

Δεν ξεχνά και τις μεγαλύτερες ηλικίες. «Όσοι νηστεύουν όλο το σαρανταήμερο, συχνά έχουν ανάγκη από ασβέστιο και μαγνήσιο», σημειώνει. Οι λύσεις; «Σουσάμι, ταχίνι, σκούρα πράσινα λαχανικά, αποξηραμένα σύκα, προϊόντα σόγιας και φυσικά ξηροί καρποί, ανάλατοι και άψητοι».

Μια απλή αλλά σημαντική συμβουλή είναι η ενίσχυση του φυτικού σιδήρου με βιταμίνη C: «Λίγο λεμονάκι στο σπανακόρυζο, ντοματίνια ή μια πιπεριά στη σαλάτα κάνουν θαύματα».

Αλλά η μεγάλη αλήθεια για τη νηστεία, είναι αυτή που εκφράζει με τον πιο απλό τρόπο: «Το πρόβλημα είναι ότι χάνουμε το μέτρο – κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τους μεγάλους, αλλά και για τα παιδιά». Όπως λέει χαρακτηριστικά, «παν μέτρον άριστον – τη χρησιμοποιώ συχνά αυτή την έκφραση».

Για την Κυριακή του Πάσχα, η Παπάζογλου είναι ξεκάθαρη: «Ας καθίσουμε στο τραπέζι. Ας ξεκινήσουμε από τη σαλάτα μας, ας φάμε αργά. Κι αν γίνεται, ένας περίπατος μετά το φαγητό, αντί για τον καναπέ και το κινητό, είναι το ιδανικό κλείσιμο».

Ακούστε στο ηχητικό που ακολουθεί όλα τα tips της διατροφολόγου – από τα μικρά και συχνά γεύματα, μέχρι το πόσο λάδι πραγματικά χρειαζόμαστε – και μετατρέψτε τη νηστεία σε μια ευκαιρία για ευεξία και επαναφορά. Όπως λέει η ίδια: «Αν εφαρμόσουμε όλα αυτά, θα περάσουμε όχι μόνο μια καλή Μεγάλη Εβδομάδα αλλά κι ένα υπέροχο Πάσχα».


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook