Nίκος Παπανικολάου: Τι δεν λέμε στους υποψηφίους των Πανελληνίων – Πως τους βοηθάμε

Δημοσιεύτηκε στις 01/06/2023 15:54

Nίκος Παπανικολάου: Τι δεν λέμε στους υποψηφίους των Πανελληνίων – Πως τους βοηθάμε

Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές αλλά και αφετηρία για άγχος, πίεση και διαξιφισμούς μεταξύ υποψηφίων και γονέων αποτελούν οι εξετάσεις.

Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Νίκο Παπανικολάου παρ’ ότι οι εξετάσεις αποτελούν μόνο έναν “σταθμό” στη ζωή των υποψηφίων είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν υπό ένα διαφορετικό πρίσμα καθώς από την πρώτη δημοτικού το παιδί – μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος- μαθαίνει να περιμένει τις εξετάσεις και εξοικειώνεται στη (λανθασμένη) σκέψη πολλών γονέων ότι μόνο οι Πανελλαδικές οδηγούν προς την επιτυχία, μια ιδέα που έχει “περάσει'” και στο συλλογικό ασυνείδητο.

Το άγχος των…γονέων
Σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς περνούν το άγχος στα παιδιά τους και περιμένουν καρτερικά έξω από τα εξεταστικά κέντρα. Όπως σημειώνει ο κ.Παπανικολάου σε αυτές τις περιπτώσεις το άγχος λειτουργεί αθροιστικά καθώς ο υποψήφιος νιώθει ότι “προσπαθώ να περάσω όχι μόνο για τον εαυτό μου, προσπαθώ να περάσω όχι μόνο για να ανταμειφθούν οι κόποι μου, αλλά προσπαθώ και να μην απογοητεύσω και όσους περιμένουν έξω για μένα“.

Τι δεν λέμε στους υποψήφιους
Για ακόμη φορά ο κ.Παπανικολάου επανέλαβε μικρές συμβουλές για να κυλήσουν οι μέρες των Πανελλαδικών πιο ομαλά για γονείς και μαθητές. Όπως είπε μιλώντας στην στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη για το θέμα “θα έλεγα ότι η φράση “μην αγχώνεσαι” είναι μια άχρηστη, μια κοινότοπη φράση. Δεν έχει αξία γιατί το μην αγχώνεσαι σε κάποιον που είναι αγχωμένος δεν είναι τίποτε περισσότερο αλλά δηλώνει πόσο αγχωμένος είναι. Του δηλώνουμε κάτι που σε αυτή τη χρονική περίοδο δεν μπορεί να κάνει, άρα καταλαβαίνετε πόσο άσχημο είναι. Βοηθάει καλύτερα το να του πούμε πήγαινε βόλτα, μίλα με τον καλύτερό σου φίλο, τον κολλητό σου. Σε τρεις εβδομάδες αρχίζουν τα καλύτερα, αρχίζουν οι διακοπές ή απλά μια αγκαλιά ώστε να τον βοηθήσουμε να αισθανθεί καλύτερα και πιο σίγουρος”.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον κ.Παπανικολάου αποφεύγουμε τον πληθυντικό π.χ “εμείς διαβάζουμε, εμείς ελπίζουμε“, προσπαθούμε να μην αλλάξουμε τη ρουτίνα και την καθημερινότητά μας και θα πρέπει να αποφεύγονται τα ξενύχτια και το εξαντλητικό διάβασμα της τελευταίας στιγμής από τους υποψηφίους.

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook