Ν. Συριγωνάκης: Η Κρήτη μπορεί να αντιμετωπίσει “φυσιολογικές” πλημμύρες αλλά όχι τόνους νερού
Τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα κατά τις επόμενες μέρες έδωσε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, μιλώντας στον Politica 89.8 και στην εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη. Η εκπομπή ανέδειξε το θέμα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ρέματα και οι ποταμοί της Κρήτης και ιδιαίτερα αυτά της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
“Έχουμε δύο συνεργεία στον Γιόφυρο”, είπε, “ένα στον Γαζανό ποταμό, ένα στον Ξηροπόταμο και ένα σε κάθε δήμο της Περιφερειακής Ενότητας. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πλημμυρικά φαινόμενα σε φυσιολογικά επίπεδα και ακόμη περισσότερο. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Τα νερά θα οδηγηθούν με ασφάλεια στη θάλασσα. Αν όμως έχουμε φαινόμενα όπως είδαμε τον Οκτώβρη στο Παλαιόκαστρο ή τα προηγούμενα χρόνια εδώ στο νησί μας, στα Μάλια, στη Χερσόνησο, την Αγία Πελαγία ή τη Θεσσαλία ή τη Ρόδο – δηλαδή, τεράστιες ποσότητες, τόνους νερού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα – δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση, οι υποδομές που έχουμε δεν μπορούν να οδηγήσουν τα νερά με ασφάλεια στη θάλασσα. Και τότε καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.
Ο κ. Συριγωνάκης είπε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται καθαρισμοί στον Κατσαμπαδιανό ποταμό, στο ρέμα στην Αγία Πελαγία και στο Παλαιόκαστρο. Όμως, σχετικά με τα αστικά ρέματα πάντα υπάρχει προβληματισμός με την άναρχη πολεοδόμηση και το μπάζωμα. “Δυστυχώς”, σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, ‘μπαζώνουμε τα ρέματα, τα χτίζουμε και μειώνουμε το πλάτος τους με αποτέλεσμα όταν έχουμε τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα που έχουμε τα τελευταία χρόνια, να έχουμε καταστροφικές συνέπειες”. Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, η Περιφέρεια εφαρμόζει πλέον με αυστηρότητα το νόμο και σε όσους προβαίνουν σε τέτοιες έκνομες πράξεις επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα. Μάλιστα, σημείωσε ότι μεγάλη βοήθεια στην εξάλειψη αυτών των πράξεων προσφέρουν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. “Είναι μεγάλο αβαντάζ στην όλη διαδικασία”, είπε χαρακτηριστικά, “η εκπόνηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων που και αυτά θα καθορίσουν συγκεκριμένα όρια για τα ρέματα σε ολόκληρη την Κρήτη”
Ο κ. Συριγωνάκης σημείωσε επίσης ότι η Περιφέρεια, έχοντας προϋπολογισμένο κονδύλι ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, ανέθεσε την εκπόνηση μελετών για την οριοθέτηση και διευθέτηση των μεγάλων ποταμών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου “και κατ΄αναλογία ολόκληρης της Κρήτης”, όπως είπε. “Έχουν ανατεθεί μελέτες για τον Αναποδάρη, το Γαζανό, το Γεροπόταμο, τον Καρτερό και τον ποταμό στην Άρβη”, επισήμανε.
“Δεν αναφέρω το Γιόφυρο”, είπε χαρακτηριστικά, “διότι η μελέτη για αυτόν ανατέθηκε νωρίτερα και θα παραδοθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του ΄25”. Η μελέτη αυτή προβλέπει τη διευθέτηση του ποταμού από τις εκβολές του στον κόλπο του Ηρακλείου μέχρι και 11 χιλιόμετρα νότια, μετά το Δρακουλιάρη ποταμό, συμπεριλαμβανομένου και αυτού. “Το μόνο θέμα θα είναι μετά”, είπε ο Αντιπεριφερειάρχης, “να βρούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα επιτρέψουν να υλοποιηθούν οι μελέτες”.
Ρωτήσαμε τον κύριο Συριγωνάκη σχετικά και με τις περιβόητες ιρλανδικές διαβάσεις, η προσπάθεια προσπέλασης των οποίων, σε κατάσταση πλημμύρας, είχε αποβεί μοιραία για τους ανθρώπους που το προσπάθησαν. “Σε συνεργασία με τους δήμους που έχουν στα όριά τους τέτοιες διαβάσεις”, είπε, “έχουμε προμηθεύσει ράβδους μέτρησης που δείχνουν τη στάθμη του νερού, ώστε οι διαβάσεις να κλείνουν και να μην μπορούν να γίνουν προσπελάσιμες. Επίσης, γίνονται συζητήσεις για να προμηθευτούμε αυτόματες μπάρες που θα κλείνουν ανάλογα με το ύψος της στάθμης του νερού, χωρίς να παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι”
“Είμαστε σε εγρήγορση καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους”, επισήμανε επίσης ο κ. Συριγωνάκης, “καθώς, λόγω της κλιματικής αλλαγής, βλέπουμε ακραία και σύντομα καιρικά φαινόμενα σε μήνες που δεν είναι ημερολογιακά χειμερινοί”.