Ν.Παπαδάκης : «Καλό κουράγιο για το επισφαλές και γεμάτο αβεβαιότητες 2025»

Δημοσιεύτηκε στις 03/01/2025 16:06

Ν.Παπαδάκης : «Καλό κουράγιο για το επισφαλές και γεμάτο αβεβαιότητες 2025»

Για το νέο έτος που χαρακτηρίζεται από επισφάλεια και γεμάτο αβεβαιότητες σε όλο τον κόσμο, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Καθηγητή και Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας & Τεκμηρίωσης του Τμήματος Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Παπαδάκης, συστήνοντας καλό κουράγιο σε όλους.

Αν θα έδινε ένα πρόωρο τίτλο για το 2025 που κυλά εδώ και λίγά εικοσιτετράωρα, ο κ. Παπαδάκης σημειώνει:  «Θα σας έλεγα το “Καλό κουράγιο” και μάλιστα παγκοσμίως. Ειδικά αν σκεφτούμε τι χρονιά ήταν το 2024. Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη χρονιά. Ήταν μια χρονιά με κρίσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Είδαμε ισχυρές οικονομίες, να καταρρέουν, βιώσαμε μια χρονιά κρίσεων, μια χρονιά πολέμων. Υπάρχει αβεβαιότητα και επισφάλεια. Είδαμε να παράγεται ιστορία όχι με τους καλύτερους όρους και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που δεν προλαβαίνουμε ούτε καν να την καταναλώσουμε και να την καταλάβουμε.  Βλέπουμε την ενίσχυση της ακροδεξιάς, σε όλες τις εκφάνσεις, την άνοδο και τη δυναμική που αναπτύσσει η ακροδεξιά μέσα στην ίδια την κοινωνία. Είδαμε πολεμικές συγκρούσεις, είδαμε οικονομικές κρίσεις την πληθωριστική κρίση, είδαμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πιο φανερά από ποτέ. Για όλα αυτά, υπάρχουν σχηματισμοί που είναι έτοιμοι να τα εργαλειοποιήσουν. Υπάρχουν κόμματα που θέλουν να εκμεταλλευτούν το φόβο και την αβεβαιότητα και την επισφάλεια. Πολλοί από αυτούς τους πολιτικούς σχηματισμούς το κάνουν και το κάνουν όλο και πιο αποτελεσματικά. Βλέπουμε στην κοινωνία πολλές ανισότητες, ένταση της εργασιακής επισφάλειας, νέες μορφές κοινωνικών κατηγοριών, όπως ανθρώπους, με κάποια περιουσία που είναι εργαζόμενοι, αλλά πιέζονται πάρα πολύ από το αυξημένο κόστος ζωής.»

Για το αν θεωρεί πως το 2025, θα είναι έτος διαχείρισης των διογκούμενων κρίσεων ή αν θα υπάρξουν οριστικές εξελίξεις και κάποιο bing bang, ο κ. Παπαδάκης σημειώνει πως: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί, κάποιο bing bang. Πράγματι κρίσεις είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια, όλες αυτές που βιώσαμε και βιώνουμε μπορεί να εκραγούν, ανάλογα και με το πως θα αντιδράσουν οι ισχυροί παίκτες στο διεθνές περιβάλλον, όπως η Ε.Ε.  Είναι πολλές όμως οι παράμετροι για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα επακριβώς.»

Για το αν η σημερινή κατάσταση θυμίζει εκείνη του Μεσοπολέμου, ο κ. Παπαδάκης απαντά: «Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες.  Σε σχέση με την περίοδο του μεσοπολέμου, δεν μπορώ να πω, ότι θα δούμε κάποια πολεμική σύγκρουση. Εκεί είμαι αρκετά αισιόδοξος. Ωστόσο, πέραν του πολέμου, υπάρχουν τόσα εργαλεία σήμερα που καλώς η κακώς όλοι επηρεάζονται από αυτά κι όλα επηρεάζουν τη ζωή μας. Αυτό είναι και μια βασική διαφορά σε σχέση με την περίοδο του Μεσοπολέμου του προηγούμενου αιώνα.  Σε πολιτικό επίπεδο όμως χρειάζεται να υπάρξουν αξιόπιστες απαντήσεις και μάλιστα χθες, ώστε να σταματήσει να η άνοδος της ακροδεξιάς. Επίσης θα πρέπει να μπει ένα φρένο στον αναθεωρητισμό.»

Για τον Έλον Μασκ και την πολιτική ο κ. Παπαδάκης σημειώνει πως: «Ο Μασκ θα μας απασχολήσει πολύ και στο μέλλον. Έχει δύναμη, είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, εμπλέκεται με την πολιτική και μάλιστα παρεμβαίνοντας και στην πολιτική ζωή άλλης χώρας, όπως της Γερμανίας. Εκτιμώ, πως  μπορεί να καταστεί ως ο χορηγός της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.»

Για την τεχνίτη νοημοσύνη, ο κ. Παπαδάκης επισημαίνει πως: «Είναι κάτι που μας απασχολεί η τεχνίτη νοημοσύνη. Εξελίσσεται με τέτοια ταχύτητα που θα φέρει έτσι κι αλλιώς τεκτονικούς σχηματισμούς. Θα υπάρχει κοινωνικό κόστος, είναι σημαντικό τα όσα θα γίνουν στο μεσοδιάστημα για τους ανθρώπους που θα επηρεαστούν. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα φέρει ψηφιακές ανισότητες και κατ επέκταση κοινωνικές ανισότητες. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρότερο κοινωνικό κράτος και τη ρύθμιση.»