Ν. Μυρτάκης: “Η αναπτυξιακή τροχιά μονόδρομος για τη νέα κυβέρνηση”

Δημοσιεύτηκε στις 08/07/2019 17:54

Ν. Μυρτάκης: “Η αναπτυξιακή τροχιά μονόδρομος για τη νέα κυβέρνηση”

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκρήτιας Τράπεζας Νικόλαος Μυρτάκης σημείωσε ότι η αναπτυξιακή τροχιά πρέπει να αποτελέσει μονόδρομο για την νέα κυβέρνηση, καθώς η χώρα από το 2017 βρίσκεται σε ρυθμούς ανάπτυξης και πρέπει πλέον να επισπευσθούν οι  διαδικασίες που θα οδηγήσουν ταχύτερα την χώρα στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.

Ο κ. Μυρτάκης τόνισε ότι “το εκλογικό αποτέλεσμα έχει το θετικό στοιχείο της αυτοδυναμίας κάτι που δημιουργεί μια εμπιστοσύνη στις αγορές, γεγονός που δημιουργεί θετικό αντίκτυπο στην οικονομία”

“Με μείωση της γραφειοκρατίας θα έρθουν οι επενδύσεις”, δήλωσε ο κ. Μυρτάκης σημειώνοντας ότι:“Η οικονομία έχει συγκεκριμένες ανάγκες όπως τις επενδύσεις, για να προσελκύσουμε επενδύσεις χρειάζεται μείωση της γραφειοκρατίας και άμεση λύση σε νομικά ζητήματα ώστε να κυλούν γρήγορα και ομαλά οι διαδικασίες”.

“Η οικονομία έχει ανάγκη από χρηματοδότηση κι έχει ανάγκη και από Δημόσιες επενδύσεις, τα χρήματα αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν γι αυτό και πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του πρωτογενούς πλεονάσματος”, πρόσθεσε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκρήτιας Τράπεζας

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια και τις λύσεις που υπάρχουν ο κ. Μυρτάκης υπογράμμισε  ότι:

“Το θέμα των Κόκκινων δανείων είναι από τα κορυφαία θέματα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για την οικονομία καθώς δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να βρίσκει μέσω αυτών χρηματοδότηση.Για τα κόκκινα δάνεια οι λύσεις είναι δύο”. 

“Στην μία λύση θα πρέπει  το δημόσιο  να βοηθήσει τον οφειλέτη να εξοφλήσει την δόση του,υποβοηθάτε δηλαδή ο δανειολήπτης”.

“Ενώ υπάρχει και η λύση σύμφωνα με την οποία πρέπει να έχει ρευστότητα η χώρα. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να φουσκώσει  το μαξιλάρι της ρευστότητας της χώρας. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί αρκετά και δεν γνωρίζω αν και κατά πόσο θα προχωρήσει. Αν χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά 33δις για τις τράπεζες δεν θα ευνοηθούν οι κοινωνικές ομάδες πράγματι. Ωστόσο μειώνοντας τα πρωτογενή πλεονάσματα θα περισσέψουν κάποια χρήματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχει τεθεί αυτό το ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος αφού όμως δημιουργηθεί ένα θετικό περιβάλλον πρώτα”.

Ελκυστική η Ελλάδα για τις επιχειρήσεις 

“Η χώρα μας είναι ελκυστική για επενδύσεις και φαίνεται από τα Ελληνικά ομόλογα, τα οποία προσελκύουν την αγορά, γενικά μια οικονομία που έχει μια σταθερότητα και αλλάξει κάποια ζητήματα που θα ευνοήσουν την επιχειρηματικότητα δεν φοβάται την ανάπτυξη”.

Διαφορετική η οικονομία της Κρήτης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα

“Η Κρήτη είναι μια οικονομία με διαφορετική οικονομία σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, φαίνεται κάτι τέτοιο κι από τους ρυθμούς ανάπτυξης και από την μειωμένη ανεργία σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα έργα υποδομής θα βοηθήσουν την Κρήτη γιατί θα υπάρξουν επενδύσεις που θα ασχοληθούν με τις υποδομές στην Κρήτη, ευκαιρίες υπάρχουν.Έχουμε κάνει κουβέντα με μεγάλους επενδυτές που αφορούν τα έργα υποδομής στην Κρήτη, υπάρχει ένα επενδυτικό κλίμα που δεν έχει οριστικοποιηθεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες γιατί το τοπίο ακόμα σχετικά με τις υποδομές είναι θολό, το επόμενο διάστημα όμως που θα ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα αναμένεται να υπάρξουν πιο ολοκληρωμένες προτάσεις”.

Τα ζητούμενα μιας οικονομίας όπως τα έθιξε ο κ. Νίκος Μυρτάκης

“Μια οικονομία πρέπει να αποσαφηνίσει τους όρους ανάπτυξης της από την μία  και από την άλλη να αλλάξει ο Δημόσιος τομέας ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία που δημιουργεί εμπόδια στους επενδυτές. Πρέπει να λυθεί το ζήτημα των Κόκκινων δανείων ώστε να μπορούν να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, και τέλος να υπάρξει σταθερότητα κυβερνητική. Αυτά τα ζητήματα αν υπάρξουν τότε μπορούμε να πάμε καλύτερα”.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ο κ. Μυρτάκης τόνισε ότι:

“Οι θεσμοί είναι αυστηροί ωστόσο η Νέα Κυβέρνηση αν παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη θα υπάρξει ελαστικότητα από τους θεσμούς. Βρισκόμαστε ήδη από το 2017 σε μία αναπτυξιακή τροχιά και να επιτευχθεί ταχύτερα αν υπάρξει ένα ολοκληρωμένο οικονομικό πλάνο”.