Ν.Μήλης-ΠΑΣΟΚ: «Η χώρα έχει ανάγκη απο ειλικρινή διάλογο και όχι αυταπάτες»

Δημοσιεύτηκε στις 04/12/2024 17:11

Ν.Μήλης-ΠΑΣΟΚ: «Η χώρα έχει ανάγκη απο ειλικρινή διάλογο και όχι αυταπάτες»

Για τον ειλικρινή διάλογο που έχει ανάγκη η χώρα κι όχι ένα διάλογο με αυταπάτες, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, το μέλος του πολιτικού συμβουλίου και πολιτικός μηχανικός, πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Νίκος Μίλης.

Για την σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού, με τον κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Μίλης υπογράμμισε πως:«Είναι νομίζω σωστό ο πρωθυπουργός της χώρας να συναντάται με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από κει και πέρα, ο κύριος Ανδρουλάκης, προσήλθε στην συνάντηση,  έχοντας μία πολύ συγκεκριμένη ατζέντα. Δεν υπάρχει μόνο η χρονική συγκυρία για το εθνικό περιβάλλον που αφορά τα γλυπτά του Παρθενώνα, υπάρχει μια μία συνολική πρόταση, την οποία το ΠΑΣΟΚ την ξεδιπλώνει σταδιακά. Επέστησε την προσοχή,  στο μεγάλο εθνικό θέμα του δημογραφικού, καθώς πρότεινε τη σύσταση μιας εθνικής επιτροπής για το δημογραφικό. Παράλληλα, έγινε μία πρώτη κουβέντα για τη συνταγματική αναθεώρηση και για την αλλαγή ου τρόπου εκλογής της ηγεσίας στην δικαιοσύνη και βέβαια τέθηκα τα ζητήματα της ακρίβειας. Στο ΠΑΣΟΚ είναι υψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα, της ακρίβειας, της φορολογίας, θυμίζω τη χθεσινή τροπολογία που καταθέσαμε στη βουλή , για την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών με 5%, στα υπερκέρδη των τραπεζών την τελευταία διετία, όπως βέβαια και την πολιτική την οποία προσπαθούμε να ξεδιπλώσουμε όσον αφορά τα στεγαστικά θέματα και τα θέματα χωροθέτησης και τα θέματα πολεοδόμησης.»

Για το αν η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη, είναι αυτή που θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Μίλης απαντά: «Να  πούμε ότι μία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ είναι μία συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα, αποτελεί μία συνάντηση θεσμική μια συνάντηση που θα πρέπει να συμβάλλει στην έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου. Ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει τον διάλογο στα μείζονα ζητήματα. Ρόλος   της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι απλώς να διαφωνεί και το έχουμε αποδείξει. Ο ρόλος μας είναι να αναδεικνύουμε τις δικές μας σοβαρές, εναλλακτικές, κοστολογημένες προτάσεις σε σχέση με τα μείζονα ζητήματα της χώρας. Από κει και πέρα, όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, η συναίνεση είναι, ταμπού που αφορά 2 κι όχι έναν, άρα θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση κι από την πλευρά του Πρωθυπουργού. Για να έχουμε διάλογο, θα πρέπει να έχουμε διάλογο με συγκεκριμένη ατζέντα, όχι διάλογο με αυταπάτες.»

Για το αν ο σημερινός διάλογος έγινε με αυταπάτες, ο κ. Μίλης τονίζει: «Ο σημερινός διάλογος έγινε σε καλό κλίμα. Άνοιξε ένα ευρύ πεδίο συζήτησης. Ανεξάρτητα, από την σημερινή συζήτηση του κυρίου Ανδρουλάκη με τον κ. Μητσοτάκη το αμέσως επόμενο διάστημα, το ΠΑΣΟΚ, θα ξεδιπλώσει τη στρατηγική του και στην κοινωνία, αλλά και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Θα έχουμε  ένα άρτιο κοινοβουλευτικό έργο με προτάσεις σε όποιους τομείς έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν προβλήματα και ελλειμματικές πολιτικές από την πλευρά της κυβέρνησης κι αυτό μπορούμε να το υποσχεθούμε στους πολίτες. Την ίδια στιγμή,  θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε ξανά με την κοινωνία, με την καμπάνια που κάνουμε, με το ΠΑΣΟΚ, να βρίσκεται παντού σε κάθε γειτονιά, δίπλα στα προβλήματα των πολιτών για να τους ακούσουν και παράλληλα να προτείνουμε τις δικές μας προτάσεις για την υπέρβαση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας.»

Για τους θεσμούς και την υπόθεση ανάδειξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μίλης επισημαίνει: Υπάρχουν μείζονα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Νομίζω ότι δεν πρέπει να περιορίσουμε την κουβέντα μόνο στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Χρειάζονται συναινέσεις, αρκεί να παράγουν όμως κι ένα πολιτικό αποτέλεσμα. Το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ένα πολιτειακό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει άποψή μας να ανοίξει στην ώρα του. Θεωρούμε ότι η ονοματολογία του, δεν εμπεριέχει κάτι το θετικό, και νομίζω ότι αδικεί και το σημερινό αξίωμα της κ. Σακελλαροπούλου. Όταν έρθει η ώρα και η στιγμή, το ΠΑΣΟΚ,  έχει διατυπώσει τη δική του πρόταση ή ποιες αρχές και γύρω από ποιες αξίες θα πρέπει να είναι το Πρόσωπο του Προέδρου. Θα έρθει η ώρα, όταν το ζήτημα ανακύψει επίσημα τον Ιανουάριο και θα έρθει τότε κι η επίσημη πρόταση.»

Για τα αυθαίρετα, το στεγαστικό ζήτημα και την θέση του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μίλης σημειώνει : «Στα ζητήματα της δόμησης θα πρέπει να βάλουμε το ζήτημα πολύ ψηλά στην ατζέντα, με μία έννοια την οποία θα πρεπε να τη λάβουν όσοι είναι επικεφαλής στο σχεδιασμό, την έννοια της ανθεκτικότητας. Κι εννοούμε τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε τις πόλεις μας και τις υποδομές μας, απέναντι σε ακραία φαινόμενα σε ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.  Όλοι είδαμε πριν από λίγες μόλις ημέρες, τι έγινε στην Ρόδο και νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο ζήτημα το οποίο πρέπει να τεθεί ψηλά στην ατζέντα  και να γίνει δηλαδή ένας άλλου τύπου σχεδιασμός που θα πρέπει να προϋποθέτει παράλληλα με τις επεκτάσεις των σχεδίων πόλεως που είναι απαραίτητες για να λύσουν το στεγαστικό ζήτημα, να αναπτύξουμε εκείνα τα δίκτυα υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και άλλα δίκτυα, τα οποία ακριβώς θα μπορούνε να υποστηρίζουν μία ανθεκτική λειτουργία των πόλεων και των οικισμών μας. Αυτός είναι ο ένας πυλώνας, ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει,  με την υλοποίηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων τα οποία θα πρέπει να γίνουν μετά από εκτεταμένη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να φτάσουμε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, όπου θα καταλήξουμε σε συγκεκριμένες χρήσεις γης, σε οριοθετημένες επιφάνειες, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι ότι θα καταλήξουμε σε περιοχές όπου θα μπορεί η ελληνική πολιτεία να εγγυηθεί την ασφάλεια δικαίου  και απέναντι στους ιδιοκτήτες αλλά και την ασφάλεια δικαίου απέναντι στους επενδυτές.»