Ν. Κοσμαδάκης: «Τα 800-900 ευρώ δεν φθάνουν πλέον τους εργαζόμενους»
Δημοσιεύτηκε στις 02/01/2024 13:10
Τα 800-900 ευρώ δεν καλύπτουν τις ανάγκες του μέσου εργαζομένου σύμφωνα με τον Πολιτικό Επιστήμονα και υποψήφιο διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης, κ. Νίκο Κοσμαδάκη, ενώ υποστήριξε πως για να γίνει βιώσιμο το εργασιακό μοντέλο χρειάζεται να υπάρξει συνεργεία Πολιτείας- εργοδοτών- εργαζομένων προς την κατεύθυνση μιας σωστής, μη παραβατικής επιχειρηματικής κουλτούρας και υγιών εργασιακών σχέσεων.
Σχολιάζοντας ο ίδιος μια έρευνα του Ινστιτούτου Πουλαντζά για ζητήματα εργασίας και οικονομίας μίλησε για την εργασιακή επισφάλεια που αφορά 2 στους 10 εργαζόμενους κάνοντας σαφές πως οι εργαζόμενοι που πλήττονται είναι κυρίως ιδιωτικοί υπάλληλοι ή υπάλληλοι που έχουν κάποια μορφή σύμβασης με το Δημόσιο.
Ο κ. Κοσμαδάκης σχολίασε το γεγονός πως αρκετοί άνθρωποι υποστηρίζουν τη στήριξη των δημόσιων δομών αντί της μείωσης του εργάσιμου χρόνου.
Όπως είπε, το ζήτημα που αφορά τη μέση οικογένεια είναι να αισθάνεται ασφάλεια. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι μισθοί δεν είναι επαρκείς για το 91% των ερωτηθέντων εξαιτίας της πληθωριστικής κρίσης. Ο πληθωρισμός είναι το οικονομικό φαινόμενο όπου οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών κινούνται σε αυξητικά επίπεδα. Η πληθωριστική κρίση ήταν ένα αναπόφευκτο φαινόμενο μετά το τέλος των εγκλεισμών. Το θέμα είναι πως οι αυξήσεις δε δίνουν πραγματικές ανάσες στο μηνιαίο εισόδημα».
Στο ερώτημα τι είδους πολιτικές πρέπει να ακολουθηθούν και πώς μπορεί να γίνει βιώσιμο το εργασιακό μοντέλο, ο κ. Κοσμαδάκης υποστήριξε: «Για να γίνει βιώσιμο το εργασιακό μοντέλο, χρειάζεται συνέργεια Πολιτείας- εργοδοτών – εργαζομένων προς την κατεύθυνση μιας σωστής, μη παραβατικής επιχειρηματικής κουλτούρας και υγιών εργασιακών σχέσεων. Η έλλειψη εργατικών χεριών, φαινόμενο γνωστό ως Μεγάλη Παραίτηση δε μπορεί να ερμηνευτεί με όρους τύπου: οι νέοι δε θέλουν να δουλέψουν. Οι εργοδότες οφείλουν να βλέπουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους και να δώσουν στους εργαζόμενους τα απαιτούμενα μισθολογικά κίνητρα για να δουλέψου. 800- 900 ευρώ δε φθάνουν για την κάλυψη των αναγκών».
Τέλος, ο κ. Κοσμαδάκης επισήμανε το ρόλο που πρέπει να έχει το Κράτος σε ελέγχους.
Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε: «Το Κράτος θα πρέπει να κάνει εξαντλητικούς ελέγχους σε εταιρείες που ελέγχουν κοινωνικά αγαθά, όπως είναι τα ενεργειακά αγαθά και πιο συγκεκριμένα το ηλεκτρικό ρεύμα. Να επιβάλλει κυρώσεις. Θα πρέπει το κράτος να διαδραματίσει μείζονα ρόλο ώστε οι παραβάτες να τιμωρούνται».
Ακούστε τον κ. Κοσμαδάκη: