Μιχάλης Ριζικιανάκης: Μια τουριστική σεζόν στην Κρήτη με 10.000 κενά εργασίας και καμία πρόβλεψη

Την ίδια κατάσταση με τα κενά στις θέσεις εργασίας θα αντιμετωπίσει ο τουριστικός τομέας και αυτή τη σεζόν. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό Ηρακλείου, Μιχάλης Ριζικιανάκης, μιλώντας στην εκπομπή “Όμορφη Μέρα” με τον Νίκο Αγγελάκη. «Πάμε σε μια πάρα πολύ μεγάλη τουριστική σεζόν», λέει, “το δύσκολο της υπόθεσης είναι ότι τα χρόνια του κορονοϊού έγινε μια μεγάλη εγκατάλειψη από τους εργαζόμενους από τον κλάδο. Οι περισσότεροι δεν ξαναγύρισαν».
Ο κύριος Ριζικιανάκης επισημαίνει.τη μεγάλη αντίφαση: Τουριστική ανάπτυξη με δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας. «Πανελλαδικά αγγίζουμε τις 80.000 κενές θέσεις – και φέτος είναι ακόμα περισσότερες, γιατί μιλάμε με οργανογράμματα του 2024 για τουρισμό του 2025». Στην Κρήτη μόνο, οι ελλείψεις «αγγίζουν τις 10.000», τη στιγμή που οι κλίνες αυξάνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς.
Η κατάσταση, όπως τη σκιαγραφεί, επηρεάζει βαθιά την ποιότητα της εργασίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Ο εργαζόμενος δεν προλαβαίνει ούτε τα βασικά. Έχει να εξυπηρετήσει 50 πελάτες, ενώ παλιά είχε 15-20. Δεν υπάρχει ποιοτική εργασία, δεν υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες». Και το αποτέλεσμα; «Ένα νέο κύμα εγκατάλειψης του κλάδου». Όσοι μένουν, δουλεύουν εντατικά, εξαντλούνται και τελικά φεύγουν. «Δεν είναι μόνο οι μισθοί. Είναι η ανασφάλεια, η εντατικοποίηση, το ότι δουλεύεις 6 μήνες σκληρά και μετά δεν έχεις εισόδημα».
Οι παρατηρήσεις του είναι ευθείες, σχεδόν σκληρές: «Οι τουρίστες, ειδικά οι επαναλαμβανόμενοι, βλέπουν την πτώση στις παροχές. Δεν αρκεί πια ο ήλιος και η θάλασσα. Θέλουν καλό φαγητό, καθαριότητα, εξυπηρέτηση». Κι εκεί η χώρα μας, όπως λέει, αρχίζει να υστερεί σε σχέση με άλλους μεσογειακούς προορισμούς.
Τι χρειάζεται; «Να ανοίξουν οι σχολές, να γίνουν τα επαγγέλματα αυτά καριέρας, όχι περαστικό πέρασμα. Να επιστρέψει το επίδομα ανεργίας στα προμνημονιακά επίπεδα. Να υπάρξει ένα βιώσιμο μοντέλο εργασίας. Αυτό που έχουμε τώρα δεν δουλεύει ούτε τοπικά ούτε πανελλαδικά».
Μιλά και για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ως εργαλείο αποτύπωσης της πραγματικότητας: «Όταν λέμε ότι λείπουν 80.000 θέσεις, αυτοί που δουλεύουν, δουλεύουν με υπερωρίες – και πολλές φορές δεν πληρώνονται. Η ψηφιακή κάρτα θα δείξει πόσες υπερωρίες υπάρχουν και τι πραγματικά περνά ο εργαζόμενος».
Η κουβέντα φτάνει και στη φορολογία: «Ένας εργαζόμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ να πληρώνει 3-4.000 ευρώ φόρο δεν είναι λογικό. Δεν υπάρχει κίνητρο να δουλέψει παραπάνω».
Τέλος, δεν κρύβει την απογοήτευσή του: «Δεν υπάρχει κάποιο μέτρο από την κυβέρνηση. Δεν βλέπουμε καμία πρωτοβουλία. Πάμε και όπου βγει».
Με λόγια καθαρά, χωρίς περιστροφές, ο κ. Ριζικιανάκης αποτυπώνει την πραγματική εικόνα πίσω από τα χαμόγελα του τουρισμού. Μια εικόνα που αξίζει να ακουστεί.